Foto roda de premsa
  • També insta el president del Govern espanyol, en compliment de les seves funcions i de forma immediata, que la fiscalia general de l’Estat i l’advocacia de l’Estat donin compliment efectiu a aquesta demanda
  • L’Executiu ha pres aquests acords després de fer seves les conclusions del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides, que denuncien la vulneració dels drets humans dels presos polítics i n’exigeix el seu alliberament immediat
  • El Govern adverteix l’Estat Espanyol que si no acata la resolució de Nacions Unides incorrerà en desistiment de les seves obligacions en defensa dels drets humans
  • L’Executiu català també insta Pedro Sánchez a obrir una investigació sobre les circumstancies de la presó provisional dels presos polítics i adoptar les mesures pertinents contra els responsables de la violació dels seus drets
 
El Govern ha celebrat un Consell Executiu extraordinari amb motiu del dictamen del Grup de Treball sobre Detencions Arbitraries de les Nacions Unides, tal com ja va anunciar el president, Quim Torra. Una reunió que ve justificada per la comunicació d’aquest grup d’experts, que es va fer pública el 27 de maig passat, i que exigeix la llibertat immediata dels presos polítics Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.
 
Aquesta comunicació del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides considera que, en el cas dels i presos polítics catalans, s’han vulnerat diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans i del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics.
 
“En conseqüència, i com no podia ser d’una altra manera, l’Executiu català demana al Govern espanyol que adopti les mesures necessàries per a l’immediat alliberament dels presos polítics, i emprengui mesures contra els responsables de la violació dels seus drets”, ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa posterior a la reunió extraordinària de l’Executiu.
 
Per al Govern, l’Executiu de l’Estat espanyol està interpel·lat “a dur a terme el que demana el Grup de Treball, que és meridianament clar: la llibertat de les preses i presos polítics, i de forma extensiva, a la resta de persones privades de llibertat per aquests motius”. “No complir-ho”, ha afegit Budó,  “és un desistiment de les seves obligacions que tenen com a poder públics, respecte de la defensa dels drets humans”.
 
El Govern també  considera imprescindible que el conjunt de les consideracions fetes pel Grup de Treball es duguin a terme, i per fer-ho possible “s’impulsaran totes aquelles accions legals i polítiques que siguin necessàries perquè es compleixin. I, en el cas que l’Estat espanyol no les compleixi, aquest Govern es compromet a denunciar-ho arreu”, ha assegurat Budó.
 
Davant la petició del Govern espanyol d’inhabilitar dos dels membres del grup d’experts que ha elaborat l’informe, la portaveu Budó ha demanat a l’Executiu estatal que “afronti la realitat del que diu el dictamen del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries i deixi de qüestionar els seus membres”. Budó ha recordat que Espanya forma part del Consell de Drets Humans de l’ONU i que moltes de les seves resolucions han estat incorporades a la legislació espanyola. Per a la portaveu, és “surrealista” que el Govern espanyol qüestioni “experts de reconeguda solvència”.
 
L’acord aprovat avui està format per set punts, que s’han començat a dur a terme avui mateix. En aquest sentit, el president Torra ha enviat ja una carta al president Sánchez en què li trasllada aquestes demandes i també al llarg del dia la farà arribar a la Fiscalia.
 
  • En primer lloc, el Govern pren coneixement i fa seves les conclusions del grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides.
  • En segon lloc, fa pública aquesta vulneració dels drets humans dels presos polítics i en demana la llibertat immediata.
  • En tercer lloc, sol·licita a la Fiscalia General de l’Estat, a través del Fiscal Superior de Catalunya, que promogui la llibertat immediata de tots les preses i presos  polítics al Tribunal Suprem, que està jutjant en aquests moments l’organització del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’Octubre. Així mateix, sol·licita a la Fiscal General de l’Estat que es reconegui el dret efectiu a obtenir una indemnització i altres tipus de reparació, tal com preveu el dret internacional.
  • En quart lloc, insta el president del Govern espanyol que les institucions de l’Estat, especialment la fiscalia general i l’advocacia de l’Estat, donin compliment efectiu a les demandes de llibertat immediata dels presos polítics, i que es reconegui el seu dret efectiu a ser indemnitzats i reparats per tot aquest temps privats de llibertat, tal com estableix el dret internacional.
  • En cinquè lloc, insta el president Pedro Sánchez a realitzar una investigació exhaustiva i independent de les circumstàncies al voltant de la privació arbitrària de la llibertat dels presos polítics, i a adoptar les mesures pertinents contra els responsables de la violació dels seus drets.
  •  En sisè lloc, insta també el President del Govern Espanyol a difondre la comunicació del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de les Nacions Unides per tots els mitjans possibles, i el més àmpliament possible.
  • I finalment, en setè lloc, comunica aquest acord a la ministra de Justícia, d’acord amb el que preveu l’Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal.
 
Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides

El passat dia 27 de maig el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de Nacions Unides, òrgan dependent del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, va fer pública una resolució on exigia l’alliberament immediat dels presos polítics processats per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre.
 
El dictamen argumenta que en el cas de les preses i presos polítics catalans s’han vulnerat diversos articles de la Declaració Universal dels Drets Humans i del Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics i en conseqüència demana al Govern Español que adopti les mesures necessàries per a l’immediat alliberament polítics catalans empresonats i emprengui mesures contra els responsables de la violació dels seus drets.
 
El Govern adverteix l’Estat espanyol i les seves institucions, que estan obligades a complir aquesta demanda i per tant, procedir a la posada en llibertat immediata dels presos i preses polítiques, atès que l’incompliment d’aquest dictamen suposaria un desistiment de les seves obligacions com a poders públics en defensa dels drets dels humans.
 
El Grup de Treball sobre Detencions Arbitraries considera que amb l’empresonament dels polítics i activistes catalans s’han vulnerat  drets fonamentals com la llibertat d’expressió, d’opinió i de manifestació, i acusa l’Estat d’utilitzar la privació de llibertat per coaccionar els presos perquè abandonin les seves opinions i l’activitat política. Així mateix afirma que el referèndum és permès a l’Estat espanyol i considera que les crides a celebrar processos de participació ciutadana són expressions legítimes de l’exercici de llibertat d’opinió i d’expressió.
 
L’informe també considera que no hi ha violència en la conducta dels acusats per demanar el delicte rebel·lió i posa en dubte la competència del Tribunal Suprem per jutjar l’1-O ja que d’acord amb la legislació espanyola, s’hauria de jutjar a Catalunya perquè és on han succeït els fets.
 
El Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària és un organisme vinculat a l'Organització de les Nacions Unides i esta integrat per experts independents sobre drets humans que investiguen els casos d'arrest i detenció arbitrària que hagin pogut suposar una violació del Dret internacional de drets humans. Va ser establert l'any 1991 per l'antiga Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides com un dels "procediments especials" creats per monitorar violacions de drets humans, i es troba actualment en l'àmbit de competència del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

2  

Imatges

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la reunió del Govern (Rubén Moreno) 160

Foto de la roda de premsa del Govern (Rubén Moreno)

Foto de la roda de premsa del Govern (Rubén Moreno) 95

1  

Vídeos

Vídeo de la roda de premsa

1  

Fitxers adjunts

Acords del Govern en format PDF

Acords del Govern en format PDF
PDF | 291