Cultura

Presentació dels actes del Centenari de Xavier Montsalvatge

query_builder   2 febrer 2012 15:44

event_note Nota de premsa

Presentació dels actes del Centenari de Xavier Montsalvatge

Centenari Xavier Montsalvatge Compositor
Aquest matí s’han presentat a la seu del Departament de Cultura les activitats que es duran a terme al llarg del 2012 per commemorar la vida i obra de Xavier Montsalvatge en el centenari del naixement del compositor. A la roda de premsa hi ha participat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell;  el fill del compositor, Xavier Montsalvatge Pérez; el tinent d’alcalde de Cultura Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana; l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont i el coordinador general de l’Associació Xavier Montsalvatge Compositor, Antoni Colomer.  
 
Les activitats programades reflecteixen els diversos aspectes de la personalitat artística i dels estils que va conrear el compositor. Entre les activitats destaquen la programació de desenes de concerts en institucions de tot el món; un documental sobre la seva vida, obra i llegat que es preestrenarà el 8 de març a la Filmoteca de Catalunya i l’exposició itinerant que es podrà visitar a Barcelona, Girona, Madrid i Nova York. La mostra contextualitza la figura de Montasalvatge en el marc de la història de l’art del segle XX i inclou documents relacionats amb l’autor: peces artístiques que col·leccionava, fotografies, manuscrits, cartes i articles.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que Xavier Montsalvatge “aporta a la música del nostre país aquesta mirada que veu les veus europees, mira el món, mira a Europa, però no deixa de mirar la singularitat d’allò propi, la realitat de les músiques en aquell moments dites follkóriques, les músiques pròpies que escolten com ningú músics com Xavier Montsalvatge”.  El conseller ha posar de relleu que Montsalvatge “té una personalitat musical extremadament atractiva, reconeguda per tothom, reconeguda a nivell internacional que s’endinsa dins tots els registres possibles”. “Segurament per aquesta combinació magnífica entre haver nascut a Girona i haver viscut a diversos llocs del món s’ha convertit en una persona que des de la singularitat buscava sempre la universalitat”
 
El fill del compositor, Xavier Montsalvatge, ha explicat que, en relació a l’organització del centenari, “l’Associació Xavier Montsalvatge, que ha treballat de valent, ha trobat una complicitat extensíssima de les institucions, cosa que vol dir que aquesta complicitat la concitava el mateix compositor, i això ens omple de satisfacció”.
 
El tinent d’alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha afirmat que “associar el nom de Barcelona, i de Girona, als grans noms de la cultura universal és una assignatura que encara tenim pendent. És importantíssim associar-nos a aquests grans noms de la cultura contemporània”.
 
De la seva banda, l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha parlat de la relació entre la ciutat de Girona i la figura de Montsalvatge: “Girona se sent molt vinculada als seus fills, encara que al llarg de la seva vida hagi passat més anys fora que dintre. En qualsevol cas és un referent molt viu a la societat gironina”.
 
Finalment, la directora de Comunicació d’Acción Cultural Española, Nieves Goicogoechea, ha explicat que “la recuperació i la popularització de l’obra de Montsalvatge, en la qual participarà Acción Cultural, s’emmarca en un esforç més ampli que subratlla la diversitat i la riquesa de la cultura del nostre país”.
 
 
 
S’adjunta dossier amb les activitats del Centenari Xavier Montsalvatge Compositor

1  

Imatges

Fotografia de la presentació del Centenari Xavier Montsalvatge Compositor

Fotografia de la presentació del Centenari Xavier Montsalvatge Compositor 3511

4  

Vídeos

Tall de Vídeo: X. Montsalvatge Pérez

Tall de vídeo: Jaume Ciurana

Tall de vídeo: Carles Puigdemont

Tall de vídeo: Nieves Goicoechea

2  

Fitxers adjunts

Tall de vídeo: Ferran Mascarell

Tall de vídeo: Ferran Mascarell
FLV | 3302

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 1354