·      El director general de Comerç, Josep Maria Recasens, ha donat a conèixer avui les dades del nou Calendari Firal en la inauguració del Congrés de Fires de Catalunya, que se celebra avui i demà a Mollerussa.  Del total d’activitats firals, 51 seran d’àmbit internacional i estatal i 411 d’àmbit català, comarcal o local.
 
·      El director general de Comerç, Josep Maria Recasens, ha destacat “l’extraordinària resistència de l’activitat firal a Catalunya en moments difícils”.
 
·      En total, se celebraran fires a 244 municipis. Per demarcacions, les comarques de Barcelona són les que acolliran el major nombre de fires: 204 (que representen el 44,2% del total); a les comarques gironines se’n celebraran 99 (el 21,4%); a les comarques de Lleida, 90 (el 19,5%); i a les comarques tarragonines, 69 (el 14,9%).
 
 
L’any vinent, Catalunya acollirà un total de 462 fires, xifra que representa un 2,9% més que al 2014. El director general de Comerç, Josep Maria Recasens, ha avançat avui les xifres del nou calendari firal coincidint amb la inauguració de la 21a edició de Congrés de Fires de Catalunya, que se celebra avui i demà a Mollerussa. D’acord amb les dades facilitades pels diferents organitzadors firals, d’aquestes 462 fires, 51 seran d’àmbit internacional i estatal i 411 d’àmbit català, comarcal o local.
 
Segons el director general de Comerç, “l’activitat firal a Catalunya ha resistit d’una manera extraordinària en els moments més difícils”. En aquest sentit, Recasens ha destacat que “a Catalunya conviuen grans fires punteres a nivell mundial de diverses característiques, que realitzen una funció extraordinària com a important eina de màrqueting, amb fires locals i comarcals, que tenen un gran paper de dinamització pels municipis on se celebren”.
 
Recasens ha volgut remarcar l’important paper dels professionals del sector i de les entitats implicades en l’organització de fires, ja que “sense la seva capacitat d’innovació, de millora en la gestió, d’adaptació al medi i tenacitat no hagués estat possible mantenir l’activitat firal com a eina al servei de les empreses i de dinamització del territori”.
 
De la seva banda, el president de la Federació de Fires de Catalunya (FEFIC), Ramon Ferrando, ha volgut reivindicar el paper de la fires locals i comarcals, i la col·laboració amb les ajuntaments que evidencia “la importància i confiança en les fires per als seus municipis”.
 
Així mateix, l’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, ha apuntat que “cal valorar la importància de les fires més enllà dels indicadors econòmics, perquè ajuden a projectar la nostra marca de ciutat”, i ha afegit que “potser cal afrontar la gestió de les fires de manera diferent però continuar apostant”. Solsona ha criticat la recentment aprovada llei espanyola, “que dificulta l’organització d’esdeveniments firals als operadors privats”. En aquest sentit, ha afegit que “malgrat aquest complicat marc legal, cal fer sostenible la continuïtat de l’activitat firal, i per aconseguir-ho, els pobles i els ciutadans han d’apostar per les fires”.
 
Els darrers nou anys, tot i la situació econòmica, el nombre de fires celebrades a Catalunya sempre ha estat per sobre de les 410. En relació al 2014, es preveu que se celebrin 13 fires més, un increment degut sobretot a l’augment de l’activitat firal d’àmbit internacional i estatal (10 fires més). El 2014 es van realitzar 6 fires de periodicitat biennal; el 2015 seran 12, la qual cosa explica en gran mesura la diferència del número de fires internacionals i estatals entre els dos anys (*).
 
Un total de 244 municipis catalans realitzaran activitats firals. En total, se celebraran fires a 244 municipis. Per demarcacions, les comarques de Barcelona són les que acolliran el major nombre de fires: 204 (que representen el 44,2% del total); a les comarques gironines se’n celebraran 99 (el 21,4%); a comarques lleidatanes, 90 (el 19,5%); i a les tarragonines, 69 (el 14,9%).
 
Si bé se celebren fires al llarg de tot l’any, com ja és tradicional, el major nombre es concentren durant la primavera i la tardor. Destaquen especialment el mes d’octubre amb 83 fires (un 17,9%) i el mes de maig amb 70 (un 15,1% del total).
 
Per sectors, destaquen les fires multisectorials, amb un total de 129 activitats (el 27,9% del total), seguit de les 99 fires dedicades a l’alimentació (el 21,4 %); 75 d’artesania i ceràmica (el 16,2%); 27 de ramaderia i avicultura (el 5,9 %); 25 del sector de lleure, esport i turisme (el 5,4 %); i 22 d’automoció (el 4,8 %). La resta es distribueix entre el sector serveis, diversos i el sector sanitat, medi ambient amb 17 fires, el 3,7% respectivament; 14 d’agricultura, maquinària agrícola i jardineria (el 3%), i el 8,% restant (37 fires) entre altres sectors.
 
Aquesta informació es va actualitzant de forma puntual a la pàgina web del Departament d’Empresa i Ocupació, ja que es preveu que, com en anys anteriors, el nombre total de fires s’incrementi amb les dades de les noves fires que s’aniran registrant al llarg de l’any 2015 i les d’aquelles fires que a data d’avui encara no han comunicat el dia de realització per al proper any. Des del web del Departament d’Empresa i Ocupació www.gencat.cat/comerc es pot arribar al calendari de fires on es pot enllaçar amb els webs de les diferents fires per obtenir més informació. També hi consta l’adreça de correu electrònic per poder contactar amb les entitats organitzadores de les fires.
 
En els propers dies estarà també disponible l’edició impresa del Calendari de Fires de Catalunya 2015, que recull les fitxes de les fires per ordre cronològic i les classifica en dos grans grups: d’una banda les internacionals i estatals (en les quals la informació està traduïda al castellà i a l’anglès) i d’altra les d’àmbit català, comarcal i local.
 
(*)
Fires de periodicitat biennal realitzades el 2014
Alimentària. Saló Internacional de l'Alimentació i Begudes
biennal (parells)
Hostelco
biennal (parells)
Liber. Saló Internacional del Llibre
biennal (parells)
Maqpaper
biennal (parells)
Saló Internacional del Caravàning
biennal (parells)
Seatrade Med
biennal (parells)
 
 
Fires de periodicitat biennal previstes per al 2015
BcnRail. Saló de la Indústria Ferroviària
biennal (senars)
Carbon Expo, Global Carbon Market Fair & Conference
biennal (senars)
Construmat. Saló Internacional de la Construcció
biennal (senars)
Expo EcoSalut. Saló de la Salut i la Qualitat de Vida
biennal (senars)
Fdm - Fòrum Dental Mediterrani
biennal (senars)
Iberzoo
biennal (senars)
Infarma. Saló de Medicaments i Parafarmàcia
biennal (senars)
Municipàlia. Saló Internacional d'Equipaments Municipals
biennal (senars)
Pharmaprocess
biennal (senars)
Piscina Bcn. Saló Internacional de la Piscina
biennal (senars)
Saló Internacional de l'Automòbil de Barcelona
biennal (senars)
Tissue World
biennal (senars)
 

2  

Fitxers adjunts

D'esq a dreta, pt de FEFIC, Ramon Ferrando, alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, dir gral de Comerç, Josep Maria Recasens.

D'esq a dreta, pt de FEFIC, Ramon Ferrando, alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, dir gral de Comerç, Josep Maria Recasens.
JPG | 934

Xifres act firal 2015

Xifres act firal 2015
PDF | 448