• Considera que es vulnera el principi d’autonomia financera i es discrimina els ciutadans i els proveïdors de Catalunya per raons polítiques
  • Insta el Govern espanyol a pagar aquest 2015 el FLA extraordinari referent al dèficit no finançat del 2014
  • Munté:“Davant un Estat que va a la contra, els 72 diputats i diputades independentistes han d’estar de cara al procés”
  • El Govern posarà en marxa una pàgina web per “compartir informació amb la ciutadania” i “generar tranquil·litat” després dels atemptats de París
Roda de premsa
 
El Govern ha aprovat avui interposar un recurs contenciós administratiu contra l’Acord de la Comissió Delegada del Govern d’Assumptes Econòmics del passat 20 de novembre, que imposa a Catalunya unes condiciones diferenciades d’altres comunitats Autònomes per rebre el FLA extraordinari.
 
L’Executiu considera que es vulnera el principi d’autonomia financera previst a l’article 156.1 de la Constitució Espanyola. També, l’article 139.1 que estableix que tots els espanyols tenen els mateixos drets i les mateixes obligacions en qualsevol part del territori de l’Estat, i per tant, no es pot imposar als ciutadans demandants de serveis públics unes condicions més costoses que als de la resta de l’Estat.
 
“Aquesta discriminació dels ciutadans i dels proveïdors de Catalunya per raons explícitament polítiques és arbitrària i inadmissible”, ha denunciat el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Govern.
 
Mas-Colell ha assegurat que la vicepresidenta espanyola intenta treure rèdit polític del pagament ordinari del FLA de novembre quan diu que el Govern espanyol ha pagat directament als proveïdors. El conseller ha recordat que sempre ha estat així, perquè el Govern espanyol sempre ha pagat directament les factures: “Intenten confondre. Que quedi clar que nosaltres complim, ho va dir la vicepresidenta, però el Govern espanyol encara no ha pagat res del FLA extraordinari”.
 
El titular d’Economia ha anunciat que el Departament enviarà al Ministeri aquesta setmana el llistat de factures que cal pagar aquest mes de desembre i que sumen 2.715M d’euros: “Amb aquests pagaments acabaríem el 2015 amb una situació de retard en els pagament similar a la de 2014. Com menys puguem pagar, pitjor serà la situació i més injusta per als nostres proveïdors”, ha alertat Mas-Colell.
 
El responsable de les finances catalanes també ha lamentat que les comunicacions del Ministeri no siguin mai clares o que es facin a través de la premsa i ha mostrat la seva estupefacció pel fet que el pagament dels 3.034M corresponents a Catalunya es pretengui fer, com estipula l’Ordre i a diferència d’altres comunitats autònomes, de manera discriminatòria en 10 mensualitats. Per al conseller, això tindria “conseqüències molt greus” i s’ha preguntat si “els ciutadans de Catalunya són ciutadans de segona perquè no voten com cal”.
 
Per al conseller, si els proveïdors no cobren abans de final d’any no hi haurà cap dubte d’on resideix la morositat i ha instat el Govern espanyol a esvair els dubtes sobre la disponibilitat immediata de liquiditat per part del FLA. “Vostès volen recaptar els nostres impostos, i els recapten. Volen les nostres factures i ja les tenen. Ara els toca la part de responsabilitat: pagar. Paguin ja”, ha conclòs.
 
Munté:Davant un Estat que va a la contra, els 72 diputats i diputades independentistes han d’estar de cara al procés”
 
La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha reiterat la necessitat d’arribar a un acord d’investidura “ràpid” davant l’ofensiva recentralitzadora del Govern espanyol, que en els darrers dies ha tingut una nova mostra en les condicions especials que ha posat a Catalunya per al cobrament dels diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA).
 
“Tenim un Govern de l’Estat que està clarament a la contra, el FLA n’és un bon exemple, i això reclama la necessitat d’un acord ràpid per poder disposar d’un govern que de manera immediata es pugui posar a la feina”, ha afirmat Munté. Per a la vicepresidenta i portaveu, “davant un Estat que va a la contra, els 72 diputats i diputades independentistes han d’estar de cara al procés”.
 
