• El cap del Govern ha inaugurat aquest matí el Fòrum empresarial Catalunya-Rússia, on ha destacat el paper predominant de l’economia catalana dins la balança comercial entre l’Estat espanyol i Rússia, un terç del total
  • En roda de premsa prèvia al Fòrum, Artur Mas es mostra “perplex i sorprès” per la decisió de la Junta Electoral de suspendre la campanya institucional de foment del vot i anuncia que el Govern recorrerà
  • El president assegura que, com a Govern, “creiem que la Comissió Europea no té de moment una posició sobre el procés obert a Catalunya”
Artur Mas visitant el Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia
Artur Mas visitant el Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest matí, en l’acte inaugural del Fòrum empresarial Catalunya-Rússia, que se celebra des d’avui a Moscou, que per a Catalunya, en aquests moments “l’economia va per davant de tot”, i en aquest sentit s’ha refermat en “la voluntat i vocació exterior” del país. “A nosaltres, com a catalans, ens interessa molt seguir el nostre camí des del punt de vista de la nostra obertura cap al món” , ha assegurat davant els més de dos-cents empresaris catalans i russos assistents a l’acte.
 
En el decurs de la seva intervenció, el cap de l’Executiu ha facilitat als assistents algunes xifres de la balança comercial exterior de Catalunya, ressaltant així la internacionalització de l’economia catalana. En aquest sentit, ha explicat que entre el 25 i el 30% de tot el comerç exterior de l’Estat espanyol passa per Catalunya. En aquesta línia, Artur Mas ha subratllat que “l’any passat, per primera vegada, Catalunya va vendre més a la resta del món que a Espanya”, fet que ha qualificat “de gran importància i que ressalta aquesta vocació d’obertura comercial, inversora, tecnològica, universitària, etc. de Catalunya com a societat i com a país”.
 
Artur Mas ha facilitat també altres xifres comercials d’interès com, per exemple, que del total de l’exportació espanyola a Rússia, el 37-38% ha tingut el seu origen a Catalunya. “Mai havíem arribat a percentatges tan alts”, ha assegurat el president, que ha afegit "si sumen les xifres d’exportacions i importacions de l’any 2012 veiem que aproximadament un terç de la relació comercial entre Espanya i Rússia passa per Catalunya”.  “Som un país petit però pesem molt en el comerç exterior i volem pesar més, un país com el nostre ha d’estar present al món”, ha reblat.
 
El president s’ha referit també a l’augment de la inversió russa a Catalunya i, sobretot, a l’increment del nombre de turistes russos que visiten Catalunya que, ha dit , representa “unes xifres espectaculars”, al voltant del 65% del total de russos que visiten l’Estat espanyol. En aquest sentit, el cap del Govern ha volgut agrair la tasca dels consolats i l’ambaixada espanyola a la Federació russa per l’esforç realitzat en la tramitació dels visats.
 
Finalment, el cap de l’Executiu ha agraït als organitzadors del Fòrum la seva tasca ja que, ha assegurat, “aquesta Trobada és una bona oportunitat  per donar-se a conèixer i estrènyer les relacions entre tots dos països”.  El Fòrum empresarial Catalunya-Rússia és una missió empresarial institucional organitzada pel Barcelona Meeting Point en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i el suport de Foment del Treball i la Confederació de Cambres de Comerç de Catalunya.
 
 
“Perplexitat i sorpresa” per la decisió de la Junta Electoral
 
Prèviament a la inauguració del Fòrum, i en el decurs d’un esmorzar informatiu amb premsa catalana i espanyola, el president Mas s’ha referit a la decisió de la Junta Electoral de suspendre la campanya institucional incitant el vot que havia posat en marxa la Generalitat. “La meva opinió és de perplexitat i sorpresa pels fonaments pels quals no es deixa fer la campanya, perquè ens estan dient que el Govern de Catalunya no pot fer campanyes per demanar el vot”, ha afirmat el cap del Govern. “Que hi hagi unes votacions en un país i el Govern no pugui fer una campanya per fer entendre la importància de la participació no va en la línia de la qualitat democràtica”, ha assegurat el president, alhora que ha ressaltat que la decisió de la Junta “va tenir vots particulars, cosa que gairebé no té precedents, i que vol dir que hi va haver experts dins de la Junta que es van sentir tremendament incòmodes amb aquesta decisió fins al punt que van expressar vots particulars”.
 
“Recorrerem aquesta decisió –ha continuat dient el president- perquè ja no parlem del contingut, si agrada més o no, sinó de si el Govern de Catalunya pot fer una campanya per fomentar el vot davant unes eleccions, que és el que fan tots els Governs”.
 
A preguntes dels periodistes, Artur Mas ha parlat també del calendari que té el nou procés polític obert a Catalunya. En aquest sentit, el president ha manifestat que “allargar el procés més enllà de quatre anys crearia un escenari d’incertesa que no és recomanable”. Per això, ha dit “si es donen les circumstàncies, la consulta que es vol fer a Catalunya ha de ser dins dels propers 4 anys, tot i que la resolució del Parlament dóna un marge de dues legislatures”.
 
Pel que fa a la posició de la Unió Europea respecte a aquest procés polític a Catalunya, el president ha assegurat que com a Govern creuen “que de moment no hi ha posició de la Comissió Europea”. “Suposem que ells estan esperant que aquest procés vagi madurant; que se celebrin les eleccions del 25 de novembre i, partir d’aquí, que hi hagi un diàleg constructiu amb el Govern espanyol  i es trobin solucions en el marc espanyol” ha continuat dient el president. I ha afegit “si l’escenari fos aquest, això està encarrilat; si no fos així en el seu moment, m’imagino que la CE es pronunciaria de forma més oficial”.
 
 
Nota: S’adjunta informació sobre el Fòrum empresarial Catalunya-Rússia
 

3  

Imatges

El president Mas visitant la zona d'expositors del Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia

El president Mas visitant la zona d'expositors del Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia 502

El president Mas inaugurant el Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia.

El president Mas inaugurant el Fòrum Empresarial Catalunya-Rússia. 698

El president Mas a la Plaça Roja de Moscou

El president Mas a la Plaça Roja de Moscou 404

1  

Fitxers adjunts

Informaciò Fòrum empresarial Catalunya Rússia

Informaciò Fòrum empresarial Catalunya Rússia
DOCX | 15