Cultura

Es presenta la segona edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus

query_builder   30 maig 2012 17:39

event_note Nota de premsa

Es presenta la segona edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus

  • Programa 28 actuacions del 12 de juliol al 25 d’agost a 14 municipis del Pirineu
 
  • El conseller Mascarell apunta que considera el festival com a estratègic perquè “ho té gairebé tot: lliga extraordinàriament bé un patrimoni  arquitectònic irrepetible, amb un festival que aposta per la qualitat i l’excel·lència”
Festival de Música Antiga dels Pirineus
El Conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell, ha presidit aquest migdia la presentació de la segona edició del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) que tindrà lloc del 12 de juliol al 25 d’agost vinents. L’han acompanyat el Ministre de Cultura del Govern d’Andorra, Albert Esteve; així com els alcaldes de La Seu d’Urgell, Albert Batalla; Tremp, Víctor Orrit; i dels municipis de Berga, Juli Gendrau; Avià, Patrocini Canal, i La Torre de Capdella, Josep Maria Dalmau. La presentació ha comptat igualment amb les intervencions de la vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i diputada de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, i del president de l’Associació Festival de Música Antiga dels Pirineus, Miquel Colom.
 
En la seva segona edició, el FeMAP comptarà amb un total de 28 actuacions programades a 14 municipis del Pirineu. En tan sols un any, el Festival ha ampliat el nombre de poblacions participants gràcies a la incorporació de Berga, Avià, Puigcerdà, Ordino, Ribes de Freser i el Pont de Suert i, d’aquesta manera, s’estén en el territori cap a Andorra, l’Alta Ribagorça, el Berguedà, el Ripollès i la Cerdanya.
 
A més, el FeMAP suma un nou atractiu a la seva graella de programació i comptarà amb un país convidat que aquest 2012 serà Euskadi, gràcies a la col·laboració establerta entre el Festival i l’Institut de Cultura Basca Etxepare. La participació d’Euskadi permetrà al públic del FeMAP gaudir de tres repertoris diferents de compositors bascos al llarg de nou concerts que es realitzaran en un total de sis municipis.
 
El cartell d’aquesta segona edició del FeMAP està integrat per una notable representació de grups catalans, bascos i hispànics que es complementen amb propostes internacionals de primer nivell.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha explicat que el Departament de Cultura considera “el projecte com a estratègic perquè expressa una de les centralitats culturals que voldríem desplegades en termes culturals”. “Ho té gairebé tot: des del punt de vista de patrimoni arquitectònic extraordinari, irrepetible, únic, insòlit, referència internacional. I té un altre element de referència: el festival de música antiga que aposta per la qualitat i l’excel·lència, que hi lliga extraordinàriament bé. I també teniu la suma de les voluntats de tots els alcaldes, la Diputació de Lleida, la Generalitat i el Govern d’Andorra.”
 
El conseller ha explicat que “volem fer que el festival es converteixi en un esdeveniment de referència en termes europeus. No serà d’un any per l’altre”. Mascarell ha apuntat que “l’equació és bona, si a més de la música, de la pintura, del patrimoni del Pirineu, i hi afegim al riquesa del turisme de qualitat.”
 
Mascarell també ha recordat que “Catalunya és filla de les valls dels Pirineus i no hi ha cap raó per pensar que el que succeeix allà no formi part de la centralitat del que passa al nostre país.”
 
És en aquest sentit que s’ha manifestat també el Ministre de Cultura del Govern d’Andorra, Albert Esteve, per a qui la incorporació d’Andorra respon a una complicitat territorial i cultural que entén el FeMAP com un projecte transfronterer que casa perfectament amb la imatge que el seu Govern vol projectar a l’exterior. “Estem en un moment de superació dels reclams turístics tradicionals: el comerç ja no pot ser l’atracció principal per atraure els visitants; calen nous estímuls per a la promoció exterior”, ha dit Esteve. Igualment el Ministre ha apuntat que “la dimensió física d’un país no té cap relació amb la seva capacitat d’acció; d’aquí la tasca remarcable exercida pels representants de les localitats col·laboradores”.
 