Munté ha assegurat que el Govern està “plenament compromès amb l’acord” però ha reclamat “fets” a la CUP i que manifesti una clara voluntat d’assolir aquest acord.
 
El Govern posarà en marxa una pàgina web per “compartir informació amb la ciutadania” i “generar tranquil·litat” després dels atemptats de París
 
El Govern posarà en marxa properament una pàgina web informativa per “reforçar la comunicació” i “generar tranquil·litat i confiança” entre la ciutadania després dels atemptats terroristes de París, segons ha explicat la vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’Executiu. L’objectiu del web és facilitar i compartir informació, rebaixar incerteses i evitar que es doni credibilitat a falsos rumors de la forma “més transparent i ordenada possible”.
 
La mesura s’ha pres durant la Comissió del Govern per a la Seguretat, que s’ha reunit aquest matí sota la presidència del president de la Generalitat, Artur Mas, i amb la presència dels membres de l’Executiu i dels responsables del Cos de Mossos d’Esquadra, encapçalats pel comissari en cap, Josep Lluís Trapero.
 
Durant la reunió, que tenia com  a objectiu compartir informació i coordinar l’acció dels diferents departaments de la Generalitat, s'ha analitzat el desenvolupament del programa operatiu específic antiterrorista de la policia de la Generalitats. En aquest sentit, s’ha fet repàs de les diferents mesures que s’han implementat a Catalunya amb motiu dels atemptats, com ara la intensificació del patrullatge preventiu i de la presència policial en determinades àrees, l’augment del temps de patrullatge i control del 24% al 3o% i l’adopció de mesures d’autoprotecció i presència d’unitats específiques.
 
També s’ha informat del desenvolupament de les mesures d’impuls pel que fa als procediments de detecció de radicalització islamista, els anomenat proderai, en l’àmbit de la proximitat, els centres penitenciaris, la comunitat educativa i les policies locals, amb qui hi ha intercanvi continu d’informació i col·laboració amb la resta de cossos i forces de seguretat.
 
La Comissió de Seguretat del Govern és un organisme ha prevista a la llei de Governació del sistema de seguretat pública a Catalunya que té entre les seves funcions principals la coordinació del conjunt de departaments de la Generalitat en matèria de seguretat.
 
El Govern aprova una estratègia per desenvolupar medicina de precisió basada en la genòmica dins el sistema català de salut
 
D’altra banda, el Govern ha aprovat impulsar l’Estratègia de la medicina de precisió basada en la genòmica dins el sistema de salut de Catalunya. Aquest acord implica donar una empenta a un àmbit que fa possible aplicar una atenció mèdica basant-se en les característiques genètiques de la persona, així com en l’estudi de les tumoracions que l’afecten o les dels microorganismes de la infecció que pateix.
 
Les expectatives que ha generat aquest camp han crescut a mesura que la recerca ha accelerat els avenços dels estudis genòmics i això fa preveure una millor precisió en la medicina. Una medicina que aboca a un maneig del malalt basat en dades clíniques, anàlisis genètiques i preferències dels malalts, fet que ha de canviar les estratègies de prevenció, diagnòstic i tractament.
 
En aquest sentit, els reptes per implementar la medicina de precisió basada en la genòmica en el sistema de salut de Catalunya són considerables i evidencien la necessitat d’acordar una estratègia que faci alinear la pràctica assistencial, la recerca i i la innovació de les institucions, promovent la coordinació entre hospitals, instituts acreditats i centres de recerca en un full de ruta definit.
 
Per això, el Govern ha aprovat aquesta estratègia i ha encomanat al Departament de Salut assolir tres objectius:
 
·         L’elaboració del Llibre blanc sobre la medicina genòmica a Catalunya;
·         El disseny i desenvolupament d’un pla integral sobre la medicina genòmica a Catalunya;
·         El desenvolupament de proves pilot que permetin avaluar l’eficàcia de les estratègies basades en dades genòmiques.
 
Implementar la medicina de precisió basada en la genòmica és una actuació estratègica del Pla de Salut 2016-2020, i respon a la incorporació de la recerca i la innovació com a estratègia fonamental per aconseguir els objectius de salut i com a element clau i indestriable de la pràctica assistencial.
 
