La satisfacció general pel que fa als serveis sanitaris utilitzats es manté en nou de cada deu catalans
Els resultats dels principals indicadors de l’ESCA 2013 mostren estabilitat respecte a les dels anys anteriors
Catalunya és l’única comunitat autònoma que analitza aquestes dades anualment
Un 81,1% de la població general té una percepció positiva de la seva salut, segons les últimes dades del 2013 de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA), presentada avui en una roda de premsa. Entre els anys 2010 i 2013 ha augmentat el percentatge de població general amb percepció positiva de l’estat de salut.
Pel que fa a la satisfacció amb els serveis sanitaris utilitzats amb més freqüència durant l’últim any es manté la satisfacció general de la població en nou de cada deu catalans. Encara que no s’observin canvis significatius entre el 2010 i el 2013, la satisfacció respecte als serveis sanitaris públics augmenta lleugerament.
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha afirmat aquest matí que “Catalunya és l’única comunitat autònoma que recull aquestes dades anualment i les posa a disposició de la ciutadania”.
Els resultats dels principals indicadors de l’ESCA 2013 mostren estabilitat respecte als dels anys anteriors, i recullen informació sobre 22 aspectes rellevants que tenen a veure amb:
- Els comportaments relacionats amb la salut: activitat física, hàbits alimentaris, pràctiques preventives, etc.
- L’estat de salut: autopercepció de l’estat de salut, qualitat de vida, etc.
- La utilització de serveis sanitaris i la satisfacció dels usuaris.
El director general de Planificació i Recerca en Salut, Carles Constante, ha ressaltat “la importància nuclear d’establir indicadors que permetin analitzar i avaluar l’efectivitat de les intervencions de salut dutes a terme“. A més, Constante ha afegit que “totes les problemàtiques tenen una bateria d’actuacions en curs per oferir solucions” i també ha recordat la rellevància de “prescriure salut”.
L’informe de l’any 2013 és el quart d’una sèrie que es va iniciar l’any 2010. S’han entrevistat 4.830 persones no institucionalitzades residents a Catalunya, 2.427 homes i 2.403 dones. Les dades es presenten per grups d’edat, sexe, classe social segons l’ocupació i nivell d’estudis. Pel que fa a grups d’edat s’han entrevistat 925 persones de 0 a 14 anys, 3.006 de 15 a 64 anys i 899 de 65 i més anys.
A continuació es presenten els resultats més rellevants de l’ESCA 2013:
Vuit de cada deu ciutadans declaren que tenen un bon estat de salut –excel·lent, molt bo o bo–, el 83,8% dels homes i el 78,5% de les dones. Hi ha una percepció pitjor de l’estat de salut que augmenta a mesura que augmenta l’edat en els grups, i entre les dones en tots els grups d’edat, llevat del de 0 a 14 anys.
El 90,1% de la població general està satisfeta amb els serveis sanitaris utilitzats amb més freqüència el darrer any.
Les pràctiques preventives es mantenen elevades. El 48,4% de la població de 15 anys i més es mesura de forma periòdica la pressió arterial i el 56,3% es mesura el nivell de colesterol a la sang. Les freqüències més altes s’observen en la pràctica periòdica d’una mamografia en les dones de 50 a 69 anys (91,9%) i de la citologia vaginal en les dones de 25 a 65 anys (76,3%). El 56,9% de la població de 60 anys i més es vacuna contra la grip de manera regular.
Set de cada deu persones practica el que es considera un nivell saludable d’activitat física. La prevalença de l’activitat física saludable en la població de 15 a 69 anys és del 72,8% en els homes i de 64,4% en les dones. El percentatge d’homes que fan una activitat física saludable és superior entre les classes socials més benestants i entre els que tenen un nivell d’estudis més elevat. Entre les dones només s’observa aquest gradient pel que fa a la classe social.
Es manté el descens del percentatge de població fumadora, i ha disminuït especialment entre els homes. El 26,5% de les persones de 15 anys i més són fumadores –un 24% de diàries i un 2,5% d’ocasionals–, que és un percentatge dos punts per sota que el del mateix període de l’any anterior. En el grup dels homes hi ha prevalences de tabaquisme superiors al les dones en totes les edats. Els homes de grups socials més benestants i els que tenen estudis universitaris fumen menys. El consum és menor en les dones amb estudis primaris o sense estudis.
Un 3,9% de la població de 15 anys i més fa un consum de risc d’alcohol: el 6,0% dels homes i l’1,9% de les dones. És superior en els homes en totes les edats i en el grup de 15 a 24 anys. El 62,4% de la població general fa un consum de baix risc d’alcohol: un 69,4% dels homes i un 55,5% de les dones. L’evolució d’aquest indicador és favorable respecte a anys anteriors.
L’11,7% de la població general consumeix diàriament cinc racions de fruita i/o verdura, dada molt semblant a la de l’any 2012. Gairebé la meitat de la població de 3 anys i més esmorza saludablement (47,3%) i tres de cada quatre menors de 3 a 14 anys fa un baix consum de productes amb contingut calòric elevat.
Gairebé la meitat de la població de 18 a 74 anys té un excés de pes, el 34,3% té sobrepès i el 14,2% obesitat. El sobrepès afecta més els homes (41,8%) que les dones (26,8%), i l’obesitat és similar en ambdós sexes.
El 38,6% de la població de totes les edats pateix alguna malaltia o problema de salut crònic, un percentatge que creix entre les dones i a mesura que augmenta l’edat en els grups.
Nou de cada deu persones han visitat un professional de la salut almenys una vegada el darrer any. El 76,7% de la població general ha estat visitada per un professional de medicina general o pediatria, tres de cada deu persones han visitat un servei d’urgències el darrer any i el 8,3% ha estat ingressada en un hospital com a mínim una nit els darrers 12 mesos.
Què és l’ESCA?
L’Enquesta de salut de Catalunya és un instrument del Departament de Salut que aporta informació sobre l’estat de salut de la ciutadania, i es basa en declaracions i percepcions personals de la població catalana que es recullen mitjançant un equip d’enquestadors que visiten el domicili de les persones seleccionades. Des de l’any 2010, l’ESCA ha passat a ser una enquesta contínua. Aquesta eina de coneixement dóna informació rellevant per a l’establiment i l’avaluació de la política sanitària explicitades en el Pla de salut de Catalunya 2011-2015.
L’ESCA és una activitat de caràcter oficial prevista en el Pla estadístic de Catalunya vigent, la qual cosa comporta una garantia de confidencialitat de les dades, que estan emparades pel secret estadístic (Llei 23/1998, de 30 de desembre, d’estadística de Catalunya).
1