• El 2013 ha estat l’any en què Invest in Catalonia -l’àrea d’atracció  d’inversions estrangeres de la Generalitat- ha atret més projectes, que han suposat una inversió total de 222 milions d’euros, la creació de 2.630 llocs de treball directes i el manteniment de 1.474.
  • Tenint en compte totes les inversions estrangeres fetes l’any passat, Catalunya va tornar a ser la primera regió de l’Europa continental en atracció d’inversions i llocs de treball creats per aquests projectes, segons l’FDI Markets.
  • L’any 2013 les exportacions de les empreses catalanes van situar-se en xifres màximes per tercer any consecutiu, assolint els 58.359 milions d’euros (+0,1%) i 14.680 empreses exportadores regulars.
  • L’atracció d’inversions estrangeres i la internacionalització de les empreses catalanes és una de les prioritats de l’Estratègia Industrial de la Generalitat de Catalunya, articulada a través del Programa d’Internacionalització de l’economia catalana.
 
La internacionalització de les empreses catalanes s’ha situat com una prioritat estratègica per a les empreses catalanes i Catalunya és un dels territoris d’Europa més atractius per a les inversions estrangeres. Aquestes són les principals conclusions del balanç de les exportacions i inversions estrangeres al 2013 que ha presentat aquest dijous al matí el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, acompanyat del secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el delegat d’ACCIÓ, Joan Tarradellas.
 
El conseller ha destacat que el 2013 les exportacions s’han situat en “xifres rècord” i que s’han atret més de 3.500 milions d’euros en inversions estrangeres, fet que demostra “la confiança, l’atractiu i el dinamisme de l’economia catalana”. Per Puig, “la internacionalització de les empreses catalanes és una aposta estratègica i permanent”, i el govern treballa per “promoure, consolidar, donar suport, fomentar i acompanyaren la sortida de les companyies a l’exterior. Per exemple, el conseller ha avançat que es donarà més suport en matèria de contractació pública internacional i es continuarà treballant per diversificar les exportacions catalanes.
 
A l’hora de valorar perquè les empreses estrangeres inverteixen a Catalunya, Puig ha destacat, entre d’altres, el factor logístic, la situació geogràfica i les infraestructures de mobilitat i coneixement del nostre país. El titular d’Empresa i Ocupació ha remarcat, però, que hi ha factors en els quals Catalunya no pot competir, com el marc regulatori energètic, o d’altres on no vol competir. En aquest sentit, ha destacat que “no volem ser una indústria low cost”.
 
El Programa d’Internacionalització de l’economia catalana
 
Durant la presentació dels resultats, el conseller ha aprofitat per exposar els objectius bàsics del programa d’internacionalització de l’economia catalana, un dels pilars de l’estratègia Industrial de la Generalitat de Catalunya. El programa té per objectiu potenciar el creixement de les empreses catalanes mitjançant la seva internacionalització –tant pel que fa a exportacions com a inversions a l’estranger- i atraure i fer créixer les inversions productives d’empreses internacionals cap a Catalunya.
 
El 2013, any rècord en atracció de projectes per Invest in Catalonia
 
De tots els projectes d’inversió materialitzats a Catalunya, la Generalitat en va atraure l’any passat 52, a través de l’àrea d’atracció d’inversions estrangeres Invest in Catalonia. En aquest sentit, el secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres, ha remarcat que el 2013 ha estat l’any en què l’organisme “ha materialitzat més projectes d’inversió”, amb un creixement del 10,6% respecte el 2012.
 
Torres ha assenyalat que aquests projectes “han suposat un volum d’inversió de 222 milions d’euros i la creació de 2.628 llocs de treball”, un 14,2% més que el 2012 i situant-se com la xifra més elevada dels últims 13 anys. A més, han permès mantenir la feina a 1.474 persones.
De fet, cada dia s’han creat 7,2 llocs de treball gràcies a les inversions estrangeres atretes per Invest in Catalonia, que, a més, tenen un fort efecte multiplicador. Segons fonts reconegudes a nivell internacional, 10 llocs de treball en empreses multinacionals donen lloc a la creació d’aproximadament 7 llocs de treball addicionals indirectes en el sector de serveis a les empreses.
 
Origen i sectors de les inversions
 
Les inversions atretes per Invest in Catalonia durant el 2013 provenen majoritàriament d’Europa, amb un 38,5% dels projectes totals. Els segueixen els projectes d’Àsia (21,2%), Amèrica (19,2%) i Austràlia (3,8%). Per països, Alemanya i el Japó, amb un 15,4% dels projectes respectivament, han estat els principals inversors estrangers a Catalunya, seguits dels Estats Units (13,5%), tant per nombre de projectes com per volum d’inversió.
 
