- En el marc d’aquest programa, l’Executiu ha llançat la primera campanya de capacitació digital per sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de contribuir entre tots a fer d’Internet un espai de convivència més segur i més cívic
- El Govern obre una consulta pública per elaborar el decret de regulació de l’Institut Obert de Catalunya
- Artadi apel·la al Govern espanyol perquè no abandoni el diàleg i accepti la cimera governamental el proper 21 de desembre
El Govern ha acordat avui que el programa Internet Segura esdevingui el marc oficial de la Generalitat de Catalunya a través del qual s’articulin les diferents actuacions i campanyes per conscienciar i capacitar la ciutadania en matèria de ciberseguretat. L’objectiu final és promoure una cultura de la ciberseguretat, imprescindible per al desenvolupament i ple aprofitament de les oportunitats que ofereix la nova societat digital. Això suposa un nou impuls d’aquest programa creat el 2010 pel Centre de Seguretat de la informació de Catalunya (CESICAT), ja que esdevé l’eina estratègica del Govern per promoure aquesta cultura en la societat digital catalana.
L’impuls del programa Internet Segura s’emmarca en la voluntat del Govern de “bastir un país cibersegur que protegeixi la ciutadania, les empreses i les institucions i de comptar amb una ciutadania apoderada, capacitada i protegida”, segons ha destacat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu.
En aquest context, el Govern va llançar la setmana passada la campanya ‘Practica els hàbits cibersaludables’, la primera de capacitació digital del programa “Internet Segura” adreçada a la ciutadania, on s’incideix en la necessitat de contribuir entre tots a fer d’Internet un espai de convivència més segur i més cívic.
El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, al qual està adscrit el CESICAT, definirà l’estratègia del desplegament del programa Internet Segura. També es coordinarà amb altres departaments i entitats de la Generalitat de Catalunya, i promourà mesures de col·laboració amb altres entitats públiques o privades.
Per desenvolupar el programa, el Govern ha creat una comissió de coordinació interdepartamental per compartir informació, coordinar accions i establir iniciatives conjuntes, liderada pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública. En formaran part tots els departaments que desenvolupin qualsevol acció en aquest àmbit, com ara els d’Ensenyament, d’Interior (directament i/o a través del cos de Mossos d’Esquadra), d’Empresa i Coneixement, i de Treball, Afers socials i Famílies.
Artadi apel·la al Govern espanyol a no abandonar el diàleg i acceptar la cimera governamental el proper 21 de desembre
Durant la roda de premsa, la portaveu Artadi ha explicat que el Govern encara no ha rebut cap negativa oficial per part de l’Executiu de Pedro Sánchez a l’oferta de celebrar una cimera entre els dos Governs el proper 21 de desembre, data en què està previst que el Consell de Ministres es reuneixi a Barcelona.
"Amb un punt d’escepticisme, seguiríem apel·lant al govern espanyol perquè faci seu el diàleg, que se sumi a fer reunions, que accepti la cimera i que accepti parlar de la situació política a Catalunya”, ha afirmat la portaveu, que ha assegurat que el Govern continua “obert a mantenir el diàleg”. “Si és cert que el Consell de Ministres es reuneix a Barcelona és perquè hi ha una preocupació per la situació a Catalunya”, ha apuntat Artadi.
Pel que fa a la multa de 30.000 euros que la CNMV ha imposat al ministre Josep Borrell per ús d’informació privilegiada en el cas Abengoa, la portaveu Artadi ha considerat “inaudit” que el responsable d’Exteriors espanyol continuï sent ministre del Govern espanyol. “En qualsevol país normal no hauria accedit a ser ministre, però en qualsevol cas hauria d’haver dimitit després de l’escàndol. Com a Govern, li demanem al senyor Sánchez que faci una reflexió sobre quin govern vol tenir, si vol tenir persones que s’ha posat de manifest que han usat informació privilegiada, un fet molt greu i impropi d’un ministre de qualsevol govern”, ha declarat.
Finalment, preguntada per la vaga convocada pel sindicat Metges de Catalunya, Artadi s’ha referit a la reunió mantinguda ahir entre les dues parts i ha assegurat que la voluntat del Govern és que aquesta tarda es continuï “negociant perquè es puguin resoldre els reptes de l’atenció primària a Catalunya”. En aquest sentit, la portaveu ha destacat que en la reunió d’ahir es van arribar a acords en alguns punts i que es van posar sobre la taula qüestions com l’augment de contractació de metges per poder reduir la càrrega dels professionals o la recuperació de complements per productivitat. “En altres punts encara s’hi està treballant i estem a l’espera de retorn per part del sector”, ha manifestat.
