• La consellera Budó ha cridat “a la coresponsabilitat i solidaritat” de les regions sanitària que han canviat de fase per “no fer cap pas enrere”

 

  • El conseller Buch ha fet una crida a la ciutadania a respectar les franges horàries reservades per a la gent gran, de 10 a 12 del matí i de 7 a 8 de la tarda

 

  • La consellera Vergés ha destacat la feina de les infermeres “fonamentals abans, durant i després de la Covid-19” per commemorar el Dia Mundial de la Infermeria
Consellera Budó (12.05.20)

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha explicat que el primer Decret llei aprovat pel Govern “té l’objectiu de reactivar l’economia, facilitar la tramitació administrativa, i aportar liquiditat a pimes i autònoms, per pal·liar els efectes econòmics de l’estat d’alarma i la pandèmia de la COVID-19”. Concretament, el text incideix en: l’impuls a la gestió urbanística, habilita per aquest 2020 el mes d’agost per a poder mantenir actives les tramitacions urbanístiques de la Generalitat; el retorn de dipòsits de fiances de l’INCASÒL,  proposa modificar la Llei de finances per ajudar a reduir els costos operatius de les Pimes i els autònoms. L’Institut Català del Sòl retornarà temporalment els dipòsits de les fiances constituïdes en els arrendaments d’ús diferent d’habitatge quan les parts ho sol·licitin; i en fiances d’activitats extractives en espais naturals, un cop s’efectuï l’acceptació de les obres de restauració per activitats extractives en espais d’especial interès natural, la persona titular de l’activitat podrà sol·licitar la devolució del 75% de l'import dels conceptes de la fiança que en situacions com moviment de terres pròpies amb anivellament o en construcció de rases per a la xarxa de desguàs.

El segon Decret Llei inclou mesures urgents en l’àmbit social per pal·liar els efectes de la COVID-19. La portaveu Budó ha assegurat que “aquestes mesures tenen com a finalitat ampliar i complementar d’altres, aprovades en relació amb el Sistema Català de Serveis Socials, de caràcter públic i privat, que presten serveis de caràcter residencial”. A partir d’ara, el Departament de Salut tindrà accés al cens  de residents, és a dir, a les dades sanitàries i assistencials dels usuaris que es troben en aquests centres.

Amb aquest nou Decret llei “es podrà exercir millor el control epidemiològic de la pandèmia, a partir de la integració de les històries clíniques dels pacients al sistema de salut pública de Catalunya; i, de l’altra, millorar la qualitat dels serveis assistencials que es presten en aquests centres”, ha destacat la consellera.

Conveni entre el Consell Català de l’Esport i l’ICF per al finançament de les necessitat de liquiditat de les entitats esportives

El Govern ha autoritzat la signatura del conveni de col·laboració entre el Consell Català de l’Esport i l’Institut Català de Finances que posarà en marxa la línia de préstec específic “ICF Esports Liquiditat”, amb una dotació de 10 milions d’euros i que permetrà sol·licitar préstecs d’entre 20.000 euros i 300.000 euros.

El Govern impulsa projectes de l’economia social i cooperativa

La portaveu del Govern ha anunciat que el Govern destinarà 3.9 milions d’euros per a la convocatòria de Projectes Singulars per a la reactivació socioeconòmica davant la crisi de la covid-19. “Aquesta línia de subvencions s’adreça a empreses cooperatives i de l’economia social, que generin ocupació mitjançant la creació de nous projectes empresarials, línies de negoci, mercats i que alhora aprofitin oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat o del territori on estiguin ubicades”, ha puntualitzat.

Aquesta és una de les mesures incloses al Pla de xoc per a l’ocupació: persones, empreses, territoris, per fer front a les conseqüències de la crisi sanitària de la Covid-19.  

Fons FEDER

El Govern també també ha aprovat altres acords de Govern que no tenen relació amb la Covid-19, com és la subvenció d’1,1 milions d’euros del fons europeu FEDER a l’Àrea Metropolitana de Barcelona perquè restauri la xarxa de parcs metropolitans amb valor patrimonial. La portaveu del Govern ha destacat “la importància dels parcs en la vida metropolitana, perquè aporten valors ambientals, naturals i paisatgístics, i també compleixen una funció de cohesió social molt important”.

Aquest ajut cobreix el 50% del cost total del projecte, que és 2,3 milions d’euros.  

Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre

El Govern ha aprovat els nous estatuts Consorci per “facilitar la governança dels seus òrgans de govern”, establint un únic òrgan col·legiat  en el qual estiguin representats els municipis i les entitats membres del Consorci. Amb aquests nous canvis s’integra la Comissió executiva i el Consell general en el Consell d’Administració amb la inclusió de l’Aldea, Amposta, Campredó i Xerta. I també s’estableix un nou òrgan col·legiat, el Consell assessor científic i pedagògic, del qual en formen part universitats, historiadors, arqueòlegs i altres investigadors vinculats a universitats i associacions memorialistes.

D’aquesta manera, “s'amplia la participació de la comunitat científica i es faciliten les sinergies entre els membres d’aquest òrgan per tal d’aprofundir en el coneixement i la difusió de la memòria de la batalla de l’Ebre i els seus escenaris”, ha explicat Budó.

Dictamen al Consell de Garanties Estatutàries

El Govern ha acordat sol·licitar dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, arran de la denuncia presentada per Foment del Treball per la campanya “Consum Estratègic” impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana. La portaveu Budó ha recordat que “el 15 d’abril, el Govern ja va formular un requeriment d’incompetència al Govern de l’Estat perquè consideràvem que aquest expedient l’hauria de tramitar l’Autoritat Catalana de la Competència i no la Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia, d’acord amb l’article 154 de l’Estatut”.

