• El Pla defineix els principis bàsics del model turístic de Catalunya a mig termini, i també estableix les directrius a llarg termini amb l’any 2020 com a horitzó.
  • Puig es manifesta “positivament prudent” davant les dades de l'atur que confirmen “una certa inflexió en el ritme de destrucció de treball”
  • Homs respon a Montoro que el tema del dèficit és “seriós” i no s’ha de “fer brometa” i torna a reclamar que “cal fer pinya per aconseguir un objectiu de dèficit que no impliqui haver de reduir-ho tot a augmentar la pressió fiscal o fer més retallades”.
Homs i Puig durant la roda de premsa

El Govern de la Generalitat ha presentat avui el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya per al període 2013-2016, un pla que en paraules del conseller Felip Puig ha d’impulsar “un model basat en la sostenibilitat i la qualitat”.

El Pla defineix els principis bàsics del model turístic de Catalunya a mig termini i orienta la política turística de tots els agents del sector, públics i privats, especialment la de la Generalitat de Catalunya. El document també estableix les Directrius Nacionals de Turisme amb l’any 2020 com a horitzó.

Durant la compareixença posterior a la reunió del Consell Executiu, el conseller d’Empresa i Ocupació ha recordat que “Catalunya és una de les grans potencies turístiques del món” i per mantenir aquesta posició de lideratge ha d’adaptar-se al les noves realitats socials i econòmiques derivades dels canvis en la demanda turística i la competència amb altres destinacions. Les novetats en els sistemes d’informació i comunicació, la millora de la qualitat i anticipar-se a l’evolució futura del turisme són altres factors que el Pla aprovat avui té en compte.


“El turisme no és només una activitat econòmica,  forma part del projecte de país perquè més enllà del recurs natural estratègic i geogràfic que tenim, hi ha també tota una vocació d’una societat que, amb la seva vocació d’oferiment, ha permès que siguem avui un dels destins més sol·licitats arreu del món” amb aquestes paraules ha volgut emfasitzar el conseller Felip Puig el paper del sector turístic i la seva implicació en l’economia catalana.


El Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2013-2016 conté les pautes per desenvolupar un model turístic regit per criteris de “competitivitat sostenible”. Això és l’equilibri de la quantitat amb la qualitat del turisme, sent tractor d’un turisme de valor afegit que permeti assegurar-ne la seva continuïtat futura sobre la base de la sostenibilitat econòmica, mediambiental, cultural i social.


Per aconseguir-ho, cal una nova orientació en la governança del turisme, que permeti la participació i implicació de tots els agents turístics en l’orientació i consecució dels resultats previstos. En aquest sentit, la formulació del Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2013-2016 i les Directrius Nacionals de Turisme 2020 ja han comptat amb una àmplia participació i aportació d’agents públics i privats del sector turístic, a través d’entrevistes a persones clau del sector, taules de treball i enquestes i qüestionaris tant a professionals del sector turístic català i estranger.


El Pla Estratègic, les Directrius Nacionals i el Pla de Màrqueting Turístic conformen “l’Estratègia de Turisme 2020 de Catalunya”.Pel que fa al Pla de Màrqueting Turístic de Catalunya, presentat recentment, cal recordar que estableix les línies prioritàries per a la promoció turística de Catalunya. Aquest document és el reflex de com vol presentar-se i vendre’s Catalunya al món. El pla assenyala una nova manera de treballar i de fer promoció turística, amb nous productes dissenyats segons les exigències i requeriments dels mercats, amb una col·laboració publico-privada més estreta i amb fórmules innovadores i al mateix temps rendibles.


El Pla Estratègic s’estructura a partir de les següents cinc Directrius Nacionals de Turisme que fonamenten l’estratègia turística de Catalunya en l’horitzó 2020: Un projecte de país internacional. El turisme com a un dels fonaments del projecte nacional de Catalunya, amb una projecció cada cop més internacional. Catalunya, destinació de destinacions. Catalunya, un conjunt harmònic de destinacions autònomes, sostenibles i competitives. El producte, base del màrqueting. Una oferta de qualitat orientada a una demanda de qualitat. Una direcció de turisme transversal. Intel·ligència, eficiència i influència transversal com a fonaments de la direcció general de Turisme. Excel·lència. Formació, innovació, idiomes i noves tecnologies com a elements clau per a l’excel·lència.