El Govern obre una consulta pública per elaborar el decret de regulació de l’Institut Obert de Catalunya
El Govern també ha aprovat obrir una consulta pública prèvia a l’elaboració del decret que regula l’Institut Obert de Catalunya (IOC). Amb aquesta consulta, el Departament d'Ensenyament podrà copsar, prèviament a l’aprovació de la norma, quina és l’opinió de la comunitat educativa i dels diferents sectors implicats. Amb el futur decret de regulació, el Govern vol convertir l’IOC en un referent de la innovació educativa a Europa en l’àmbit de la formació a distància i les noves oportunitats.
El decret de regulació de l’IOC ha de definir quina és l’estructura i funcionament d’aquest centre d’ensenyament a distància, i ha de dotar una major seguretat jurídica al servei públic que presta. L’institut és un centre amb 12 anys d’història dedicat exclusivament a la formació de persones adultes a distància. És l’únic centre públic d’ensenyament a distància de Catalunya en què només s’imparteixen ensenyaments no universitaris.
La norma definirà els òrgans de direcció i coordinació previstos en la seva estructura, les funcions atribuïdes, així com els requisits i procediments per proveir aquests càrrecs. També permetrà concretar les funcions dels docents i la provisió de les plantilles. Alhora, el decret permetrà a l’alumnat conèixer tota l’oferta formativa a la qual poden accedir per millorar o completar el seu itinerari acadèmic.
El Govern traspassa la gestió de tres centres de persones amb discapacitats al Consorci de Serveis Socials de Barcelona
Per altra banda, el Govern ha aprovat avui el traspàs de la gestió de tres centres que treballen amb persones discapacitades al Consorci de Serveis Socials de Barcelona, amb els mitjans materials i econòmics corresponents. El traspàs es farà efectiu l’1 de gener de 2019 i anirà acompanyat d’un pressupost de 2.786.857 euros per a l’any vinent.
Es tracta de la residència Mas Sauró –de 48 places i gestionada per la Fundació Privada Vella Terra-, el Centre Ocupacional La Sínia –de 45 places gestionat per la cooperativa Grans Disminuïts Ciutat Vella- i el Centre Ocupacional Can Carreras, de 56 places i gestionat per ASPROSEAT.
En concret, es traspassa la gestió dels serveis socials, els drets dels immobles i els crèdits pressupostaris dels tres centres esmentats. Aquest acord dona compliment a la voluntat de territorialització que es preveu en la Llei de Serveis Socials i a allò que fixa la Carta Municipal de Barcelona.
El Govern assegura l’obertura i el funcionament de l’Estació d’Esquí Boí Taüll
El Govern ha autoritzat avui a les empreses públiques Actius de Muntanya, S.A. i Avançsa (Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya) a realitzar les actuacions necessàries per tal d’assegurar l’obertura i el funcionament de l’Estació d’Esquí de Boí Taüll, assumint-ne temporalment la gestió directa del complex, atesa la renúncia unilateral del contracte d’arrendament atorgada per Promocions Turístiques de la Vall, S.A.
El Consell Executiu també ha encarregat a les dues empreses públiques elaborar, en un termini no superior a 3 mesos, un informe en el qual s’analitzin les diferents alternatives de gestió del complex així com els seus avantatges i inconvenients. En l’esmentat informe també s’inclouran els requisits que s’hauran de complir per la licitació, adjudicació i contractació pública en compliment del previst a la Llei.
L’acord aprovat avui també recull facultar als representants d’Actius de Muntanya i Avançsa per tal que procedeixin a executar els mandats acordats i en especial, a preparar la documentació i dades adients per a la licitació pública de la gestió de l’estació d’Esports d’Hivern i Esquí per a la temporada 2019-2020.
El Govern ha pres aquesta decisió excepcional i d’urgència degut a l’imminent inici de la temporada d’hivern 2018-2019 de l’Estació d’Esquí, que constitueix un element clau en l’activitat econòmica i de generació de llocs de treball directes i indirectes a la Vall de Boí i a la Comarca de l’Alta Ribagorça. En concret, depenen de l’estació d’esquí uns 140 llocs de treball directes i més de 300 d’indirectes.
El Govern reconeix els mèrits laborals de 15 persones i 5 entitats amb les medalles i plaques al treball President Macià 2018
Finalment, el Govern ha acordat atorgar la Medalla al treball President Macià a quinze persones i la Placa al treball President Macià a cinc entitats. Aquests guardons reconeixen persones que hagin destacat per les seves qualitats o mèrits personals o pels serveis prestats en benefici dels interessos generals, dins del món del treball.
Així mateix, reconeixen empreses o organitzacions que hagin destacat en alguna de les categories de seguretat i salut en el treball; igualtat d’oportunitats en el treball i conciliació de la vida personal, laboral i familiar; responsabilitat social empresarial; foment de la creació d’empreses i de l’ocupació de qualitat.
