Cultura

La Mostra d'Igualada, 25 anys d'espectacles per a tots els públics

query_builder   11 abril 2014 08:39

event_note Nota de premsa

La Mostra d'Igualada, 25 anys d'espectacles per a tots els públics

  • 54 companyies presentaran els seus espectacles, dels quals 12 són estrena, amb 105 representacions en quatre dies
  • La 25a Fira de teatre infantil i juvenil se celebrarà del 24 al 27 d’abril convertint de nou Igualada en capital catalana de les arts escèniques per a públic familiar
  • “25 anys portant pares al teatre” és el lema d’aquesta edició
Mostra d'Igualada
La Mostra d’Igualada – Fira de teatre infantil i juvenil arriba als 25 anys convertida en el referent català de les arts escèniques per a tots els públics. Una cita ineludible per a les companyies, els professionals i el públic que podran gaudir dels millors espectacles catalans en  una programació que aposta per la qualitat, la contemporaneïtat, la novetat i el risc. Durant quatre dies, el centre d’Igualada –una gran zona de vianants ideal per passejar en família– es transforma en un gran escenari que converteix la ciutat en capital catalana de les arts escèniques per a infants i joves.
 
La 25a edició de La Mostra d’Igualada s’ha presentat aquest matí en roda de premsa a la seu del Departament de Cultura de la Generalitat. En el decurs de la presentació, el conseller Ferran Mascarell ha destacat que “al llarg de l'any s'ha dut a terme una feina intensa perquè aquesta edició sigui d'alta qualitat. S'ha creat per primera vegada una taula de treball permanent entre un equip de l'ICEC, l'Ajuntament, els organitzadors i les mateixes associacions. Ens convé que La Mostra d'Igualada serveixi per incentivar nous públics, com a eina útil d'expressió creativa per als nostres artistes, com a referent professional del sector. Hem treballat intensament perquè així sigui”.
 
Per la seva banda, l’alcalde de la ciutat d’Igualada, Marc Castells, ha assegurat que “La Mostra  d’Igualada és un aparador per a les companyies, però s’ha convertit en un gran aparador per a la pròpia ciutat, que volem que sigui ocupada cívicament com passa cada any. Especialment en aquesta 25a edició, és un element dinamitzador de la cultura de la ciutat i del seu teixit econòmic, per això des de l’Ajuntament hi estem absolutament bolcats i compromesos.”
 
D’entre les 274 propostes rebudes, han estat 48 les escollides per formar la Programació Oficial, a les quals s’hi ha d’afegir un nou Espai paral·lel de l’Associació de Narradors Professionals de Catalunya. Així, a la 25a edició de La Mostra s’hi aplegaran 48 companyies i 6 narradors, que oferiran un total de 59 propostes de tots els gèneres de les arts escèniques per a públic familiar amb 105 actuacions. Dels 48 espectacles de la  programació oficial, 12 seran estrenes. El director artístic de la fira, Òscar Rodríguez, ha remarcat que “quan pensem la programació volem ser útils als programadors i alhora crear tendència entre el públic, per exemple enguany tenim espectacles pensats per a joves. També ens arrisquem per anar més enllà i que les companyies s’obrin pas entre les programacions més convencionals però també a l’estranger. Això ja passa en els darrers anys gràcies als programadors internacionals que ens visiten”.
 
Així doncs, la companyia de circ Cap i Cua inaugurarà la 25a Mostra d’Igualada amb Entredos, un espectacle innovador que submergeix sense paraules en el seu món màgic, poètic i còmic a l’espectador, fent-lo dubtar de si està despert o somniant.
 
La programació està formada majoritàriament per companyies catalanes però també acull artistes de fora del Principat. Aquest any visitaran La Mostra d’Igualada dues companyies del País Valencià, Maduixa, amb el seu darrer muntatge Dot (Premi FETEN al millor espectacle) i La Trócola Circo amb Potted; i una d’Andalusia, Ángeles de Trapo, amb Viajeros del Carrusel. La presència europea enguany és de la companyia italiana Teatro Necessario que presentarà Nuova Barberia Carloni.
 
Les funcions es podran veure en 12 espais (7 tancats i 5 a l’aire lliure), a més dels recorreguts dels espectacles itinerants. Entre els espais d’actuació cal destacar que per primer cop es faran espectacles a l’aire lliure al complex de la Igualadina Cotonera (1841), antiga factoria tèxtil en ple procés de recuperació i rehabilitació.
 
El gerent de la fira Òscar Balcells ha explicat que “La Mostra arriba als 25 anys com un punt de trobada consolidat entre el sector professional i alhora un gran esdeveniment per al públic familiar. Es una fira que té voluntat de servei per al sector, volem que sigui útil per als professionals, és la nostra vocació i és el treball que hem fet per aquest any adaptant-nos a la situació del sector. Per això fem un pas endavant amb una Llotja diferent, que elimina parets per ser un espai més diàfan i dinàmic i també amb un nou format de funcionament.” 
 