El sector que ha registrat més nombre de projectes gestionats per Invest in Catalonia ha estat el de les TIC, posant de manifest el talent local de primer nivell que hi ha a Catalunya. Per volum d’inversió lideren les inversions els sectors farmacèutic i biotecnològic, el de l’automoció i el químic.
 
Al 2013, un 28,8% dels projectes d’inversió gestionats per la Generalitat han estat  inversions de tipus greenfield, és a dir, d’empreses sense presència prèvia a Catalunya, posant de manifest que el nostre país suposa una ubicació atractiva per a empreses sense implantació al nostre territori.  En segon lloc, un 26,9% del total de les inversions han estat d’empreses que ja tenien presència a Catalunya.
 
El secretari d’Empresa i Competitivitat ha avançat que actualment “la Generalitat està treballant amb una cartera de 245 possibles projectes d’inversió”.
 
Casos destacats
 
Algunes de les inversions gestionades per Invest in Catalonia més destacades durant el 2013 han estat les de Booking (que ha creat 250 llocs de treball), King.com ( amb la creació d’un centre de desenvolupament de software i d’un centre de serveis), Menshen (que ha creat un centre d’innovació a Terrassa), Rakuten (empresa número 1 en comerç electrònic al Japó que ha establert la seva seu a nivell estatal a Barcelona, creant més de 100 llocs de treball), Novartis (amb la inversió de 16 milions d’euros per començar a ampliar la capacitat productiva de la planta de Barberà del Vallès).
 
Catalunya, líder en captació d’inversions estrangeres a Europa
 
Cal tenir en compte que no totes les inversions estrangeres es gestionen a través de la Generalitat. Segons dades provisionals de l’FDI Markets del Financial Times, Catalunya va tornar a ser l’any passat, per segon any consecutiu, la primera regió de l’Europa continental en volum d’inversió estrangera i llocs de treball creats. En concret, es van dur a terme 91 projectes d’inversió a Catalunya per un volum d’inversió total de 2.257 milions d’euros, que van suposar la creació de 7.247 llocs de treball. Aquestes dades s’emmarquen en un any en què les inversions van créixer un 25% a la Unió Europea i un 10% a nivell internacional.
 
Aquestes dades concorden amb les estadístiques del govern espanyol, que indiquen que Catalunya va rebre l’any passat més de 3.500 milions d’euros d’inversió bruta estrangera, un 31% més que l’any 2012.
 
Més exportacions i més diversificades
 
Pel que fa a les exportacions catalanes, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha remarcat “que van créixer l’any passat un 0,1%, situant-se en
xifres de rècord històric per tercer any consecutiu” i assolint els 58.359 milions d’euros. Les vendes a l’exterior van estar impulsades pels sectors tèxtil, elèctric, químic i farmacèutic.
 
Al 2013, les exportacions van créixer especialment a tots els països emergents: destaquen els creixements a regions emergents com  l’Àfrica (9,5%),  liderats per Algèria (21,3%) i Sud-àfrica (20,2%); l’Àsia (5,1%), on destaca Singapur (26,3%) i Xina (9,6%); i l’Amèrica Llatina  (2,2%), on sobresurt Perú (52,5%) i Xile (15,9%).
 
D’aquesta manera, tot i que el 62,7% de les exportacions es concentren en els mercats de proximitat (UE), la diversificació s’ha intensificat els últims anys. El 2013 les vendes extracomunitàries van representar el 37,3% del total (11,4 punts percentuals més que el 2005) i les exportacions a països emergents el 24,8% del total (12,1 punts percentuals més que el 2005).
 
En total, 49.050 empreses catalanes han exportat durant el 2013, xifra que suposa un nou rècord històric i un 6,8% més que el 2012. D’aquestes, 14.680 són exportadores regulars -és a dir, que han venut a l’exterior en els últims 4 anys consecutius-, un 6,4% més que fa dos anys i batent el rècord assolit el 2008.
 
Durant el 2013, ACCIÓ ha dut a terme projectes d’acompanyament personalitzats amb 680 empreses, la xifra més alta de la història. Igualment, ha liderat 5 missions institucionals (Brasil, Colòmbia, Índia, Israel i Xina) que han comptat amb la participació de 215 empreses i ha donat suport al desenvolupament de 85 missions comercials i d’iniciació amb la participació de 784 empreses.
 
Adjuntem la nota amb gràfics.

3  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa amb gràfics

Nota de Premsa amb gràfics
PDF | 41

Balanç de la inversió estrangera a Catalunya 2013 i Programa d'Internacionalització 2014

Balanç de la inversió estrangera a Catalunya 2013 i Programa d'Internacionalització 2014
PDF | 1210

El conseller Felip Puig acompanyat del secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el delegat d'ACCIÓ, Joan Tarradellas.

El conseller Felip Puig acompanyat del secretari d'Empresa i Competitivitat, Pere Torres, i el delegat d'ACCIÓ, Joan Tarradellas.
JPG | 3246