Les medalles i plaques al treball President Macià es van crear l’any 1938 i són obertes a qualsevol persona o entitat.
El Govern ha acordat atorgar la Medalla al treball President Macià a les persones següents:
- Joana Agudo i Bataller, nascuda a Begur (Baix Empordà) el 17 d’agost de 1949. Treballadora metal·lúrgica, professora i sindicalista.
- Rosa Baró Perelló, nascuda a Balaguer (La Noguera) el 20 de maig de 1933. Va estudiar infermeria a l’Hospital Clínic de Barcelona i ha dedicat tota la seva carrera professional a l’àmbit hospitalari, en sales de part.
- Adama Boiro, nascuda a Senegal, 27 de juny de 1979. Amb un Postgrau en Mediació Intercultural de la Universitat de Girona al 2006, Adama Boiro centra la seva activitat professional en la salut comunitària de les comarques gironines.
- Teresa del Burgo Cayuela, nascuda a la Aguilera (Burgos) el 10 d’agost de 1955. Diplomada en Treball Social, arriba a Barcelona als 17 anys. L'any 1974 s'incorpora a l'empresa Merck Farma y Química S.A. de Mollet del Vallès, on va treballar durant 40 anys com analista de laboratori fins a la seva jubilació, l'any 2013.
- Rosita Camps Franquesa, nascuda a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), el 12 de març de 1943. En acabar els seus estudis de comerç mercantil es va incorporar al negoci familiar l’Hostal Colomí de Santa Coloma de Queralt, al qual ha dedicat tota la seva vida.
- Cristóbal Colón Palasí, nascut a Zuera (Saragossa), el 12 d’agost de 1949. Llicenciat en Psicologia Clínica per la UAB i Màster d’IESE, va començar la seva trajectòria laboral a l’Hospital Psiquiàtric Provincial de Saragossa, i fins el 1982 va treballar a l’Hospital Neuropsiquiàtric de Salt (Girona). L’any 1982 va fundar La Fageda Fundació, que segueix presidint.
- Frederic Godàs i Vila, nascut a Lleida el 1910. La distinció es lliura a títol pòstum ja que va morir el 1997. Ha estat un referent a Catalunya dins del món de l’educació pel seu compromís social i la seva contribució al desenvolupament de l’escola i la llengua catalanes.
- Estrella Gutiérrez Cid, nascuda a Valencina de la Concepción (Sevilla) el 6 de febrer de 1959. Llicenciada en Psicologia, va iniciar la seva trajectòria professional als 13 anys a Barcelona on compagina els estudis amb la feina. L’any 1998 va començar a treballar a L’Escorça a L’Hospitalet de Llobregat, un centre de dia especialitzat en persones amb discapacitat que esdevindrà el seu centre de treball. Aquí va iniciar la seva trajectòria sindical, reivindicant unes millors condicions de treball i un reconeixement professional pels treballadors/es.
- Antonio Higuera Bragado, nascut a San Miguel de la Ribera (Zamora) el 19 de setembre de 1940. És un gran defensor dels drets dels treballadors/es. Va començar a treballar al camp als 8 anys. L’any 1964 va arribar a Barcelona i va treballar com oficial de magatzem durant 39 anys a l’empresa tèxtil Fabra i Coats, on va desenvolupar una intensa activitat a favor dels treballadors/es.
- Mercè Mas i Quintana, nascuda a Barcelona el 25 de març de 1932. Ha desenvolupat la seva carrera professional en el sector dels serveis socials, majoritàriament adreçats a la gent gran, tant activa com dependent, i s’ha convertit en un referent a nivell nacional i internacional com experta en la defensa dels drets de les persones grans.
- Vicenç Mauri i Claret, nascut a Manresa el 4 de juny de 1946. Pèrit industrial mecànic, ha estat una persona molt vinculada al teixit empresarial, participant i col·laborant amb diferents entitats del territori. Ha ocupat diversos càrrecs rellevants, entre els quals destaquen el de President de Pimec Catalunya Central; i President de Pimec Metall i Vicepresident de Pimec.
- Jordi Molas i Castells, nascut a Vic el 26 de novembre de 1973. És un exemple de persona amb un alt esperit de superació personal, capaç de vèncer les pròpies limitacions físiques. L’any 1994 a causa d’una caiguda, li van diagnosticar una lesió medul·lar. La tetraplegia, però, no li va impedir seguir els seus estudis de psicopedagogia a la Universitat de Vic i treballar de tècnic a l'Associació de Disminuïts Físics d'Osona donant suport emocional a les persones vinculades a l'associació i fomentant la seva integració laboral per mitjà de la pràctica esportiva. El 2010 es va incorporar a l'equip de l'Associació St. Tomàs, entitat dedicada a l'atenció a discapacitats/es intel·lectuals.
