foto
El Comitè d’Ètica de la Policia de Catalunya ha presentat avui l’esborrany del nou Codi d’ètica i ha obert un procés participatiu perquè tots els agents tant del cos de Mossos d’Esquadra com de les policies locals puguin fer les esmenes que considerin. D’aquesta manera el Comitè cerca un dels seus principals objectius: aconseguir un màxim consens i que els membres de la Policia de Catalunya facin seu el text que en resulti.
 
Des de la seva constitució, el 24 de febrer de 2014, l’actual Comitè d’Ètica de la Policia s’ha reunit nou vegades. En quatre ocasions s’ha convidat a participar en les sessions de treball a persones vinculades al món policial perquè poguessin fer les seves aportacions al Codi d’ètica de la policia. Així, s’ha convidat a participar als responsables de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i de la Subdirecció de Coordinació de Policia de Catalunya així com a representants sindicals de mossos d’esquadra, del personal facultatiu i de policies locals, i a representants d’associacions de comandaments policials.
 
El procés d’elaboració del nou codi es va iniciar amb l’estudi i anàlisi de diversos codis d’ètica d’organitzacions policials del nostre entorn i de l’àmbit internacional. A continuació, els membres del Comitè varen reflexionar i debatre sobre els diferents tipus de codi i sobre l’estructura que havia de tenir el de la policia de Catalunya, i en van redactar un primer esborrany.
 
Aquest primer esborrany va ser contrastat amb aquest grup de divuit persones vinculades a l’àmbit policial, les observacions de les quals van propiciar el debat i la inclusió de diverses esmenes. La versió del Codi que en resultà és la que ara es posa a disposició de tots els agents de la policia de Catalunya.
 
Procés participatiu
 
El Comitè d’Ètica de la Policia de Catalunya entén que la participació dels membres de les organitzacions policials a qui s’adreça és clau. Per això es dóna a conèixer l’esborrany del Codi d’ètica de la policia a tots els membres del cos de Mossos d’Esquadra i de les policies locals de Catalunya i es deixa un termini de dues setmanes perquè hi puguin presentar les seves propostes. Un cop passat aquest termini el Comitè d’Ètica de la Policia prendrà en consideració les diferents aportacions rebudes.
 
 
 
Característiques del Codi d’ètica de la policia de Catalunya que es presenta
 
El Codi d'Ètica de la Policia té les característiques següents:
 
a        Subratlla els valors que han d'articular l'exercici de la funció policial en el nostre país, entenent la professió policial com un servei públic que té com a missió la defensa dels drets de les persones i de les seves llibertats. La part introductòria  és una presentació d'aquests valors que, al nostre entendre, han d'inspirar l'exercici de la professió policial.
 
b        Per realitzar el Codi d'Ètica de la Policia ens hem inspirat en els codis d'ètica existents en el món, però hem volgut tenir en compte la particularitat del nostre país i la seva idiosincràsia. Està formulat de manera propositiva, identificant aquells deures mínims ètics que ha de respectar tot agent policial, però, a la vegada, es descriuen les qualitats que fan un agent de policia excel·lent en el seu exercici professional.
 
c        És un text consensuat, dialogat amb organitzacions vinculades al món policial en un debat obert i sense restriccions, amb la finalitat d'elaborar un Codi d'ètica de policia que sigui realista, sense amagar dilemes i dificultats que comporta el correcte exercici de la professió. No solament prestem atenció al professional de la policia, també fixem atenció en el tracte que mereixen els detinguts, les víctimes i la relació que ha d'establir la Policia de Catalunya amb l'Administració de justícia, amb les institucions polítiques i amb els mitjans de comunicació social.
 
 
Comitè d’Ètica de la Policia de Catalunya
El Comitè d’Ètica de la Policia està compost per deu membres nomenats pel conseller d’Interior, entre els quals hi ha cinc persones dels àmbits acadèmic o professional del dret i l’ètica, tres membres de la Policia de la Generalitat — Mossos d’Esquadra i dos membres dels cossos de policia local proposats per les entitats municipalistes. Concretament, els seus membres són:
 
·        Francesc Torralba Roselló president del Comitè d’Ètica de la Policia, director de la càtedra Ethos d’ètica aplicada i professor d’història de la filosofia contemporània i antropologia filosòfica de la Universitat Ramon Llull.
·        Esther Giménez-Salinas Colomer, catedràtica de dret penal i criminologia de la Facultat de Dret d’ESADE de la Universitat Ramon Llull.
·        Martín Rodríguez Sol, fiscal de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
·        Victòria Camps Cervera, catedràtica emèrita de filosofia moral i política de la UAB.
·        Àngel Castiñeira Fernández, professor titular del Departament de Ciències Socials d’ESADE de la Universitat Ramon Llull.
·        Cristina Manresa Llop, comissària de la PG — ME.
·        Josep Lluís Rosell Pujol, intendent de la PG — ME.
·        Jordi Dalmau Florejachs, inspector de la PG — ME.
·        Jordi Dalmases Permanyer, cap de la Policia Local d’Igualada.
·        Lluís López García, cap de la Policia Local de l’Ajuntament de Vilassar de Mar.
 
Persones convidades a participar en l’elaboració del Codi d’ètica de la policia
·        Núria Aymerich, directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya
·        Josep Milán, subdirector general de Coordinació de la Policia de Catalunya fins a l’octubre de 2014
 
Representants sindicals de facultatius i Mossos d’Esquadra
·        Sergi Vílchez (Sindicat Autònom de Policia – SAP- UGT)
·        Jordi Costa (Col·lectiu Autònom de Treballadors – Mossos d’Esquadra –CAT-ME)
·        Carles Manrique (Sindicat de Mossos d’Esquadra – Comissions Obreres –SME CCOO)
·        David José Mañas (Sindicat de Policies de Catalunya – Mossos d’Esquadra –SPC-ME)
·        Àngels Bosch Campreciós (Sindicat de Policies de Catalunya – Mossos d’Esquadra –SPC-ME)
·        Jordi Colmenero (Sindicat de l'Escala Intermèdia del Cos de Mossos d'Esquadra –SEIME)
·        Teresa Galín (Associació Professional de Facultatius i Tècnics del Cos de Mossos d’Esquadra –AFITCME)
·        Joan Figuera (Associació Professional de l'Escala Superior dels Mossos d'Esquadra –APESME)
·        Ángel Gómez Quintero (Associació per la Integració laboral – Mossos d’Esquadra amb Discapacitat –AIL-MED)
 
Representants sindicals de policies locals
·        José Luís Ortega (Agrupació de Policia Local –CCOO)
·        José Antonio Fernández (Sindicat Policia Local Catalunya –UGT)
·        Daniel Bel (Sindicat Professional de Policies Locals de Catalunya –SPPM-Cat)
·        Jaume Salinas (Sindicat Professional de Policies Locals de Catalunya –SPPM-Cat)
·        A. Marcos González (Sindicat d'Agents de Policies Locals –SAPOL )
 
Associacions de comandaments de policia local
·        Joan Antoni Quesada (Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya –ACCPOLC)
·        Carles Reyner (Associació de Comandaments de la Guàrdia Urbana de Barcelona –ACGUB)

1  

Fitxers adjunts

esborrany codi etica

esborrany codi etica
PDF | 791