Cultura

El Departament de Cultura i el TNC estableixen les línies de la direcció artística del teatre per als propers 4 anys

query_builder   5 novembre 2012 14:23

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura i el TNC estableixen les línies de la direcció artística del teatre per als propers 4 anys

 • Estableix 10 objectius operatius i els indicadors de seguiment per avaluar-ne el compliment
 • Entre els objectius, destaquen garantir la programació amb patrimoni teatral autòcton, universal i la dramatúrgia  contemporània catalana; fomentar la projecció internacional del TNC, i contribuir a la difusió territorial de les arts escèniques
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell; la presidenta del Consell d'Administració del Teatre Nacional de Catalunya (TNC), Sol Daurella, i el futur director del TNC a partir de juliol de 2013, Xavier Albertí, han presentat avui el Contracte programa de la direcció artística del TNC 2013/2017.
 
Presentació del Contracte programa de la direcció artística del TNC
El document té l’objectiu de definir i adequar l’activitat i la gestió del TNC a les circumstàncies i als requeriments actuals, per continuar consolidant-lo com a referent de les arts escèniques del país. Estableix el marc d’actuacions que regeix la relació entre el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Teatre Nacional de Catalunya i Xavier Albertí com a director del TNC. El contracte programa de la direcció artística del TNC emmarca el període 2013-2017.
 
En la presentació, el conseller Mascarell ha destacat que “el contracte programa del TNC és un compromís compartit del Departament de Cultura, el TNC i el director artístic. Un compromís basat en el respecte al patrimoni públic, la concepció del TNC com a motor de les arts escèniques catalanes, la internacionalització, l'articulació del territori català, i el paper d'activació del sector teatral català”. Pel que fa al futur director, Mascarell ha afirmat que “Xavier Albertí serà un gran director, donarà continuïtat a la nissaga de grans directors del TNC”.
 
El futur director del TNC, Xavier Albertí, ha explicat que la seva proposta per al TNC planteja “revisitar el nostre patrimoni i restaurar les teories de representació de les diferents èpoques” i ha remarcat el compromís del TNC “amb la contemporaneïtat i amb la seva projecció internacional”. Albertí ha destacat que “el nostre país, pol creació teatral de primera línia, ha de ser capaç de dialogar de tu a tu amb l'escena internacional”.
 
 
10 objectius estratègics
 
El document estableix 10 objectius estratègics per al TNC: 
 • Garantir la diversitat de la programació amb el patrimoni teatral autòcton, el patrimoni universal i la dramatúrgia contemporània catalana com a eixos fonamentals.
 • Impulsar la creació i la innovació en les arts escèniques i integrar-hi altres llenguatges i sensibilitats artístiques.
 • Contribuir a la difusió territorial de les arts escèniques i potenciar la projecció del TNC en tots els territoris de parla catalana. Establir noves relacions i complicitats que facilitin les gires, especialment en el marc del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals de Catalunya del Departament de Cultura.
 • Promoure la projecció internacional dels espectacles del TNC i dels creadors del país i posicionar el prestigi del TNC també en l’àmbit internacional. Alhora, aconseguir que el públic de Catalunya tingui accés a les millors creacions internacionals.
 • Impulsar i potenciar l’ús de la llengua catalana en les arts escèniques, dins i fora dels territoris de parla catalana.
 • Gestionar nous públics, tot vetllant per la seva diversitat i pluralitat, així com mantenir i fidelitzar el públic actual.
 • Fomentar la tasca pedagògica en les arts escèniques i impulsar activitats de discurs secundari.
 • Relacionar-se activament amb tot l’àmbit de les arts escèniques del país i establir estratègies de complementarietat entre els agents públics i privats.
 • Posicionar-se com a dinamitzador del sector, ampliar l’impacte socioeconòmic i augmentar el retorn social.
 • Millorar l’eficàcia, l’eficiència i la transparència de la gestió i la qualitat del servei.
 
 
Indicadors de seguiment
 
Per tal de fer un seguiment i una avaluació continuada del compliment de l’acord s’estableixen els indicadors de viabilitat següents: 
 • Pla de viabilitat econòmica de la programació teatral que garanteixi un resultat pressupostari anual ajustat a zero
 • Autofinançament de mínim el 30% del pressupost corrent anual
 • Nombre mínim de 440 representacions per temporada a les sales del TNC
 • Nombre mínim de 16 d’espectacles exhibits per temporada a les sales del TNC
 • Nombre mínim de 135.000 espectadors per temporada a les sales del TNC
 • Mitjana d’ocupació de mínim el 65% a les sales del TNC per temporada
 
 
(Vegeu més informació en el dossier de premsa adjunt)

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Presentació del Contracte programa de la direcció artística del TNC

Dossier de premsa: Presentació del Contracte programa de la direcció artística del TNC
PDF | 353

Fotografia de la presentació del Contracte programa de la direcció artística del TNC

Fotografia de la presentació del Contracte programa de la direcció artística del TNC
JPG | 377