Davant la manca de resposta per part del Govern espanyol, “hem sol·licitat el preceptiu dictamen, com a pas previ al plantejament d’un conflicte positiu de competències” davant el Tribunal Constitucional.

En referència al canvi de fase de les regions sanitaris de l’Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, la portaveu del Govern ha advertit que “la crisi sanitària no està superada” i ha apel·lat “a la coresponsabilitat i la solidaritat de tothom”. Meritxell Budó ha insistit que “totes les zones del país que van avançant  han de respectar els criteris de protecció sanitària per seguir lluitant contra la COVID-19”. D’aquesta manera, el Govern vol continuar avançant en el canvi de fases, però “sense tornar enrere”.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, han actualitzat les dades en relació al coronavirus. En aquest sentit, el conseller d’Interior ha fet una crida a la ciutadania a respectar les franges horàries reservades per a la gent gran, de 10 a 12 del matí i de 7 a 8 de la tarda. “La gent de més de 70 anys són un col·lectiu vulnerable i per lògica, per seny i per corresponsabilitat social, hem de respectar aquestes franges” ha dit. “La gent gran és un dels col·lectius que més malament ho ha passat, han passat moments molt difícils i s’ha emportat molta gent, per aquest motiu vull fer una crida al civisme; la gent gran també té dret a sortir i nosaltres no tenim dret a posar-los en perill” ha afegit.

En aquesta mateixa línia el conseller ha insistit que s’han de respectar les franges horàries independentment de la fase de desescalada o regió sanitària.

Pel que fa a les dades de mobilitat, el trànsit a l’àrea metropolitana de Barcelona s’ha reduït un 48’16% d’entrada i un 45’46% de sortida respecte un dimarts normal.

Buch també ha explicat que “degut a la disminució de trucades per consultes sobre la Covid 19 al telèfon 112, ahir vam tancar la segona sala del 112 de Barcelona de manera que ara en quedaran operatives tres”. El titular d’Interior ha destacat que tot i que la sala s’ha tancat, es mantindrà la infraestructura perquè en cas de produir-se un rebrot es pugui tornar a obrir. El conseller ha agraït  a la ciutadania que fes cas a les crides per reservar el 112 només per emergències.

Finalment, avui dia mundial de la infermeria, Buch ha fet un agraïment a aquest col·lectiu, “avui que és el vostre dia us mereixeu l’agraïment profund per tota la feina que heu fet, la feina que feu i la que fareu, moltes gràcies”.

Per la seva banda, la consellera de Salut ha ressaltat que avui, com cada 12 de maig, es commemora el Dia Mundial de la Infermeria, un col·lectiu de professionals que aporten un valor essencial a la salut mundial, “tal i com ho hem vist amb la Covid-19”. “Les infermeres han tingut i tenen un paper clau en aquesta epidèmia, acompanyant, fent cures valuoses i escolta activa, perquè són les primeres que entenen què és situar la persona al centre de tot”, ha dit Vergés abans de dibuixar per on passa el present i el seu futur: “En els darrers anys han guanyat una posició més autònoma, han aflorat un camp de coneixement propi que aporta molt de valor, han rebut més coneixement i reconeixement per part de la societat i cal que ocupin el lloc que les pertoca”, ha afegit Vergés. En aquest sentit, la consellera s’ha referit al suport del Departament de Salut per potenciar el seu apoderament i “que ocupin llocs de lideratge, aportant mirada analítica i humana en la presa de decisions: el sistema de salut no s’entén sense les més de 49.000 infermeres que tenim a Catalunya”.

 

La consellera ha agraït la dedicació i la professionalitat de les infermeres també en un dels punts prioritaris en la gestió de la COVID-19: les residències de gent gran. En aquest sentit, ha avançat que, a dia d’avui, ja s’han fet proves al 91% de totes les residències de Catalunya. En concret, gairebé 67.000 proves a residents i prop de 4.300 a professionals. 

A més, fins ara s’han intervingut un total d’11 residències -després la recent de la residència Mossèn Vidal i Aunós de Barcelona-, i s’han reubicat 1.603 persones en altres residències o espais habilitats; també 713 residents han tornat a domicilis amb familiars. Pel que fa al guany de places, s’han aconseguit 1.071 places de gent gran en 28 nous espais; aquestes xifres pugen fins a les 1.423 noves places en 42 espais si es se sumen les residències de persones amb problemes de salut mental o amb discapacitat. 

 

Per últim, Vergés ha instat a seguir protegint aquestes persones en una epidèmia “que està seguint el recorregut esperat, amb tendència a la baixa tant en incidència de nous casos com en índex de transmissibilitat”. Actualment, hi ha 374 persones amb Covid-19 ocupant un llit de crítics: això suposa gairebé el 50% de la capacitat instal·lada actualment, que és molt superior a l’habitual. De fet, sumada a l'ocupació de pacients no Covid-19, esdevé el 114% de la capacitat pública instal·lada abans de l’epidèmia. “Encara no ens podem relaxar; si fem bé el desconfinament, amb prudència, seguretat i complint les mesures higièniques i el distanciament físic, podrem no tornar enrere; no obstant això, el sistema de salut continua a punt i reservant llits per atendre qualsevol rebrot”, ha conclòs.

 



1  

Fitxers adjunts

Acords de Govern en PDF

Acords de Govern en PDF
PDF | 438