•    En una compareixença informativa, Artur Mas ha afirmat que la convocatòria del 27S és la resposta a “l’atac sistemàtic” de l’Estat espanyol i a la seva “negativa total” a negociar una sortida acordada
•    El cap de l’Executiu ha destacat que, amb la signatura del decret, “tenim el marc i els instruments i ara cal que la ciutadania de Catalunya els utilitzi de la millor manera possible”
El president Mas a la roda de premsa posterior a la reunió del Govern
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat avui en una compareixença informativa posterior a la reunió de Govern que la convocatòria de les eleccions per al pròxim 27 de setembre “és la resposta, no només a la negativa total de l’Estat espanyol a dialogar una sortida acordada al cul-de-sac on ens trobem, sinó que és una actuació en legítima defensa per protegir i millorar el nostre autogovern” amb l’objectiu de fer “un país on les persones puguin viure millor”.

Artur Mas ha subratllat que en aquests moments “no estem en una situació d’aturada, sinó que estem reculant des del punt de vista de l’autogovern de manera greu”, perquè “hi ha un atac sistemàtic per part del Govern espanyol al concepte de l’autonomia i de l’autogovern que molta gent a Catalunya no tolera i està disposada a combatre”. “I quan t’ataquen sistemàticament tens dret a la legítima defensa”, ha conclòs, “per poder arribar a tenir allò que a Catalunya li correspon, si la gent ho vol, que és un nivell d’autogovern molt superior al que tenim”.

El cap de l’Executiu ha fet un repàs dels fets que han portat a la situació actual que viu Catalunya, especialment arran de la sentència del Tribunal Constitucional de l’any 2010  “que va convertir l’Estatut en un camí sense sortida”. “Ens han fet fer marxa enrere una pila d’anys”, ha afirmat, i ha reblat: “aquest és el gran sentit d’Estat que alguns han exhibit, carregar-se per la via dels fets els grans pactes de la transició política a Espanya”.

En aquesta mateixa línia, el president Mas ha denunciat que, davant la crisi econòmica dels darrers sis anys, “quantes més eines necessitàvem per poder donar resposta a la situació crítica que vivien moltes persones del nostre país”, com, per exemple, les que han patit desnonaments o les que estan en situació de pobresa energètica, “ens treien aquestes eines i aquests recursos”.

El president de la Generalitat s’ha referit no només a la limitació dels recursos econòmics per part de l’Estat, sinó també al fet que “quan hem intentat crear una eina nova ens l’han confiscada”. I ha posat com a exemples els recursos presentats pel Govern central davant del Tribunal Constitucional a impostos com el del sistema de comunicacions electròniques, als pisos buits o a les centrals de la producció energètica.

Davant dels que acusen els catalans de victimistes, el cap del Govern ha respost que “el victimista és el que es queixa i no fa res”, però no “el que no té més remei que queixar-se i després hi posa tota l’acció, arriscant tot el possible per canviar les coses” .

“Si la gent de Catalunya ho vol, hi ha sortida”
“Som on som no només perquè hem reculat en el nostre autogovern, perquè tenim menys eines i menys capacitat de decisió, o perquè no podem tirar endavant un projecte propi per ser un país millor i que la gent hi visqui millor, sinó perquè tenim l’anhel, l’ambició i l’energia de transformar les coses”, ha remarcat el president, que també ha volgut donar un missatge de confiança en el futur: “si la gent de Catalunya realment ho vol, hi ha sortida”, encara que ha advertit que “res serà fàcil”.

En aquest sentit, el cap de l’Executiu ha fet notar que “sempre hem entès que les grans decisions en aquest país no les pot prendre només un Govern o un Parlament, sinó que les ha de prendre la gent a les urnes”. Per això, ha subratllat que “el marc i els instruments hi són, i ara cal que la ciutadania els utilitzi de la millor manera possible”. El president ha instat a “respectar tots els vots per igual” i ha expressat el seu desig que aquesta “sigui una confrontació civilitzada, noble i honesta, on s’exposin arguments a favor i en contra”.

Convocatòria “inatacable” jurídicament
Artur Mas ha insistit que el decret de convocatòria que va signar ahir és “inatacable” des del punt de vista jurídic, perquè “s’ha fet d’acord amb el marc legal vigent”. I ha afegit que a nivell formal “són eleccions com sempre, però si els partits polítics i, sobretot, la gent li volen donar un sentit diferent, jurídicament no es pot aturar”.

