Salut

Salut organitza una jornada per tractar la millora en l'abordatge de pacients que han patit una fractura de fèmur

query_builder   9 octubre 2012 12:47

event_note Nota de premsa

Salut organitza una jornada per tractar la millora en l'abordatge de pacients que han patit una fractura de fèmur

La fractura de fèmur és un problema de salut freqüent en la gent gran i suposa un gran impacte sanitari i social
 
L’any 2011 a Catalunya es van produir 8.351 fractures de fèmur, un 94% eren persones grans
 
Reduir la incidència de la fractura de coll de fèmur en un 10% en les persones de 65 i més anys d’edat és un dels objectius contemplats en el Pla de Salut per a l’any 2020.
Jornada Ortogeriatria
Un dels objectius operatius del Pla director sociosanitari és potenciar les bones pràctiques organitzatives i assistencials mitjançant la difusió de les experiències  existents en el sistema sanitari català i potenciant la seva implementació.
 
És amb aquesta finalitat que avui, 9 d’octubre, s’ha celebrat  al Departament de Salut, una la jornada de caràcter tècnic d’ortogeriatria per a professionals de l’àmbit hospitalari i sociosanitari de Catalunya. L’acte ha estat  presidit pel director de la Direcció General de Regulació, Planificació i Recursos Sanitaris, Carles Constante i ha comptat amb la presència de Maite Vidan, metgessa del Servei de Geriatria de l’Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid, qui ha fet la conferència inaugural sobre els models d’ortogeriatria. Posteriorment, s’han presentat quatre experiències de centres hospitalaris catalans: Hospital de Terrassa, Hospital de Santa Maria de Lleida, Hospital de Granollers i Hospital de la Santa Creu de Vic.
 
La fractura de fèmur és molt prevalent en la gent gran, el 90% de les fractures es donen en persones de més de 64 anys i requereixen atenció hospitalària. Es calcula que cada any es produeixen més d’un milió de fractures de fèmur en tot el món i la seva incidència va en augment.
 
L’any 2011, a Catalunya van haver 8.351 contactes d’hospitalització convencional  per fractura de coll de fèmur, el que suposa una taxa de 109,7 hospitalitzacions per 100.000 habitants. El 93,8% de les persones que van partir una fractura de fèmur van ser en persones majors de 65 anys i van estar una mitjana de 11,3 dies a l’hospital. La taxa d’hsopitalització per 100.000 habitants en majors de 65 anys ascendeix a 647,18, arribant a la taxa màxima en el grup de 90 a 94 anys que és de 2.906,53 ingressos per 100.000 habitants.
 
Aquest procés patològic comporta a més una gran morbimortalitat per a les persones que la pateixen. La mortalitat hospitalària associada és del 5%, tot i que cal destacar que a l’any és del 30%. Només un 40-50% de les persones que han patit una fractura de fèmur recuperaran la seva capacitat funcional. La complexitat de la situació de la fractura de fèmur moltes vegades ve donada per que la persona que la pateix alhora té una edat avançada, vàries malalties, pren polimedicació i té diferents problemes físics, psíquics i socials. 
 
Hi ha diferents models organitzatius en els centres sanitaris que donen resposta a l’atenció a la gent gran en relació a la fractura de fèmur. Es considera que el maneig adequat de la fractura de fèmur inclou la prevenció, la valoració preoperatòria, el tractament quirúrgic, el seguiment postoperatori, la rehabilitació, la planificació de l’alta i la continuïtat de les cures.
 
Es pot definir un model d’atenció tradicional (el més estès) en el que la persona està ingressada en un servei de traumatologia al llarg de tot l’ingrés hospitalari i qui dirigeix el procés és el metge traumatòleg. La resta de models, són models d’atenció compartida, en la que hi ha el treball conjunt d’un equip interdisciplinari en el que s’inclou un metge expert en geriatria. Dins del conjunt de models d’atenció compartits hi ha diferents formes organitzatives i nivells d’integració d’aquest metge expert en geriatria.
 
El model d’atenció sociosanitària de Catalunya, seguint els objectius del Pla de Salut 2011-2015, pretén aconseguir un model de treball en xarxa i ha potenciat l’atenció geriàtrica en els hospitals a partir de les Unitats funcional interdisciplinàries sociosanitàries (UFISS) de Geriatria, equips de suport hospitalaris que s’han establert com equips experts, i que han estat, en molts casos, els qui han iniciat en els hospitals d’aguts aquesta col·laboració assistencial amb els equips de traumatologia per donar una atenció integral a les persones amb fractura de fèmur.
 
Així doncs, actualment, trobem en el territori català unitats tradicionals de traumatologia, unitats de traumatologia que reben el suport d’unitats funcional interdisciplinàries sociosanitàries (UFISS) de geriatria i pròpiament Unitats d’ortogeriatria, en el que el metge geriatra està integrat totalment en el servei, el que comporta  heterogeneïtat en els model d’atenció a la gent gran amb fractura de fèmur.
 

7  

Fitxers adjunts

Programa jornada ortogeriatria

Programa jornada ortogeriatria
PDF | 39

Pla director sociosanitari

Pla director sociosanitari
PDF | 460

Hospital Santa Maria de Lleida

Hospital Santa Maria de Lleida
PDF | 365

Hospital General Universitario Gregorio Marañón de Madrid

Hospital General Universitario Gregorio Marañón de Madrid
PDF | 1785

Hospital General de Granollers

Hospital General de Granollers
PDF | 1609

Consorci Sanitari de Terrassa

Consorci Sanitari de Terrassa
PDF | 1484

Consorci Hospitalari de Vic

Consorci Hospitalari de Vic
PDF | 299