Segons ha apuntat l’alcalde de La Seu d’Urgell, Albert Batalla, la voluntat dels municipis participants és la de “situar el Pirineu com un espai on escoltar música de qualitat i descobrir, gràcies a la cultura, l’especificitat i la bellesa d’aquest territori”. La voluntat dels municipis col·laboradors del FeMAP és, en aquest sentit, clara: “Volem donar a conèixer el nostre territori a nous públics, tant del nostre país com de fora de Catalunya. I volem fer-ho d’una manera molt concreta, a través de la música antiga. Aquest element és clau per remoure l’economia turística de les nostres comarques”. Amb tot, Batalla s’ha mostrat optimista, malgrat l’actual context de crisi: “Hem començat amb intuïció a obrir camí; amb il·lusió, ganes i bones perspectives de futur. De cara al 2013, ja hi ha municipis que volen afegir-se al FeMAP. Igualment passa amb els grups, que ens presentem amb molta antel.lació les seves produccions i veuen en el FeMAP un marc òptim per donar-les a conèixer”. L’alcalde de La Seu d’Urgell ha demanat “paciència però insistència’ en els moments actuals i ha incidit en la necessitat de sumar esforços: ‘La suma comporta una multiplicació”, ha dit, i aquesta resulta clau per situar el Festival com a referent en el sud d’Europa.
 
Per la seva banda, l’alcalde de Tremp, Víctor Orrit, ha destacat en la seva intervenció que “l’àmbit pirinenc té, per ell mateix, una personalitat pròpia”. Igualment ha recordat que bona part dels municipis col·laboradors són, en realitat, molt petits: “Fins i tot les nostres capitals de comarca tenen un tamany reduït; d’aquí que consolidar una oferta cultural de primer nivell, en les circumstàncies actuals, tingui un valor afegit en la línia de no renunciar a oferir un alt grau d’excel·lència en les propostes presentades”.
 
La diputada Rosa Pujol ha manifestat que si bé els objectius bàsics del FeMAP són “difondre la música antiga i donar a conèixer la riquesa del nostre entorn natural, la fórmula d’èxit i de continuïtat d’aquesta proposta arrela en abastir el territori amb noves eines per a donar-se a conèixer”. “S’estima allò que es coneix i el públic podrà conèixer, gràcies al FeMAP, el valor patrimonial que tenim a les terres de Lleida”.
 
El president de l’Associació FeMAP, Miquel Colom, ha apuntat que el Festival té “una marcada vocació pública que es fa evident en la seva programació, formada per noms de referència en la interpretació de la música antiga d’àmbit internacional però també gràcies a la suma de formacions locals i de proximitat que presenten els seus projectes en el marc del FeMAP”. Segons Colom, el Festival “no pot donar l’esquena al territori i és per aquest motiu que integra formacions musicals nascudes a casa nostra”. El president de l’Associació FeMAP ha destacat que, actualment, no hi ha cap altre festival al país capaç de sumar l’esforç de fins a catorze municipis, oferint una notable itinerància dels grups participants (que es tradueix en la programació de dos o tres concerts seguits) i comptant amb intèrprets de gran qualitat. “Entre més, farem més”, ha conclòs.
 
 També com a novetat de l’edició 2012, cal destacar la creació dels Amics del FeMAP i l’articulació d’un seguit de descomptes en la compra d’entrades anticipades i per a determinats col·lectius, així com també l’oferta de packs turístics que combinen les entrades als concerts amb ofertes hoteleres, gastronòmiques i culturals. El Festival, que té un pressupost total de 315.000€, compta amb una aportació de l’ICEC de 87.400€.             
                       

9  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa. Festival de Música Antiga dels Pirineus

Dossier de premsa. Festival de Música Antiga dels Pirineus
PDF | 757

Fotografia: Acte de presentació del Festival de Música Antiga dels Pirineus

Fotografia: Acte de presentació del Festival de Música Antiga dels Pirineus
JPG | 2034

Fotografia: Roda de premsa de presentació del Festival de Música Antiga dels Pirineus

Fotografia: Roda de premsa de presentació del Festival de Música Antiga dels Pirineus
JPG | 1676

Àudio: Declaracions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.

Àudio: Declaracions del conseller de Cultura, Ferran Mascarell.
MP3 | 1050

 Àudio: Declaracions del Ministre de Cultura del Govern d'Andorra, Albert Esteve.

Àudio: Declaracions del Ministre de Cultura del Govern d'Andorra, Albert Esteve.
MP3 | 663

Àudio: Declaracions de l'alcalde de La Seu d'Urgell, Albert Batalla

Àudio: Declaracions de l'alcalde de La Seu d'Urgell, Albert Batalla
MP3 | 450

Àudio: Declaracions de l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit.

Àudio: Declaracions de l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit.
MP3 | 465

Àudio: Declaracions de la diputada de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol

Àudio: Declaracions de la diputada de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol
MP3 | 712

Àudio: Declaracions del president de l'Associació Festival de Música Antiga dels Pirineus, Miquel Colom

Àudio: Declaracions del president de l'Associació Festival de Música Antiga dels Pirineus, Miquel Colom
MP3 | 441

`