Cultura

Penguin Random House dóna els fons documentals de Grijalbo i Plaza & Janés al Departament de Cultura

query_builder   19 juny 2014 13:16

event_note Nota de premsa

Penguin Random House dóna els fons documentals de Grijalbo i Plaza & Janés al Departament de Cultura

  • Aquest material, que permet seguir l’evolució de la producció editorial a Catalunya en el anys 60, es conservarà a la Biblioteca de Catalunya
Penguin Random House grupo Editorial ha donat els fons documentals de dues de les seves editorials, Grijalbo i Plaza & Janés, al Departament de Cultura per tal que siguin conservats a la Biblioteca de Catalunya. La donació s’ha formalitzat aquest matí en un acte presidit pel conseller de Cultura, Ferran Mascarell, en el qual també hi ha participat la directora general de Penguin Random House Grupo Editorial, Núria Cabutí, i la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra.
 
Durant la presentació de la donació, el conseller ha destacat que aquestes dues editorials “tenen un paper fonamental en la configuració de l’estructura cultural del nostre país, formen part del pilar que suposa l’activitat editorial i refermen el caràcter de Barcelona com a capital editorial”. Mascarell ha assenyalat que “els fons permetran als historiadors disposar d’una eina de treball amb referents directes de la història editorial catalana, i  també espanyola, dels anys 50 i 60”. En aquest sentit, el Departament de Cultura està duent a terme un projecte específic per acollir a la Biblioteca de Catalunya el patrimoni editorial català, amb la voluntat que els fons que el configuren quedin dipositats en una institució nacional catalana”.
 
La directora de la Biblioteca de Catalunya ha remarcat que els “el fons Grijalbo i Plaza & Janés, formats per elements de diversa tipologia i diversos suports i en molt bon estat de conservació, constitueixen una eina efectiva per il·lustrar com és i com ha estat el procés de producció editorial abans de l’arribada de l’era digital” .
 
Per la seva part, la directora general de Penguin Random House Grupo Editorial s’ha declarat “molt satisfeta que els fons quedin custodiats en bones mans i que d’aquesta manera el bagatge que suposen no es perdi”. Cabutí ha explicat que els fons inclouen informació  molt diversa, des de  fitxes sobre el procés d’edició de les obres de les editorials, a fotos de les grans obres de Plaza & Janés, així com correspondència sobre contractació.
 
Penguin Random House Grupo Editorial és una empresa ubicada a Barcelona, propietària de més d’una vintena de segells editorials amb presència a Espanya i a diversos països llatinoamericans. És líder en edició i distribució en llengua espanyola, tot i que també té algun segell en català com Rosa dels vents.
 
La  donació a la Biblioteca de Catalunya del fons d’arxiu dels coneguts segells Plaza & Janés i Grijalbo inclou la documentació generada durant l’activitat empresarial d’ambdues empreses en el curs de la producció d’obres i està constituïda principalment per documentació en paper, fotografies i materials sonors i/o audiovisuals. Amb l’entrada d’aquest fons es contribueix a completar la informació existent per a l’estudi del patrimoni d’editors i editats, el projecte de la Biblioteca de Catalunya que pretén reunir i identificar el patrimoni editorial de Catalunya.
 
Podeu ampliar la informació en el dossier annex.
 

1  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa

Dossier de Premsa
PDF | 626

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia