Inauguració Tricentenari
El president Mas fent el parlament inaugural del Tricentenari a La Seu Vella de LLeida
·         El president Mas ha inaugurat a la Seu Vella de Lleida els actes commemoratius del Tricentenari
 
·         Artur Mas ha afirmat que “avui commemorem la dignitat d’un poble que ha sabut sobreviure desafiant estats poderosos, que creu en ell mateix i vol ser conegut i reconegut arreu del món”
 
·         El cap de l’Executiu s’ha mostrat convençut que el poble català, “amb la força de la seva mobilització i de la democràcia, és perfectament capaç de recuperar plenament aquelles llibertats que tantes vegades se'ns han intentat arrabassar”
 
 
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha inaugurat aquest matí a la Seu Vella de Lleida els actes commemoratius del Tricentenari dels fets de 1714, amb una celebració solemne, en la qual ha destacat que “els herois de 1714 defensaven els nostres drets i les nostres llibertats, la voluntat del poble de Catalunya de governar-se a si mateix”, com fan avui les catalanes i els catalans de manera molt majoritària. I ha subratllat que avui “les nostres armes són la democràcia, els vots i les mobilitzacions, les armes més poderoses que hi ha en les societats democràtiques”.
 
El cap de l’Executiu, que ha començat el seu discurs destacant el simbolisme d’iniciar el Tricentenari a Lleida, ciutat que ha qualificat de “cap i casal de Catalunya”, ha afirmat que “avui defensem i commemorem la dignitat d'un poble que ha sabut sobreviure desafiant estats poderosos; la força del caràcter d'un poble que creu en ell mateix, i la voluntat d'un poble que se sent profundament europeu i que vol seguir exercint com a tal, i que vol projectar-se i situar-se arreu del món”. “Catalunya vol ser coneguda i reconeguda”, ha reblat.
 
En aquest sentit, Artur Mas ha assegurat que “tenim, com tota nació, el dret de commemorar els fets més rellevants de la nostra història”. I ha afegit que, a més, “en tenim la necessitat, perquè el Tricentenari serà per mirar endavant, pensant en el nostre futur col·lectiu, de 7,5 milions de catalanes i catalans”.
 
“Mirar al passat per construir el futur”
El president ha afirmat que en un moment en què “ens hi juguem el nostre futur, hem de recuperar totes les nostres fortaleses” i ha remarcat que “un dels pilars fonamentals de la nostra nació és la seva història”. En aquesta línia ha indicat que els actes del Tricentenari són “una mirada al passat per fer notar aquestes fortaleses del present, que ens han de servir per construir el futur”.
 
Entre les fortaleses de Catalunya, el cap del Govern ha destacat que “hem estat capaços de crear un país modern, de preservar i defensar la nostra cultura i la nostra llengua i projectar-les arreu i d’integrar i acollir milions de persones que han vingut de fora”.
 
El president de la Generalitat ha tancat el seu discurs recordant les seves paraules del missatge de Cap d’Any, on va subratllar que l’any 2014 “serà un any per recordar història, persones i arrels, i tenim dret i necessitat de fer-ho, però sobretot serà un any per decidir futur i obrir horitzons”. Artur Mas s’ha mostrat convençut que el poble de Catalunya, “conscient de la seva història, fidel a les seves arrels, orgullós de la seva identitat, avui és perfectament capaç d'obrir aquests horitzons i amb la força de la seva mobilització i de la democràcia, recuperar plenament aquelles llibertats que tantes vegades se'ns han intentat arrabassar”.
 
Amb la cerimònia d’avui s’ha donat el tret de sortida als nombrosos actes que se celebraran al llarg d’aquest any arreu de Catalunya per commemorar els fets del 1714 (s’adjunta dossier de premsa).
 
L’acte s’ha obert amb el pròleg de la commemoració, Érem. Som. Serem, a càrrec de l’actriu Montserrat Carulla. Tot seguit han tingut lloc els parlaments institucionals de l’alcalde de Lleida i del president Mas. A continuació, s’ha fet un espectacle multidisciplinar, creat pel director artístic Josep Maria Mestres, amb música, cançons, dansa i accions teatrals.
 
Entre d’altres, hi ha participat el Cor de Cambra de Lleida; el Cor Vivaldi; l’Orquestra de Cambra de música antiga “Vespres d’Arnadí”, dirigida per Dani Espasa; Sílvia Pérez Cruz i Toti Soler; Maria Hinojosa; Jordi Domènech; Arnau Tordera; IT Dansa i els actors i actrius: Sílvia Bel; Jordi Boixaderas; Montserrat Carulla; Julio Manrique; Alícia Pérez i Lluís Soler.
 
En el decurs de l’acte els actors i actrius han llegit textos referits directament als fets que es commemoren. S’han combinat textos més antics com un fragment de l’Edicte Berwick del 12 de setembre de 1714, amb escrits més recents d’autors com Màrius Torres; Àngel Guimerà; Josep Maria de Sagarra; Santiago Rusiñol; Pompeu Fabra; Joan Puig i Ferreter; Josep Pla; Salvador Espriu o Paco Candel, entre altres.

5  

Imatges

El president Mas i altres autoritats a l'entrada de La Seu Vella

El president Mas i altres autoritats a l'entrada de La Seu Vella 378

El president a l'entrada de la Seu Vella de Lleida

El president a l'entrada de la Seu Vella de Lleida 680

El president en un moment del seu parlament

El president en un moment del seu parlament 367

Imatge de l'acte inaugural

Imatge de l'acte inaugural 353

El president acompanyat de l'alcalde Ros

El president acompanyat de l'alcalde Ros 396

3  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa

Dossier de premsa
PDF | 4465

Textos de l'acte inaugural

Textos de l'acte inaugural
PDF | 433

Discurs del president

Discurs del president
PDF | 160