Premi a la Millor Experiència
Durant la Jornada s’han presentat algunes de les més de 600 experiències que han aportat els professionals, xifra superior a la de l’any passat. D’aquesta manera, el Departament de Salut ha volgut reconèixer i donar visibilitat a les múltiples iniciatives i experiències portades a terme pels professionals sanitaris dins del marc del Pla de salut. Cinc d’aquestes experiències han rebut una distinció:
«Repercussió de la implementació d’un sistema de notificació i gestió d’incidents relacionats amb la seguretat dels pacients». Institut Català de la Salut. Hospital Vall d’Hebron.
Aquesta experiència ha avaluat el resultat i l’impacte de la implementació d’un sistema de notificació genèric i de gestió d’incidents relacionats amb la seguretat dels pacients. Gràcies a aquest projecte s’ha pogut incidir de manera directa en el fet de proporcionar una atenció més segura als pacients i ha suposat un impuls considerable per a la millora de la cultura de la seguretat dels pacients.
«Maneig en l’atenció primària de la complexitat clínica i social: planta comunitària virtual». Institut d’Assistència Sanitària de Girona.
La Planta Comunitària Virtual és una proposta de model assistencial comunitari de gestió del cas, dissenyat per donar suport a persones afectades per situacions de complexitat clínica i socials, i als seus equips assistencials de referència. Aquest model pren elements de l’organització d’una planta hospitalària i els aplica als pacients en el propi domicili, que representa la planta virtual, aprofitant els recursos disponibles per promoure resultats eficients i de qualitat.
«Espai interconsulta – consulta virtual: millorant la integració entre nivells assistencials». Consorci Sanitari de Terrassa.
Té com a objectiu la millora del nivell de resolució de l’atenció primària per evitar derivacions innecessàries, reduir les derivacions presencials i homogeneïtzar els criteris d’actuació diagnòstica i terapèutica. Ha integrat dos serveis informàtics diferents per millorar l’eficiència de les consultes perquè els professionals d’atenció primària siguin més resolutius, en col·laboració amb els professionals de l’atenció especialitzada.
«Programa de maneig compartit del pacient trasplantat renal entre la unitat de trasplantament renal (UTR) i l’hospital de referència no trasplantador». Corporació Parc Taulí, Parc Salut de Mar i Hospital Clínic de Barcelona.
Aquest projecte treballa per la unificació de la història clínica, la integració de la cura assistencial i l’adequació dels recursos en funció de la complexitat dels pacients amb trasplantament renal (TR). Aquest programa organitza l’assistència dels pacients amb TR de la manera més eficaç possible, optimitzant els recursos sanitaris i adequant la complexitat en funció de les necessitats.
«Transparència amb la ciutadania: l’informe de sostenibilitat». Institut Català d’Oncologia (ICO).
D’acord amb la seva política de responsabilitat social corporativa i compromís de transparència amb la ciutadania, l’ICO ha elaborat la seva primera memòria de sostenibilitat corresponent a l’exercici 2012, que recull els resultats econòmics, ambientals i socials de la institució. L’informe de l’ICO ratifica el compromís de seguir treballant per la sostenibilitat i el creixement de la institució, establint aliances amb altres empreses i vetllant per l’equitat, l’ètica i la transparència.
Pla de salut 2011-2015
El Departament de Salut elabora periòdicament el Pla de salut, que és l’instrument indicatiu i marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya.
A diferència dels plans de salut anteriors, aquest Pla incorpora elements clau de caràcter assistencial i de governança del sistema que, afegits als objectius de salut pròpiament dits, configuraran una visió completa del que ha de ser el sistema sanitari a Catalunya fins al 2015. Es tracta d’un document estratègic que articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció per donar resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.
És un Pla que, en un moment clau per al nostre sistema sanitari, es vol mantenir capdavanter en els bons resultats de salut, però que alhora ha de fer front a les noves demandes que requereixen canvis estructurals (envelliment de la població, problemes sanitaris crònics, nous tractaments i noves tecnologies que generen tensions financeres) i ha de servir d’eix de treball i de projecte estratègic per a tot el sector sanitari en els propers quatre anys.