Cultura

La Filmoteca de Catalunya ha acollit més de 116.000 espectadors des de la seva arribada a la seu del Raval, un 75% més que l'any anterior

query_builder   17 desembre 2012 19:07

event_note Nota de premsa

La Filmoteca de Catalunya ha acollit més de 116.000 espectadors des de la seva arribada a la seu del Raval, un 75% més que l'any anterior

  • L’equipament ha fet pública la seva Memòria d’activitats corresponent a l’any 2012

 

  • La Filmoteca preveu superar els 155.000 espectadors al llarg de tot l’any

Més de 116.000 espectadors han assistit a les projeccions que la Filmoteca de Catalunya ha programat durant els primers 9 mesos d’activitat a la nova seu del Raval, des de la seva inauguració el passat 21 de febrer fins al 20 de novembre. Aquesta xifra representa un augment del 75% del públic respecte el mateix període de l’any anterior, en què 66.000 persones van acudir a l’antiga sala de l’Avinguda de Sarrià. L’equipament preveu que se superin els 155.000 espectadors al llarg de tot l’any 2012.
 
Aquestes xifres s’inclouen a la  Memòria d’activitats de l’any 2012, que la Filmoteca de Catalunya ha fet pública avui. La nova seu de la Filmoteca de Catalunya, que es va posar en marxa el 19 de febrer,  i que disposa de dues sales de projeccions, amb una capacitat total de 535 butaques, ha programat fins ara 1.108 sessions, un 56% més en relació a l’antiga seu. Tot i la simultaneïtat d’aquestes sessions, la mitjana d’assistència ha augmentat de 94 a 105 espectadors per sessió.
 
Cicles  i activitats amb millor acollida

El cicle de cinema que ha gaudit de més acceptació fins ara ha estat l’Aula de Cinema, una sessió setmanal d’Història del Cinema que ha atret una mitjana de 200 espectadors per projecció, entre alumnes universitaris i públic general. Els altres cicles amb més espectadors han estat “Els millors films de l'any”, una tria de pel·lícules escollides per crítics especialitzats; “Gene Kelly: felicitat i nostàlgia”; “El Cinema alemany contemporani”, “Els darrers  Guédiguian i el primer Ascaride” i  “Claire Denis”.
 
Des de la seva inauguració, han visitat la nova seu de la Filmoteca de Catalunya personalitats com Carlos Saura, Bigas Luna, Robert Guédiguian, Ariane Ascaride, Isaki Lacuesta, Jaime Camino, Costa-Gavras, Eduardo Mendoza, Anna Lizarán, Kevin Brownlow, Jaume Balagueró, Marco Bellocchio; Jeanne Balibar, Julien Temple o Agustí Villaronga. També s’ha celebrat el centenari de Xavier Montsalvatge i es va retre homenatge al mestre Joan Pineda, a Raimon, i a la cineasta Josefina Molina, Goya d’Honor 2012. 
 
Al llarg d’aquest 2012 s’han dut a terme activitats en col·laboració amb diverses institucions culturals públiques i privades: amb el MACBA, es va organitzar el cicle Sukorov; i amb el MNAC, el seminari “Per amor a ‘Art. Cinema i pintura”;   S’ha col·laborat amb el Gran Teatre del Liceu en el marc del Bicentanari Wagner;  amb el Centre d’Art Santa Mònica amb l’esdeveniment ‘Raimon: imatges i sons’; amb l’Institut Goethe de Barcelona amb el cicle ‘Cinema Alemany Contemporani’; i amb l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona els Premi Lux.  Pel que fa als festivals, la nova seu ha acollit la celebració total o parcial de 10 festivals de cinema emblemàtics: Sitges, Sant Sebastià; Cinema d’Autor de Barcelona, Mostra Internacional de Films de Dones; L’Alternativa, FICGLB, El Meu Primer Festival, Beefeater – Inèdit i la Mostra de Cinema Espiritual.    
 
Exposicions, biblioteca, publicacions i restauracions

El increment de públic a les projeccions també ha repercutit sobre les altres ofertes de la nova seu de la Filmoteca. Més d’un miler de persones han vist l’exposició “Imatges confrontades: La guerra civil i el cinema” i l’exposició, “El Raval al Raval”, ha tingut una incidència notable al barri. Diversos col·lectius han fet visites guiades a l’edifici i 4.500 alumnes han assistit a les sessions matinals de Filmoteca per a les Escoles. La Biblioteca del Cinema, ubicada al mateix edifici, ha lliurat més de 700 nous carnets d’utilització dels serveis de consulta i préstec.
 
La Filmoteca ha publicat el catàleg de l’exposició “Imatges confrontades. La guerra civil i el cinema”, una monografia sobre Antonio Chavarrías escrita per Elisabet Cabeza, i el DVD  “Antoni Padrós. El cinema i els seus marges”. La digitalització de l’obra completa d’aquest cineasta independent s’ha fet des de l’Arxiu de la Filmoteca, on també s’ha contribuït a la preservació de “Les deux mémoires” de Jorge Semprún, i s’ha restaurat “Vida en sombras” (Llobet Gràcia, 1948), amb la col·laboració de Filmoteca Española i el laboratori DeLuxe, en una versió presentada als festivals de Sant Sebastià, Sitges i Mar del Plata.    
 
Programació i activitats 2013

Avui la Filmoteca també ha presentat la programació de l’any 2013, en la qual s’han programat una dotzena de cicles que inclouen des del cinema del rus Andréi Kontxalavoski, als directors Pierre Etaix i Tim Burton. S’ha programat un cicle per recordar l’escriptor Terenci Moix i es projectaranles preferències cinematogràfiques de Juan Marsé. En col·laboració amb el CCCB, s’oferirà una retrospectiva de Pier Paolo Pasolini. Igualment, la figura de Shakespeare tindrà un paper rellevant a través de nombroses interpretacions dels textos originals de cineastes com Orson Welles, Akira Kurosawa i Roman Polanski.  També es projectaran els cicles “Ciutats de pel·lícula”,  “Comèdia Popular” i el cinema de la República de Weimar: de Caligari a Hitler.  
 
Pel que fa les exposicions, es dóna continuïtat a la mostra “El Film a l’Agualla” que finalitzarà el 30 de març. L’equipament acollirà dues noves exposicions: “Multiversions & Remakes” –que coincidirà amb la celebració a la Filmoteca del 69è Congrés de la Federació Internacional d’Arxius Fílmics (FIAF)– analitza les variants que es deriven d’un mateix títol per raons de doblatge, censura, discrepàncies de producció o restauracions; i  “Magnum on Stage”, una mostra d’imatges dels fotògrafs de l’Agència Magnum i on es podran veure els secrets de rodatges com Moby Dick, The Misfits o Suddenly Last.

2  

Fitxers adjunts

Filmoteca de Catalunya. Memòria d'activitats 2012

Filmoteca de Catalunya. Memòria d'activitats 2012
PDF | 71

Filmoteca de Catalunya. Programació 2013

Filmoteca de Catalunya. Programació 2013
PDF | 1449