Optimisme prudent davant les dades de l’atur

En relació a les dades de l’atur fetes publiques avui, el conseller Puig  ha manifestat  que “volem ser prudents, positivament prudents”. Segons els conseller les dades constaten que “es comença a consolidar una certa inflexió en el ritme de destrucció de treball, un ritme cada cop menys accelerat tendint a una certa estabilització”.

Segons les dades fetes publiques avui el mes de maig hi ha 14.800 persones menys registrades que el mes passat, el que representa  un 2,3% de disminució en relació abril “tot i que en perspectiva anual és evident que encara continuem creixent”.  Puig ha recordat que el mes maig és tradicionalment positiu, però ha volgut subratllar “que aquest és el segon millor mes de maig dels darrers 12 anys”. “Hi ha disminució sostinguda que ens fa ser prudentment optimistes”, ha reblat.


A l’espera de l’objectiu de dèficit definitiu

En resposta a l’advertència que ahir el ministre Cristòbal Montoro llençava al Govern català sobre la negativa de situar l’objectiu de dèficit per sobre del 2%, el conseller Homs ha criticat el to emprat pel ministre, i ha reclamat “seriositat” i que “com a mínim no es faci brometa, perquè un va tenir la sensació que l’actitud no era la més adequada per comunicar aquest tipus de decisions” que en definitiva poden derivar en noves retallades. En aquest sentit Francesc Homs s’ha mantingut ferm en la decisió del govern de no presentar els pressupostos fins que no es conegui l’objectiu de dèficit definitiu, que el govern català situa en 1/3 del objectiu global. “Assumir un objectiu de dèficit major és una batalla de país”, ha insistit que “cal fer pinya per aconseguir un objectiu de dèficit que ens doni més temps, ens permeti l’accés al crèdit i per tant no impliqui haver de reduir-ho tot a augmentar la pressió fiscal o fer més retallades”.

D’altra banda, el conseller de la Presidència també ha reaccionat a l’advertència el ministre Margallo, en relació als viatges del president, de que “actuar per lliure no sol donar resultat”, etzibant-li que, en segons quines ocasions, “més val sol que mal acompanyat”.  En aquest sentit Homs ha recordat que el govern de la Generalitat “té per constum” informar el Ministeri d’Exteriors dels seus viatges, però també ha volgut deixar clar Catalunya no pot sentir-se ben representada sota el paraigua de la marca Espanya que  “intenta vendre un projecte collectiu menystenint els que en formen part i on no hi ha ni el català”


Altres Acords de Govern

El Govern ha aprovat avui el decret que estableix el currículum del cicle formatiu de grau mitjà d’olis d’oliva i vins, amb l’objectiu d’adaptar-lo a les necessitats actuals del sector. Així, el nou currículum amplia els continguts relacionats amb els processos productius.

El Consell Executiu també ha aprovat avui la subscripció d’un conveni de col·aboració entre el Govern de la Generalitat, el Ministeri de Foment i la societat concessionària Acesa per a l’aplicació temporal de bonificacions als vehicles pesants en el peatge de l’AP-7 entre Maçanet de la Selva i la Jonquera que es veuen obligats a circular per aquest aquesta autopista a causa de les restriccions de circulació imposades als vehicles pesants a la N-II.

El Govern també ha aprovat el projecte VISC + (Valorització d’Informació del Sistema Sanitari Català) que posarà a disposició de ciutadans i agents del sector la màxima informació del sistema públic de salut català. La transmissió de la informació sanitària permetrà proveir informació als centres d’investigació i a altres agents per millorar la recerca i l’avaluació a Catalunya i a nivell internacional, sempre d’una manera anònima i segura.

En un altre ordre de coses el Govern declara Bé Cultural d’Interès Nacional l’antic Hospital de Santa Caterina a Girona, el Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí i un bodegó atribuït a Juan Sánchez Cotán Finalment, el Govern ha nomenat Enric Vendrell i Aubach, director general d’Afers Religiosos

1  

Vídeos

Roda de premsa íntegra

2  

Fitxers adjunts

Francesc Homs i Felip Puig durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern

Francesc Homs i Felip Puig durant la roda de premsa posterior a la reunió de Govern
JPG | 646

Acords de Govern

Acords de Govern
PDF | 754