• Les actuacions es financen a càrrec de l’1% cultural, en el marc de les obres d’ampliació de la C-25 que realitza Cedinsa Eix Transversal
  • Conseller Mascarell: “El patrimoni necessita un cercle virtuós: rehabilitació excel·lent, difusió, compromís polític i compromís del conjunt de la societat”
 
El Departament de Cultura i l’empresa Cedinsa Eix Transversal impulsen la rehabilitació de sis monuments situats a les comarques de la Catalunya Central. Ambdues institucions han signat els convenis per a dur a terme 5 de les intervencions -una d’elles, a l’Església de Sant Vicenç de Cardona, ja ha estat realitzada- que consistiran en la restauració, la conservació i la recuperació i la millora de béns d’interès històric, artístic i arqueològic, que es financen a càrrec de l’1% cultural, en el marc de les obres d’ampliació de la C-25, que realitza Cedinsa Eix Transversal.
 
Els projectes de restauració afectaran béns ubicats en els entorns de la C-25, a les comarques del Bages, el Berguedà i Osona. El pressupost de les actuacions és de 2 milions d’euros. Es restauren els monuments següents:
 
-       Església de Sant Vicenç de Cardona, a Cardona (actuació ja realitzada)
 
-       Església de Santa Maria de l’Estany, a l’Estany
 
-       Monestir de Santa Maria de Serrateix, a Viver i Serrateix
 
-       Monestir de Sant Tomàs de Riudeperes, a Calldetenes
 
-       Museu Arqueològic de l’Esquerda, a Roda de Ter
 
-       Jaciment Puig Ciutat, a Oristà
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, i el director general de Cedinsa Eix Transversal, Joan Manel Manrique, han signat els convenis. El conseller Mascarell ha destacat que “avui ratifiquem el valor que li donem al nostre patrimoni: aporta identitat a cada poble i ciutat, riquesa i prosperitat. Al voltant del patrimoni es configuren circuits turístics i empresarials de serveis”. Per a Mascarell “a vegades oblidem que el patrimoni necessita un cercle virtuós: rehabilitació excel·lent, difusió, compromís polític i compromís del conjunt de la societat. Amb la signatura d'aquest acord amb Cedinsa, constatem que aquest cercle funciona. A Catalunya tenim la sort de tenir capacitat creativa, un sector professional de restauració excel·lent, el compromís polític imprescindible i la convicció social de les empreses”.
 
Sobre les característiques del conveni, el director de Cedinsa Eix Tranversal, Joan Manel Manrique, ha afirmat que "aquesta és una fórmula públic/privat que funciona. Sempre estarem disposició de la Generalitat. Avui es demostra que hi ha altres maneres d'aconseguir recursos per a la cultura, més enllà dels pressupostos públics”.
 
Els departaments de Cultura, de Territori i Sostenibilitat i Cedinsa Eix Transversal van signar el conveni marc per dur a terme aquestes actuacions el 20 de novembre de 2012 . L’acord dóna compliment a la legislació sobre patrimoni cultural catalana, que estableix que l'Administració de la Generalitat ha de reservar en els pressupostos de les obres públiques una partida mínima de l'1% de la seva aportació amb la finalitat d'invertir-la en el patrimoni cultural i en la creació artística.
El conveni respon a les obligacions que preveu l’article 57 de la Llei del patrimoni cultural català i el Decret 175/1994, de 28 de juny, sobre l’1% cultural, especialment la previsió de la disposició addicional 1 d’acord amb la qual en determinats casos es poden subscriure convenis en virtut dels quals es precisin procediments alternatius per a l’1% cultural.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Rehabilitació de sis monuments a la Catalunya Central. Conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i Cedinsa

Dossier de premsa: Rehabilitació de sis monuments a la Catalunya Central. Conveni de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i Cedinsa
PDF | 2192