- La participació ciutadana, denominador comú dels actes de celebració que tindran lloc entre el 5 i el 21 de setembre.
- L’Orfeó Català, l’Escolania de Montserrat i la Coral Sant Jordi oferiran el dissabte 6 de setembre, a les 20h, un concert gratuït a la Sagrada Família.
- La Nit Blanca omplirà el Born i la Ribera d’espectacles gratuïts de teatre, dansa, música i poesia la nit del 10 de setembre.
El 5 de setembre s’inicien els actes de celebració de la Diada 2014, que enguany canvia de format per donar cabuda a un ampli programa d’activitats culturals que s’allargaran fins al 21 de setembre.
En aquesta programació hi conflueixen múltiples actes de disciplines diverses que, coordinats per alguns dels directors artístics més prestigiosos del país, conformen un programa atractiu per a tots els públics. La Diada busca que la ciutadania i la cultura es trobin als carrers de Barcelona, i per això ha convocat algunes de les figures més destacades de l’escena cultural, liderats per Josep Maria Mestres, Jaume Bernadet, Xavier Albertí, Albert Guinovart, acompanyats per altres artistes i intèrprets de renom.
Barcelona, escenari de la primera Nit Blanca el dia 10
Per primer cop, la vigília de la Diada omplirà els carrers i les places dels barris barcelonins de la Ribera i el Born d’espectacles poètics, musicals i teatrals d’accés lliure i adreçats a tot tipus de públic. Per al director de la Nit Blanca, Jaume Bernadet, aquest esdeveniment li ha permès “tenir l'oportunitat d’escollir artistes, places i carrers del barri on fa tres-cents anys es van viure uns fets crucials pel nostre país”. I afegeix: “he reviscut aquell sentiment que el carrer és la casa pública on teatre, dansa, música i poesia propicien el gaudi i l’intercanvi d’emocions entre persones de totes les edats”.
De la seva banda, Josep Maria Mestres –que ja va dirigir l’acte inaugural del Tricentenari- defineix l’acte institucional del dia 10 de setembre com una “celebració de la nostra llengua, de la nostra música, del nostre art i dels artistes del nostre país. Dels d'ahir i dels d’avui”. En aquesta ocasió, l’acte es trasllada de la Ciutadella, on s’ha celebrat els darrers anys, fins a la Llotja de Mar, un dels espais ocupats per la cort dels Habsburg durant la seva estada a Barcelona en la Guerra de Successió.
A les 08.00h a les portes d’El Born Centre Cultural, 300 violoncel•listes interpretaran una composició d’Albert Guinovart a partir d’uns versos de Miquel Marti i Pol. El director d’aquest acte simbòlic –que recordarà el moment en què va caure el conseller en cap Rafael de Casanova- afirma que “he volgut expressar moments foscos, moments més èpics, més sentimentals i finalment a partir dels versos de Martí i Pol, he volgut fer un cant a l'esperança per un futur millor”. Guinovart destaca el protagonisme de la cultura en la Diada d’enguany: “s'ha pensat en un encàrrec musical per a una commemoració i això, com a músic, m'omple de satisfacció.”
Les veus de Catalunya se citen a la Sagrada Família el dia 6
La façana del Naixement de la Sagrada Família és l’escenari escollit per al concert que reunirà l’Orfeó Català, l’Escolania de Montserrat i la Coral Sant Jordi el dissabte 6 de setembre a les 20h. El concert Veus de Catalunya, presentat per la cantant Carme Canela, unirà tres de les corals més reconegudes de Catalunya en un marc excepcional.
La Sagrada Família és també protagonista d’aquest vídeo* que amb motiu del Tricentenari situa la cultura catalana en l’epicentre de la commemoració. Una cultura inclusiva i participativa que es projecta al món i concentra l’esperit i el caràcter del país que enguany commemora el tres-cents aniversari dels fets de 1714.
*Enllaç per a descàrrega. Per a sol•licitar-ne una còpia en major qualitat, posar-se en contacte amb oficinatecnica.tricentenari@magmacultura.com
ENTREVISTES A MITJANS
Per als mitjans interessats, les següents persones es posen a disposició per a entrevistes entre el dia 5 i el dia 11 de setembre:
• Josep Maria Mestres, director artístic de l’acte institucional
• Jaume Bernadet, director artístic de la Nit Blanca
• Xavier Albertí, director artístic i musical de Érem. Som. Serem. 300 violoncels
• Pablo Larraz, sudirector i responsable pedagògic de l’Orfeó Català
Sol•licitar els contactes a oficinatecnica.tricentenari@magmacultura.com o al 673020453
1