- Marta Purtí i Paradell, nascuda a l’Estany (Moianès) el 2 d’abril de 1969. Amb uns interessos i una formació orientats al sector públic, amb Màster de Desenvolupament Local i Regional, Postgrau de Govern Local, Postgrau Economia i Gestió de la Hisenda Autonòmica i Local; Marta Purtí va començar a treballar com a tècnica a l’Ajuntament de Terrassa, i, posteriorment, durant 20 anys, va treballar amb l’equip del Consorci del Moianès dissenyant una estratègia per implantar un nou model de gestió territorial innovador, adequat a les necessitats específiques del Moianès.
- Joan Segura Segura, nascut a Maials ( Les Garrigues), el 5 d’agost de 1953. De formació autodidacta, ha treballat la major part de la seva vida en el món cooperatiu i el sector agrari. Del 1992 al 2014 va formar part del Consell Rector de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, ocupant diferents càrrecs de responsabilitat: vicepresident, responsable de les branques de Medi Ambient, de l’Oli, de la Fruita Seca, de Cereals i d’Ajuts. Durant 22 anys va ser el responsable de Catalunya a la Confederació de Cooperatives d’Espanya, representant els sectors de l’oli, la fruita seca i el cereal en nom de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
- Romualdo Tobia Loza, nascut a San Asensio (La Rioja), el 16 de maig de 1940. Emprenedor, va iniciar la seva activitat professional a Gall Zales, el 1955. Des d’aleshores i fins l’any 1967, va treballar per compte aliena en cinc empreses diferents del sector metal·lúrgic, arribant a assumir la màxima responsabilitat a Troquelería Gorbea, on va ocupar el càrrec de director general amb 28 anys i amb 180 persones al seu càrrec. L’any 1967 va començar el camí empresarial en solitari i va constituir a Bilbao l'empresa Troquelería Dover, l’embrió del que avui dia és Grup Dover, guiat per la ferma convicció de desenvolupar el coneixement i la tecnologia apresa al llarg dels anys anteriors com a professional, produint matrius per a diferents sectors. Al poc temps, va contactar amb SEAT i accedir al sector de l’automoció, establint-se a Catalunya l’any 1976, on va començar l’activitat amb 32 persones, que es va traslladar des de Bilbao amb les seves famílies seguint al fundador i el seu projecte.
Plaques al treball President Macià
El Govern ha acordat atorgar la Placa al treball President Macià a les entitats següents:
- Xarxa LISMIVO, en la categoria de Responsabilitat Social Empresarial: La Xarxa neix l'any 2004 al Vallès Oriental amb l'objectiu d’enfortir les actuacions d'atenció i derivació de les persones amb discapacitat.
- Fundació Privada Tribunal Laboral de Catalunya, en la categoria Foment de la creació d’empreses i d’ocupació de qualitat. El Tribunal Laboral de Catalunya ha estat durant els seus 25 anys de funcionament un suport molt important per a l’autonomia col·lectiva, ja que les parts implicades en tot conflicte laboral, treballadors/es i empresaris/es, a través de les seves organitzacions, han dissenyat un sistema de conciliació, mediació i arbitratge que ha estat un factor clau i eficaç en la solució de molts conflictes laborals.
- Secretaria de les dones i polítiques LGTBI de CCOO de Catalunya, en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats i conciliació de la vida personal, laboral i familiar. La tasca de la Secretaria de les Dones, Diversitats i Polítiques LGTBI de CCOO de Catalunya ha estat la de conscienciar al Sindicat i a la societat en general de les discriminacions per raó de gènere que encara es produeixen en l’àmbit laboral, així com la de donar eines als delegats/es del seu sindicat per eliminar, en el marc de la negociació col·lectiva, les discriminacions que, ja siguin directes o indirectes; afecten de manera majoritària les dones a les empreses.
- BJ Adaptaciones, en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats i conciliació de la vida personal, laboral i familiar. Les seves inicials de BJ responen al nom dels germans Borja y Joaquín Romero. L’empresa neix a partir de la col·laboració entre els dos germans i com a conseqüència de l’experiència personal de Joaquim, afectat d’esclerosis múltiple. La missió d’aquesta entitat és millorar l’autonomia personal de les persones amb discapacitat, les seves possibilitats de comunicació i l’accés al treball i a l’oci.
- Fundació Volem Feina, en la categoria d’Igualtat d’Oportunitats i conciliació de la vida personal, laboral i familiar: L’entitat és un referent al territori en els àmbits d’actuació en quals treballa: les persones, el medi ambient i la sostenibilitat. La seva tasca a la comarca del Solsonès juga un paper clau en la reincorporació al mercat de treball de persones amb problemàtiques diverses o en risc d’exclusió social mitjançant programes d’inserció personalitzats i adreçats als col·lectius més febles durant més de trenta anys.
1
Vídeos
1