Territori

L'IDAPA impulsarà la cooperació amb Andorra en matèria de senderisme

query_builder   18 setembre 2012 13:22

event_note Nota de premsa

L'IDAPA impulsarà la cooperació amb Andorra en matèria de senderisme

imatge
·        En el marc de la tercera edició de les jornades tècniques itinerants sobre senderisme, la part pràctica de les quals, de coneixement de models de gestió de camins, es desenvoluparà a Andorra.
 
L’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) ve impulsant, des de fa dos anys, jornades tècniques itinerants centrades en el senderisme i en coneixement de les diverses polítiques i eines de gestió de camins. Aquestes trobades combinen la reflexió i l’anàlisi sobre el model de gestió d’un territori en concret amb un viatge d’estudis a un indret amb tradició senderista que disposi d’exemples de referència.
 
Aquesta tercera edició de les jornades, que porta per títol Experiències en gestió de camins, mobilitat i turisme a l’Alt Urgell i a Andorra,  se centra en dos àmbits. D’una banda, en el coneixement detallat dels models de gestió existents a les diferents comarques de muntanya -en aquest cas, l’escollida és l’Alt Urgell- i de l’altra, en un viatge a la veïna Andorra,  després d’haver fet en anys anteriors una aproximació als models de Suïssa i del Trentino.
 
Aquest desplaçament sobre el terreny, en concret al Comú de la Massana, tindrà lloc entre el 20 i el 22 de setembre i servirà perquè els participants coneguin in situ les estratègies de promoció del senderisme que porten a terme els diferents comuns i el govern del país veí. Així, està previst conèixer els plans de gestió dels espais protegits andorrans (vall del Madriu-Perafita-Claror; Vall de Sorteny i Valls del Comapedroa) i diferents exemples de condicionament i creació de rutes dels diferents comuns del Principat.
 
Impuls de la cooperació amb Andorra
 
Igualment, l’IDAPA aprofitarà aquest viatge d’estudis per estudiar possibles estratègies de cooperació  tècnica i de promoció turística del senderisme entre els agents de l’Alt Urgell i Andorra en un escenari de globalització i de demanda creixent d’aquest tipus de productes. Una cooperació de la que ja es coneixen algunes iniciatives, que seran presentades a les jornades. És el cas del conveni establert entre els parcs naturals de Comapedrosa i de l’Alt Pirineu per a la creació d’un circuit interpretatiu transfronterer entre aquests dos parcs o de la presentació, en el marc d’una taula rodona, del catàleg de productes de senderisme per al mercat alemany que ha creat l’Associació Catalana d’empreses de senderisme.
 
Les jornades prosseguiran els propers dies 18 i 19 d’octubre a la Seu d’Urgell, on s’analitzaran els diferents models de senderisme que es desenvolupen en aquest territori i es faran diferents sortides de reconeixement tècnic, incloent una marxa nocturna pels entorns de la capital de l’Alt Urgell. També està prevista la visita a diferents equipaments de la vall de Tuixén i xerrades sobre el paper dinamitzador dels parcs naturals (en aquest cas dels parcs del Cadí-Moixeró i de l’Alt Pirineu) en les polítiques de gestió dels camins i la promoció del senderisme en els espais protegits.
 
Amb aquestes jornades es clou un cicle de trobades itinerants per les sis comarques de la regió pirinenca (l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran, a més de l’Alt Urgell) que han permès compartir coneixements i experiències i establir una plataforma de treball en xarxa (la taula de senderisme). En aquest sentit, està previst que dins de les presents jornades aquesta taula de treball debateixi i fixi les línies de treball per als propers anys.
 

3  

Fitxers adjunts

Imatge, Vall de Sorteny (Andorra)

Imatge, Vall de Sorteny (Andorra)
JPG | 311

Imatge, Arsèguel (Alt Urgell)

Imatge, Arsèguel (Alt Urgell)
JPG | 305

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1020