Presentació dels actes de la Diada 2013
 
El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, i el vicepresident segon del Parlament, Lluís M. Corominas, han presentat aquest vespre al Parlament els actes institucionals que se celebraran amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Uns actes que, segons Homs, demostren una “voluntat integradora, en què tothom es pot veure reflectit”.
 
El conseller Homs s’ha mostrat convençut que aquest 11 de setembre “serem capaços de projectar la nostra capacitat de suma interna i presentar-nos al món com a un país amb sensibilitats diferents però amb capacitat de síntesi i de suma”.
 
Un any més, l’acte central de la Diada se celebrarà al Parc de la Ciutadella i estarà dirigit pel dramaturg i director teatral Joan Ollé. En aquesta ocasió la conductora serà l’actriu Mercè Pons.
 
Seguint el fil de la llengua catalana, la història, l’art i la cultura tornaran a ser les protagonistes en aquesta celebració, en la que es combinarà la lectura de poemes i textos d’autors catalans amb peces musicals interpretades per artistes de referència.
 
Tots ells giraran al voltant d’efemèrides, fets i personalitats rellevants de la cultura catalana que es commemoren aquest any, com el 800 aniversari de la Batalla de Muret, el 600 aniversari de la mort de Bernat Metge, el centenari de la promulgació de les Normes ortogràfiques de l’Institut d’Estudis Catalans, el centenari del naixement de Salvador Espriu, el 50 aniversari de les declaracions de l’Abat Aureli Escarré al diari Le Monde i el 50 aniversari de la mort de Carmen Amaya.
 
Com en anteriors edicions, l’acte començarà amb la desfilada de la Formació de Gala dels Mossos d’Esquadra i amb el lliurament de la senyera per part d’un municipi de Catalunya, que en aquesta ocasió serà el d’Arenys de Mar, la imaginària i ideal Sinera de Salvador Espriu.
 
Hi participaran amb interpretacions musicals i lectures de textos l’Orfeó Manresà, Alidé Sans, Cati Plana, Liv Hallum, Blaumut, Carles Dénia, Gemma Humet, Laura Guiteras, Mercè Martínez, Túrnez&Sesé, Jordi Vidal, Toni Xuclà, Karime Amaya, Coco, Tañé, Tuto i Joni en el vessant musical; els actors Joan Pera, Marta Betriu, Jordi Boixaderas, Àlex Casanovas, Carme Elias, Eduard Farelo, Nora Navas i Clara Segura; l’especialista en cultura medieval Antoni Rossell, i el president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, Isidor Marí.
 
El conseller Homs ha volgut recordar que es tracta d’un acte “obert a tothom” i ha fet una crida a la participació i a “no buscar excuses tàctiques per dividir, perquè ja hi ha temps i altres escenaris durant tot l’any per a discutir, però si les coses estan plantejades amb voluntat integradora, millor sumar i no dividir”.  
 
A més d’aquest acte central el Govern, encapçalat pel president Mas, participarà a l’ofrena foral a la tomba de Rafel Casanova i les diferents delegacions del Govern celebraran actes institucionals amb motiu de la Diada. El Palau de la Generalitat celebrarà, com cada any, una jornada de portes obertes de les 15.30 a les 19.00 hores.
 
La imatge de la Diada 2013
La imatge que il·lustra aquesta Diada és una obra del pintor barceloní Joan-Pere Viladecans, feta al juliol d’aquest any expressament per a la commemoració de l’11 de setembre d’enguany. Sobre fons vermell, s’hi disposen diversos elements simbòlics de manera sintètica: una falç que els emmarca tots, en referència als segadors; un rellotge amb formes clarament contemporànies que remet a l’actualitat que vivim com a país; una fletxa cap amunt, que simbolitza el camí ascendent i, de rerefons del cartell, una punta de coixí que representa a les puntaires d’Arenys de Mar, en homenatge a Salvador Espriu en el centenari del seu naixement.       

2  

Fitxers adjunts

Imatge de la Diada 2013

Imatge de la Diada 2013
JPG | 344

PDF del dossier dels actes de la Diada 2013

PDF del dossier dels actes de la Diada 2013
PDF | 1566