A preguntes dels periodistes sobre si un 51% és majoria suficient per tirar endavant el procés d’independència, el cap del Govern s’ha preguntat si “és suficient un 49% per aturar-ho?”. “El que no podem acceptar és aturar un procés que convenç a una mica més de la majoria per beneficiar una mica menys de la majoria”, ha afegit, perquè seria “inconsistent”. En aquesta línia, ha assenyalat que si el sí a la independència d’Escòcia hagués guanyat pel 51%, “ara estarien negociant la seva independència del Regne Unit i Brussel•les, com encaixar Escòcia dins de la UE”. Tanmateix, ha fet notar que “quan més percentatge, més legitimitat i més força”.

En resposta a les declaracions que ha fet avui el president del Govern espanyol, Artur Mas ha advertit que, en cas que el guanyi el no, “el senyor Rajoy serà el primer a dir que han estat unes eleccions plebiscitàries”. Per això, li ha demanat “honestedat” per tal que es faci aquesta valoració sigui quin sigui el resultat que surti de les urnes.

“Els referèndums es compten amb vots, però si al final ho hem de comptar amb diputats, i fer-ho a través d’unes eleccions, és perquè no ens han deixat cap altre camí”, ha assegurat el president, que ha recordat que sempre que s’ha plantejat a l’Estat la possibilitat d’una consulta pactada la resposta han estat “acusacions, amenaces, estratègia de la por, suspensions i querelles”. “Si hem de comptar el resultat del 27S amb vots ha de ser amb una consulta acordada”, ha declarat.

El cap de l’Executiu també ha explicat que en l’última reunió que va mantenir a la Moncloa amb el president espanyol, ara fa un any, ja el va advertir que “intentaria organitzar una gran coalició pel sí” en cas de no poder negociar una consulta. “Fa més d’un any que estan advertits”, ha reblat, “i ara no poden al•legar ignorància”.

“Quan tenim capacitat de decisió aconseguim un país millor”
En el decurs de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha volgut destacar que, al llarg de la història, s’ha demostrat que quan “Catalunya té autogovern, encara que sigui limitat, capacitat de decisió i possibilitat de fer un projecte propi, gairebé sempre ens en sortim i aconseguim un país millor”.

Avenços aconseguits en aspectes fonamentals del dia a dia que el president Mas ha assegurat que “acaben repercutint en una millor vida per a la gent de Catalunya” i que situen el país “clarament per sobre dels estàndards del conjunt de l'Estat espanyol”.

En aquest sentit, Artur Mas ha posat com a exemple la política sanitària, un camp on, malgrat “la disminució de recursos permanents i la manca de capacitat total de decisió”, s’ha aconseguit organitzar “un sistema de salut que és dels millors de tota la UE i de l'Estat espanyol”. El mateix ha indicat de l’àmbit universitari. També ha destacat la Formació Professional, perquè Catalunya ja està “en la línia de tenir un dels millors sistemes que hi haurà al conjunt d’Espanya”, i el procés d'internacionalització de l'economia catalana.

Pressupostos generals de l’Estat i dades d’atur
Valorant la presentació dels pressupostos generals de l'Estat, que ha fet avui davant del congrés del ministre Cristóbal Montoro, Artur Mas ha dit que “continuem on sempre, és a dir amb un menyspreu sistemàtic del pes de l'economia catalana i de la nostra població”, perquè la inversió de l’Estat a Catalunya, que serà del 10,7%, segueix estant “clarament per sota” del que correspondria en base a aquests dos paràmetres. El president ha recordat que la població catalana representa el 16% de la del conjunt de l’Estat i la seva economia, gairebé un 20%.

Sobre les dades de l’atur del mes de juliol, que avui s’han donat a conèixer, el president ha afirmat que “es confirma la tendència a Catalunya d'aquests darrers dos anys de reducció sistemàtica dels nivells d'atur i també de creació d'ocupació nova”. En aquest sentit, ha recordat la importància de les dades d’afiliació a la Seguretat Social on “Catalunya creix més que la mitjana espanyola” i ha remarcat que ho fa “molt per sobre del que ens correspondria per població o pes econòmic”.

1  

Imatges

Fotografia reunió Consell Executiu

Fotografia reunió Consell Executiu 960

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la compareixença informativa del President Mas

2  

Fitxers adjunts

Fotografia del president Mas durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern

Fotografia del president Mas durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern
JPG | 730

Acords de Govern (04.08.15)

Acords de Govern (04.08.15)
PDF | 111