Cultura

El Departament de Cultura impulsa els actes del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona

query_builder   13 setembre 2012 14:09

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura impulsa els actes del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona

  • Es faran recitals a cinc universitats europees, un concert al Liceu, una exposició a l’Arts Santa Mònica i un cicle d’homenatge a la Filmoteca de Catalunya
 
  • Mascarell destaca que “cal recordar l’aportació de Raimon a la nostra cultura, la força de la seva poesia i de la seva cançó, el seu compromís amb la llengua i amb Catalunya”
 
  • Els actes són un reconeixement a la trajectòria del cantautor de Xàtiva i a la seva contribució a l’escena musical catalana de les darreres dècades
Fotogrfia de presentació de l'acte d'homenatge a Raimon
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el cantautor Raimon han presentat avui en roda de premsa els actes de celebració del 50è aniversari del primer concert del cantautor a Barcelona. Els actes organitzats, que compten amb el suport del Departament de Cultura, inclouran una gira de recitals a cinc universitats europees, un concert al Gran Teatre del Liceu, l’exposició “Raimon, al vent del món” a l’Arts Santa Mònica i un cicle d’homenatge a la Filmoteca de Catalunya.
 
El desembre de 1962 Raimon va fer la seva primera actuació a Barcelona, al teatre Fòrum Vergés. El desembre de 2012, se celebrarà el 50è aniversari d’aquell primer concert a Barcelona. Per aquest motiu, s’han organitzat un conjunt d’activitats per reconèixer la trajectòria de Raimon i la seva contribució a l’escena musical catalana d’aquestes darreres dècades.
 
En la seva intervenció a la presentació, el conseller Mascarell ha destacat les raons per dur a terme aquest reconeixement: “Han passat 50 anys de la primera actuació de Raimon a Catalunya i ens ha semblat que era més que correcte recordar aquests 50 anys, i donar una presència destacada a la Catalunya de 2012 a tot allò pel qual Raimon ha estat referència i que ell sintetitza: música, cultura, ciutadania i país. Cal recordar l’aportació de Raimon a la nostra cultura, la força de la seva poesia i de la seva cançó, el seu compromís amb la llengua, i amb Catalunya”.
 
Mascarell ha destacat la importància d’aquest tipus de celebracions: “L'esperança de futur d'un país està molt vinculada a la capacitat de mirar enrere i veure d'on ve l'actual realitat. Cal reconèixer aquells que han fet aportacions que han contribuït a construir-nos a nosaltres mateixos”. En aquest sentit, Mascarell ha apuntat que amb els actes de commemoració “s’està fent una radiografia de tots nosaltres a través de la trajectòria de Raimon”.
 
 
Raimon ha assenyalat que “des de fa un any va parlar amb el Departament de Cultura de la possibilitat de fer una celebració”. Ha explicat que el motiu principal de la celebració: “Degut a què durant molts anys la meva carrera s’ha fet en un context de dictadura franquista, amb censura i impediments, calia recuperar-la perquè molta gent la conegués. Ara es coneixerà aquest període en tota la seva dimensió”. Raimon ha afegit que “una altra raó és celebrar els 50 anys, ja que hi ha pocs cantants que hagin estat aquest temps cantant en català”.  
 
Gira de concerts a cinc universitats europees
 
Raimon celebrarà el 50è aniversari del primer concert a Barcelona amb actuacions a cinc universitats europees:
 
  • 28 de setembre: Berlin Reutersaal de la Humboldt Universität de Berlin
  • 3 d’octubre:  Théâtre Robert Krieps Abbaye de Neümester de Luxemburg
  • 10 d’octubre: Great Hall King’s College London Strand de Londres
  • 17 d’octubre: Grand Amphithéâtre de l’École de Musicologie de l’Université de la Sorbonne de París
  • 30 d’octubre: Teatro Il Vascello per la Universitá La Sapienza de Roma
 
Les actuacions de Raimon aniran precedides de xerrades i col·loquis que situaran el cantant en el seu context sociopolític i cultural.
 
 
Concert al Liceu
 
La gira de concerts culminarà el 30 de novembre amb un macroconcert al Gran Teatre del Liceu de Barcelona, en què Raimon farà un repàs exhaustiu de la seva obra.
 
S’editarà un CD/DVD del concert, que buscarà reflectir el moment de maduresa artística del cantant i autor.
 
 
Exposició “Raimon, al vent del món” a l’Arts Santa Mònica
 
L’objectiu de la mostra és donar al cantautor valencià una dimensió més internacional i apropar-lo a les noves generacions, amb motiu del 50è aniversari del seu primer concert a Barcelona. L’exposició presenta la biografia més íntima i pública del màxim exponent de la Nova Cançó.
 
L’exposició recull obres d’art vinculades a la carrera de Raimon, d’autors com Miró, Tàpies o Andreu Alfaro, propietat del cantautor, fotografies de cartells i portades de discs, realitzades per fotògrafs com Oriol Maspons, Colita, Ros Ribas i Jordi Fornas, o la col·lecció de cartells originals del propi autor. També s’hi exposaran discs, LP, CD, Ep i edicions completes, entrevistes a Raimon, i projeccions audiovisuals de les seves actuacions.
 
L’exposició es completa amb el treball intel·lectual de l’artista, cartes, texts i articles que Raimon havia escrit en castellà per la revista Destino i en català pel Diario de Barcelona, juntament amb tots aquells documents que passaren pel filtre de la censura franquista.
 
La mostra, comissariada per Carlos Plasencia, es farà del 7 de novembre del 2012 al 26 gener del 2013 a l’Espai Anella de l’Arts Santa Mònica.
 
 
Cicle d’homenatge a la Filmoteca
 
La Filmoteca de Catalunya participarà en l’homenatge a Raimon amb quatre       sessions cinematogràfiques que tindran lloc els dies 15, 16, 17 i 20 de novembre.            
                                                                  
Es programarà el film Los felices sesenta (1963), primer llargmetratge rodat en color a Cadaqués del director català Jaime Camino. La banda sonora del film és de Raimon, que interpreta dues cançons: Tot sol i Perduts. Abans del film es projectarà el curtmetratge Raimon’65, de Carles Duran (1965), representació de quatre cançons mitjançant imatges documentals i actuacions del cantant. 
 
A més d’aquest film, la Filmoteca programarà una selecció de material audiovisual que recull la trajectòria integral de Raimon en diferents vessants: concerts arreu del món, entrevistes, homenatges i algunes entrevistes del programa Literal (TVE a Catalunya), on va poder entrevistar Vázquez Montalbán, Joan Fuster, Maria Barbal, Fèlix d’Azúa, Néstor Luján i José Hierro, entre altres personatges de la cultura.  També es projectarà el documental Raimon, hoy (1983), d’Alfonso Ungría amb guió de Vázquez Montalbán, i Un assaig de cultura nacional popular (1978), amb guió de Joan Fuster i dirigit per Mercè Vilaret. 
 
 
(Més informació al dossier adjunt)

4  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Celebració del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona

Dossier de premsa: Celebració del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona
PDF | 595

Fotografia: Acte de presentació dels actes de celebració del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona

Fotografia: Acte de presentació dels actes de celebració del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona
JPG | 2155

Fotografia: Roda de premsa de presentació dels actes de celebració del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona (1)

Fotografia: Roda de premsa de presentació dels actes de celebració del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona (1)
JPG | 1971

Fotografia: Roda de premsa de presentació dels actes de celebració del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona (2)

Fotografia: Roda de premsa de presentació dels actes de celebració del 50è aniversari del primer concert de Raimon a Barcelona (2)
JPG | 1933