El Govern destina 1,8 milions d’euros al sector agrícola per la lluita contra les plagues dels conreus
 
El Govern ha autoritzat avui al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a realitzar despeses per un import total d’1.800.000 milions d’euros per atendre la convocatòria 2016 d’ajuts al sector agrícola en matèria de sanitat vegetal.
 
L’objectiu d’aquestes ajudes és subvencionar les actuacions d’assessorament tècnic en el marc de la Gestió Integrada de Plagues per tal que hi hagi una adaptació progressiva del treball de la sanitat vegetal i les Agrupacions de Defensa Vegetal (ADV) en línia amb els objectius de la Directiva 2009/128/CE, la qual estableix el marc de l’actuació comunitària per aconseguir un ús sostenible dels plaguicides.
 
El treball especialitzat en matèria de sanitat vegetal requereix una elevada preparació, disponible solament amb personal tècnic altament qualificat, degudament format i, si és possible, amb experiència, coneixements actualitzats i adaptats a la realitat dels conreus i a les condicions agroclimàtiques de cada zona.
 
La lluita contra algunes plagues sovint no es pot limitar a la dimensió de l’explotació individual i necessita un plantejament col·lectiu i una visió conjunta en el territori. Aquests ajuts incentiven la prevenció i la lluita contra organismes nocius que poden produir danys importants als nostres conreus, com és el cas del foc bacterià, la sharka i el cargol poma, sense oblidar altres organismes sobre els quals hem d’extremar la vigilància i estar alertes per a evitar la seva introducció, com la Xylella fastidiosa, que ha causat estralls a les oliveres a Itàlia, o el Huanglongbing, que pot enfonsar la producció de cítrics.
 
Les ADV estan regulades pel Decret 61/2015, de 28 d’abril, sobre els productors i operadors de mitjans de defensa fitosanitària de Catalunya i les Agrupacions de Defensa Vegetal. El seu objectiu és col·laborar amb l’Administració per lluitar de manera col·lectiva contra els agents nocius dels vegetals mitjançant l’aplicació de les tècniques i principis de gestió integrada de plagues i la utilització racional dels productes fitosanitaris i altres mitjans de defensa fitosanitària. Això es tradueix, de fet, en una regulació del treball tècnic en l’àmbit de la sanitat vegetal des del sector privat i a iniciativa de les persones agricultores.
 
Cal destacar l’important esforç fet pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural per a mantenir anualment els imports d’aquests ajuts, i la ferma voluntat de potenciar i fomentar les ADV atès que són considerades eines indispensables en la sanitat vegetal a Catalunya.
 
El Govern autoritza l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAs) a entrar a formar part com a col·laborador associat de l’entitat KICHealth
 
Finalment, el Govern ha autoritzat l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) a formar part de KICHealth, com a col·laborador associat. Es tracta d’una entitat que té per objectiu promoure la recerca i la innovació en l’àmbit de la salut i que està formada per sis nodes (Colocation Centers) ubicats a França, el Regne Unit, Bèlgica, Suècia, Alemanya i l’Estat espanyol. A més, compta amb la participació de 144 institucions entre empreses europees, universitats i centres de recerca de 14 països europeus.
 
Formar part de KICHealth suposarà per a l’AQuAS poder optar a finançament de fins al 100% de projectes de Recerca, Desenvolupament i Innovació. Alhora, li permetrà obtenir cofinançament a través d’altres projectes en curs, entrar en contacte amb agents del sector salut d’altres regions europees i desenvolupar programes formatius conjuntament amb universitats i centres de recerca.
 
D’altra banda, el Govern també ha autoritzat la subscripció del conveni de col·laboració entre l’AQuAS i l’Institut de Salut Carles III per desenvolupar activitats d’avaluació de tecnologies en el marc de la Xarxa Espanyola d’Agències d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Prestacions del Sistema Nacional de Salut.

1  

Imatges

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno 1800

1  

Vídeos

Vídeo íntegre de la roda de premsa del Govern

3  

Fitxers adjunts

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno

Foto de la reunió del Govern. Autor: Rubén Moreno
JPG | 2119

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno

Foto de la roda de premsa. Autor: Rubén Moreno
JPG | 1840

Acords de Govern en format PDF

Acords de Govern en format PDF
PDF | 226