 
Tots els gèneres per a tots els públics
Una de les novetats d’enguany és la programació d’espectacles pensats per a un públic jove. Per exemple, La gran ilusión, proposta del mag Antonio Díaz Cascajosa (premi del públic de La Mostra d’Igualada – Fundació Catalunya-La Pedrera 2012 i premi FETEN al millor espectacle de gran format 2014), Roger Bernat / FFF (Domini Públic DIWO), una innovadora performance al carrer amb l’espectador com a protagonista (presentat al Mercat de projectes d’espectacles 2013); els enèrgics ballarins i músics de Trakatap (HOP!!!) i Punt Moc (GagsOntrix) que l’estiu passat van portar aquest espectacle a Corea del Sud.
 
Per als més menuts també hi ha diferents propostes com les de Ángeles de Trapo (Viajeros del Carrusel), Samfaina de Colors (Cabaret Patufet) o Mini mumusic (Petits Prínceps), entre d’altres. Una altra de les novetats de La Mostra serà un espai per a peces de petit format com les de Pinotxo en Bicicleta (Blau Marí), la Cia. d’Espectacles Pa Sucat (El vestit nou de la Caputxeta amb botes), La Manofactoria (Menut Cabaret) o Alma i la mar de contes (Contes empaperats i personatges esbojarrats). Finalment, aquesta 25a edició també compta amb espectacles de companyies reconegudes com Farrés brothers i cia. que presenten un nou espectacle (Tripula) dins d’un iglú de vent (construcció efímera feta amb tela de globus aerostàtic), els veterans Rah-mon Roma i Cia. (Ràdio Europa) que celebra 30 anys sobre l’escenari o la Cia. Titelles Sebastià Vergés (El fantàstic Màgic d’Oz) que celebra 50 anys de professió del seu director, a més dels valencians Maduixa Teatre (Dot).
 
Una fira feta a mida
Com a novetat d’aquesta edició s’han creat les seccions, una manera d’organitzar la programació oficial pensant en el públic, i també en els professionals, per tal de facilitar-los la seva visita a La Mostra. 
 
- La veu de l’experiència: Espectacles de companyies amb anys d’història i de llarg recorregut.
- Atrevim-nos!:  Espectacles sorprenents amb vocació innovadora.
- De molt a prop: Petits espectacles de sala per gaudir-los de ben a prop.
- La Mostra al carrer: Espectacles de carrer per a tots els gustos.
- Trampolí: Espectacles de companyies emergents i per conèixer.
- Juguem?: Jocs i tallers al carrer per passar-ho bé grans i petits.
- Espais paral·lels: Espais gestionats per altres entitats que ofereixen espectacles paral·lelament a la programació oficial a La Mostra.
- A + a +: Més propostes culturals organitzades durant La Mostra.
 
 
25 anys, una celebració col·lectiva
En aquesta edició tan especial s’ha escollit els infants com a protagonistes de la imatge, en tant que públic teatral actiu. Per això s’ha apostat per un eslògan contundent: “25 anys portant pares al teatre”. 
 
La celebració d’aquests 25 anys de La Mostra s’ha concebut com un aniversari col·lectiu que vol implicar el públic i els diversos professionals que l’han fet possible al llarg de la seva història amb una sèrie d’accions.
 
Així, s’ha fet una crida  a través de les xarxes socials a joves que enguany fan 25 anys per tal que participin explicant els seus records de La Mostra d’Igualada. Les companyies que han actuat a la fira també han estat convidades a felicitar La Mostra fent els seus propis vídeos, que es difondran a través de les xarxes socials.
 
Durant els dies de la fira els visitants podran retratar-se en un photo call simulant el cartell d’enguany i també deixar els seus missatges en forma de nota. A més s’han programat dues exposicions: 25 anys de La Mostra, amb cartells, materials i imatges projectades de les diferents edicions i una altra de fotografies de Mingo Vallès titulada Mostra mirades. En l’apartat professional, una de les activitats serà una taula rodona amb la participació de diferents directors artístics de La Mostra d’Igualada.   
 
 
Nova Llotja i activitats professionals
La Mostra, en tant que fira i punt de trobada del sector professional, compta amb un espai de negoci, trobada i intercanvi. Enguany, La Llotja es transforma radicalment amb la intenció de dinamitzar més l’activitat del sector durant els dies de la fira. Així, els tradicionals estands desapareixen per donar lloc a un espai diàfan i obert amb taules de reunió gratuïtes a disposició dels professionals.
 
Com és habitual en les darreres edicions, s’ha organitzat un conjunt d’activitats dirigides principalment a professionals, entre les quals destaquen el 5è Mercat de projectes d’espectacles, iniciativa que pretén facilitar la producció de nous espectacles, i la jornada “La programació per a tots els públics 25 anys després”, organitzada per la Diputació de Barcelona i La Mostra d’Igualada, amb la participació de Joan Ollé i Joan Barril.

3  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: 25a edició de La Mostra d'Igualada

Dossier de premsa: 25a edició de La Mostra d'Igualada
PDF | 1576

Fotografia: Presentació de la 25a Mostra d'Igualada (1)

Fotografia: Presentació de la 25a Mostra d'Igualada (1)
JPG | 3940

Fotografia: Presentació de la 25a Mostra d'Igualada (2)

Fotografia: Presentació de la 25a Mostra d'Igualada (2)
JPG | 4743

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia