El conseller Homs i la consellera Munté
  • La finalitat del Pla, que tindrà vigència fins al 2016, és millorar la qualitat de vida dels ciutadans i contribuir a construir una societat més justa i cohesionada
  • El Govern espera que el debat de política general que comença aquesta tarda sigui un “debat serè”
  • El conseller Homs anuncia que el Govern “persistirà” en la seva petició de recusació al TC i “interposarà el corresponent  recurs de suplica”
  • Homs qualifica d’”escandalosa i hipòcrita” la proposta de Wert d’imposar el castellà com a llengua vehicular a tot l’estat i constata que “és una contradicció enviar missatges de diàleg i alhora pertorbar el nostre model d’immersió lingüística”
 
El Govern ha aprovat avui el Pla integral de suport a la família fins al 2016, que té com a missió planificar i desenvolupar una acció de Govern integral amb totes les mesures que duen a terme els departaments de la Generalitat en l’àmbit de suport a la família.

La consellera Nues Munté ha destacat, durant la roda de premsa posterior al consell executiu, que aquest pla és “una eina de planificació estratègica”  que aplega l’activitat de tots els departaments en matèria de polítiques familiars. La consellera ha destacat tres característiques d’aquest Pla, en primer lloc, que respon al principi de “transparència” en el  sentit que totes les actuacions van acompanyades de les seves dotacions pressupostàries. Així, el govern té la previsió destinar 154 milions d’euros durant l’any  2013, al que s’han de sumar 80 milions més provinents de les desgravacions. Una segona característica és que aquest és “un pla viu” que permet que s’introdueixen les aportacions que pugui fer  l’Observatori Català de la Família. En tercer lloc, ha destacat que el pla, que suposa un “acompanyament a les famílies en tot el seu cicle vital”,  té una mirada global sobre totes les famílies “amb una especial atenció a les més vulnerables”

El document fixa com a objectius estratègics: reforçar i promoure una xarxa integrada de recursos i serveis que donin suport a la família; donar suport a les noves famílies, millorant l’acompanyament, la formació i la informació; oferir suport a la família millorant els sistemes d’informació, potenciar la funció educadora de la família a través de grups de pares i mares, com a espai privilegiat en la formació i transmissió de valors i millorar el suport a les famílies amb necessitats específiques.

El Pla recupera la visió integral de les polítiques de família que havia aportat el primer Pla integral de suport a la família de 1993, pioner i referent en el seu moment. Des d’aleshores el Govern de la Generalitat no disposava d’un document de planificació estratègica que dirigís el conjunt d’actuacions en matèria de polítiques familiars.

El text estableix que les polítiques de suport a la família han de tirar endavant actuacions explícites i concretes, no només promovent determinats ajuts econòmics o serveis, sinó també de promoció i acompanyament a les famílies durant tot el seu cicle de vida.

Aquestes polítiques s’han de dirigir al conjunt de famílies, però fent especial atenció a les famílies amb característiques determinades, per raó de la seva situació econòmica (famílies vulnerables o en situació de pobresa), per raó de la seva composició (famílies nombroses i monoparentals), per raó de l’edat i les característiques dels seus membres (menors d’edat, més grans de 65 anys, persones dependents o amb problemàtiques de salut), o per raó de problemàtiques específiques (violència masclista en l’àmbit de la família, delinqüència juvenil, embaràs adolescent, etc.).

És en aquest marc que el Pla integral de suport a la família proposa una sèrie de mesures a desenvolupar per part dels diferents departaments de la Generalitat de Catalunya. Algunes de les mesures són de continuïtat, d’altres són noves fruit de l’experiència, de l’anàlisi dels dèficits existents, de les demandes ciutadanes i de les polítiques que s’estan portant a terme en altres països.

Les accions previstes pels diferents departaments de la Generalitat estan agrupades en tres eixos d’acció, que presenten un conjunt de reptes, mesures i accions a desenvolupar:

1. Promoció de la família com a estructura social bàsica, així com acceptació social de la diversitat familiar

2. Suport a la maternitat i acompanyament a la família en els moments de canvis del seu cicle vital

3. Suport a les famílies en situacions de vulnerabilitat

Medalles Josep Trueta

El Govern també ha aprovat el decret que atorga les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari 2013. Els guardons seran lliurats el proper 2 d’octubre al Palau de la Generalitat a set personalitats del món sanitari i tres entitats que, pels seus mèrits, han destacat de manera significativa pels serveis prestats amb vista al progrés i a la millora de la sanitat.

Els guardonats amb la medalla Josep Trueta són: l’especialista en medicina de l’esport, Miquel Albanell i Pemán; el farmacèutic Miquel Almansa i Calzado; la diplomada en infermeria Margarita Coll i Falgas; el metge especialista en medicina preventiva i salut pública, Albert J. Jovell i Fernández; el pediatra Gonçal Roch i Soler; l’especialista en oncologia,  Rafael Rosell i Costa; i l’especialista en hematologia, Josep Ma. Vilà i Cortasa Alhora, s’ha atorgat la placa Josep Trueta a l’Associació Osona contra el càncer, la Fundació Barraquer i la companyia Grifols S.A.


El Govern recorrerà la resolució del TC sobre la recusació del seu president

El conseller Homs ha insistit que el Govern “persistirà en els seus arguments” per demanar la incompatibilitat del president del TC per dirimir i pronunciar-se sobre recursos que afecten principalment a Catalunya. En aquest sentit, el Consell Executiu ha aprovat avui recusar Pérez de los Cobos en un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei estatal de rehabilitació, regeneració i renovació urbanes.  Homs també ha anunciat que el Govern interposarà un recurs de súplica davant la resolució de la setmana passada on l’alt Tribunal “rebutjava” la petició de recusació presentada pel Govern, “entre altres coses perquè, entre el moment que es va presentar la recusació i ara, hem conegut declaracions del president del TC que reforcen el criteri i els nostres arguments formals per plantejar aquesta recusació”.


“Debat serè”

El Govern espera que el debat de política general que comença aquesta tarda “sigui un debat serè”. El portaveu considera que “estem en un moment delicat però també en un moment ple d’oportunitats i la serenitat, en una situació com aquesta, és una bona actitud”. Sobre el contingut del discurs del president ha assegurat que expressarà aquesta serenitat “a través d’arguments de balanç, autocrítica i incorporant propostes”.

Una proposta “escandalosa i hipòcrita”

Preguntat sobre les informacions que avancen la intenció del govern del PP de proposar el castellà com a llengua vehicular a tot l’estat, el conseller ho ha qualificat “d’escandalòs i hipòcrita”. És lamentable i contradictori, ha dit, que d’una banda es voti en contra que el català sigui un requisit en l’administració de justícia, i de l’altra, es demani l’ús de les dues llengües oficials a l’escola, “no és coherent  i es d’una hipocresia absoluta”. Però també és una contradicció “enviar missatges de diàleg i alhora pertorbar models” com el de la immersió lingüística que han funcionat de forma efectiva durant 30 anys.  

1  

Imatges

Tofo de la reunió del Consell Executiu

Tofo de la reunió del Consell Executiu 587

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa

2  

Fitxers adjunts

Foto de la roda de premsa

Foto de la roda de premsa
JPG | 249

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 240