El 6 de novembre ha tingut lloc a l’Auditori de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, a Barcelona, la presentació de la XI Mostra de Cinema Espiritual, organitzada per primera vegada la Direcció General d’Afers Religiosos i conjuntament amb la Filmoteca de Catalunya.
Generalitat de Catalunya
Kai Parlange
L’acte ha comptat amb el director de cinema mexicà Kai Parlange, prèviament a la projecció de la seva pel·lícula Espacio interior (2012), basada en un fet real de segrest, una obra que ha estat reconeguda amb diversos premis. També hi han participat el director general d’Afers Religiosos, Enric Vendrell, el coordinador de la Mostra, Peio Sánchez, mossèn i professor de la Facultat de Teologia de Catalunya, i el director adjunt de la Filmoteca de Catalunya, Octavi Martí.
 
Enric Vendrell ha explicat que la Mostra és una activitat oberta a tota la ciutadania i que la selecció de pel·lícules ha volgut ser una oferta d’interès perquè el públic està responen cada cop millor, de manera que avui  es pot dir de la Mostra de cinema espiritual que és una activitat plenament consolidada. La Mostra d’enguany, ha subratllat, “vol arribar a sensibilitats diferents, apropant-nos a qüestions transversals independentment de adscripcions religioses”.
 
De la pel·lícula Espacio interior, l’expert i coordinador de la Mostra, Peio Sánchez, ha dit que es vincula a l’àmbit de testimoniatge; és a dir que neix de la realitat i amb el cinema es transforma en una experiència. Obra del director mexicà Kai Parlange, que ha assistit a la sessió inaugural, desenvolupa  la peripècia de Llàtzer, que està segrestat en una cambra de tres metres quadrats, on lluita per sobreviure des de d’una força interior. Una pel·lícula sobre la fe, basada en el segrest real de l'arquitecte Bosco Gutiérrez-Cortina i que es va plasmar en el llibre Bosco: la història real d'un home que no es va deixar vèncer per la por.
 
“Estava allunyat de Déu”
L’autor, Kai Parlange, ha explicat que en sentir l’experiència personal del protagonista dels fets reals que han motivat la pel·lícula, va descobrir que “estava allunyat de Déu”. Li va commoure la història d’un supervivent que s’aferra a la fe  (el testimoni del segrestat, l’arquitecte Bosco), “que va decidir que la seva vida estava en mans de Déu, no dels segrestadors”, cosa que “li va fer retrobar, ha remarcat Parlange, la seva escala de valors”. “Fins llavors, estava desconnectat de la meva fe, que era heretada, i se’m va plantejar una reconversió en un moment molt important de la meva vida”, ha reblat.
 
La programació d’aquesta 11a. edició inclou un seguit de dotze pel·lícules que es projecten a tres espais diferents: a la Filmoteca de Catalunya (8 dels 12 films programats), a l’Auditori Blanquerna (els altres 4, i el primer dels quals, ‘Espacio interior’, s’ha exposat avui a les 19.30 h). A més, el Centre Parroquial Vilassar de Mar acollirà les mateixes quatre pel·lícules prèviament projectades a l’Auditori Blanquerna, i el cinema Els Lluïsos d’Horta projectarà el film La Jaula de oro.
 
Demà divendres, 7 de novembre, a les 19.30 h, tindrà lloc la primera de les vuit sessió que acull la Filmoteca de Catalunya, amb la projecció del film Le passé d’Asghar Farhadi.    
La novetat de la Mostra de cinema espiritual, que també inclou cinema de diferents religions, és presentar les pel·lícules més significatives que han passat recentment per les cartelleres i els festivals cinematogràfics de tot el món i que destaquen per la seva referència espiritual i religiosa.
 
El coordinador de la Mostra, Peio Sánchez, ja havia anunciat que les pel·lícules d’aquesta Mostra tenen a veure amb l'art de manera més explícita, i que en aquesta 11a edició del certamen hi ha hagut més sensibilitat cap a les diferents religions : des del judaisme, la pel·lícula Anita B., de l'italià Roberto Faenza; Lamma Shoftak és una pel·lícula palestina d’Annemarie Jacir:; Noëlle, de David Wall, és una pel·lícula nord-americana sobre un sacerdot catòlic; i la pel·lícula argentina Habi, la extranjera, de María Florencia Álvarez, és una suggeridora història de transformació interior que té a veure amb la religió i la cultura.
A més de les projeccions, la Mostra comptarà el pròxim 17 de novembre amb una taula rodona organitzada per l'Observatori Blanquerna de Comunicació, Religió i Cultura, sobre "El cinema en la construcció de la identitat cultural europea". Hi intervindran: Josep Maria Sucarrats, Magda Sellés (URL), Ivan Bort Gual (CESAG), Ricardo Yáñez (SIGNIS), Nimfa Watt, i Juan Orellana (CEU).
Més informació: www.gencat.cat/afersreligiosos 

1  

Fitxers adjunts

Dossier informatiu de la presentació de la 11a Mostra de cinema espiritual

Dossier informatiu de la presentació de la 11a Mostra de cinema espiritual
DOCX | 701