La inestabilitat atmosfèrica que afecta des de fa dies Catalunya, provocada per la presència de baixes pressions amb aire relativament fred a nivells alts i mitjans, va fer que ahir dimecres els ruixats i les tempestes caiguessin repartits per totes les comarques. Els xàfecs van ser de distribució molt irregular, com és habitual en aquest tipus de situacions, i en alguns casos van ser d’intensitat molt forta i van anar acompanyats de calamarsa o pedra.
Les primeres tempestes es van observar ja a primera hora dins del mar, prop del delta de l’Ebre. De totes maneres, a molts sectors el matí va ser assolellat, fet que va permetre un augment de la temperatura en superfície. Això va afavorir el creixement de nuvolades arreu del país, que abans de migdia van començar a descarregar els primers xàfecs a diversos sectors del litoral i prelitoral de la meitat sud, alguns dels quals van ser localment forts, com el que va deixar 39,1 mm en mitja hora a Nulles (l’Alt Camp).
A partir de migdia els ruixats i les tempestes van afectar irregularment totes les comarques i van descarregar amb gran intensitat en punts del litoral, del prelitoral i de les comarques de ponent. A últimes hores de la tarda els xàfecs més intensos es van anar concentrant al litoral central, abans d’acabar allunyant-se mar endins durant la nit de dimecres a dijous.
La tempesta més important de la jornada va afectar una àrea relativament reduïda de la comarca de la Noguera i va ser enregistrada per l’estació automàtica de Baldomar, un nucli situat al terme municipal d’Artesa de Segre. La gran intensitat de la precipitació (l’estació va recollir fins a 4,8 mm en 1 minut) i el fet que aquesta quedés pràcticament estancada durant més d’una hora van afavorir que l’acumulació de pluja fos extraordinària en aquest punt, ja que al llarg de la tarda es van recollir 109,5 mm, dels quals més de 100 mm (101,5 mm) van caure en 2 hores i 66,5 mm en només 30 minuts.
L’estació de Baldomar es va instal·lar fa menys de 8 anys, l’octubre de 2006, de manera que no és d’estranyar que no hi hagi cap precedent d’una precipitació tan abundant en un sol dia en aquest punt. Ara bé, la sèrie pluviomètrica de l’observatori d’Artesa de Segre, amb més de 45 anys de dades, mostra com des de 1968 i fins a l’actualitat només s’ha superat una vegada el llindar de 100 mm en un sol dia (117 mm el 7 de maig de 1970). Per tant, queda clar que es tracta d’una precipitació excepcional en aquesta zona del país.
D’altra banda, l’extrema irregularitat d’aquest tipus de precipitacions queda perfectament palesasi es comparen les dades de Baldomar amb les de l’estació manual d’Artesa de Segre, situada al mig del poble, a una distància de poc més de 3 km. Si bé al’automàtica de Baldomar la tempesta hi va deixar més de 100 mm en 2 hores, a la manual d’Artesa de Segre amb prou feines es van superar els 50 mm.
El mapa mostra una estimació de la precipitació acumulada a Catalunya el dimecres 28 de maig. S’ha obtingut mitjançant la tècnica de combinació del camp de precipitació vist per la XRAD (Xarxa de Radars de Catalunya) i els registres dels pluviòmetres de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques).