• El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, han signat aquest matí un conveni de col·laboració

 

  • En el marc d’aquest acord i a través del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya es desenvoluparà un mòdul formatiu en seguretat viària en l'entorn laboral que beneficiarà més de 6.600 treballadors

 

  • Malgrat la reducció general dels accidents laborals des del 2010, s’ha constatat un repunt del 5,8% pel que fa als relacionats amb el trànsit durant la jornada laboral

 

 
Dimecres, 3 de desembre de 2014.— El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, han signat aquest matí un conveni de col·laboració amb l’objectiu de sumar nous esforços i millorar així la seguretat viària en l’entorn laboral. I és que s’ha constatat que malgrat la reducció general dels accidents laborals des de l’any 2010, s’ha produït el 2013 un repunt del 5,8% pel que fa als accidents relacionats amb el trànsit durant la jornada laboral i també, però amb menor intensitat (0,47%), dels “in itinere” (*).
 
El conseller Espadaler ha destacat que “les víctimes d’accidents de trànsit en l’entorn laboral suposen un terç del total de víctimes a les carreteres catalanes” i ha assegurat que “aquestes  xifres no ens poden deixar indiferents”. “És per això que treballem amb l’objectiu i el compromís comú i transversal de reduir els accidents de trànsit des de tots els fronts”, ha dit.
 
Per la seva banda, el conseller Puig ha explicat que “la lluita contra els accidents ha de ser transversal perquè això és igual a més eficàcia i redunda en benefici dels ciutadans”. El titular d’Empresa i Ocupació també ha recordat que “s’han reduït els accidents tant de trànsit com laborals” i que per això amb aquest conveni “treballem en un àmbit més concret amb formació específica en favor de la prevenció de riscos”.  El conseller també ha destacat que el Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya s’incorpora com a membre del grup de treball de seguretat viària laboral.
 
(*)
Els accidents “in itinere” són aquells que es produeixen anant o tornant de la feina.
 
Els accidents laborals de trànsit ocorreguts dins la jornada laboral són aquells que pateixen els treballadors durant el desplaçaments que han de realitzar durant la jornada laboral per tal de dur a terme la tasca que els hi ha estat encomanada
 
 
Davant d’aquesta situació, tots dos departaments, que ja han establert i mantingut col·laboracions concretes, han signat aquest conveni per continuar treballant conjuntament en benefici de la seguretat viària laboral. Aquesta actuació s’emmarca en el Pla estratègic de seguretat viària de Catalunya 2014-2020, l’Estratègia catalana de seguretat i salut laboral i també en les propostes del Grup de Treball de Seguretat Viària Laboral impulsat pel Servei Català de Trànsit i constituït el passat mes de març.
 
Així, Interior i Empresa i Ocupació desenvoluparan, en el marc d’aquest acord i a través del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, un mòdul formatiu de caràcter intersectorial i transversal en seguretat viària en l'entorn laboral enfocat preferentment als desplaçaments d’anada i tornada a la feina relacionats amb els accidents “in itinere”.
 
La formació s’executarà, dins dels plans de formació que promou el Consorci, pels agents socials més representatius a Catalunya, des de finals d’aquest any fins el 30 de setembre de 2015. Més 6.600 treballadors d’arreu del país es beneficiaran d’aquesta actuació.
 
Els objectius d’aquesta acció formativa passen per sensibilitzar els treballadors sobre el problema dels accidents de trànsit i que coneguin els factors de risc als quals estan sotmesos els conductors en l’entorn de treball. Així mateix es treballarà per identificar i reflexionar sobre els propis hàbits de risc en la mobilitat així com per desenvolupar pautes de prevenció. 
 
La dinàmica de treball de la formació es basa en l’anàlisi dels riscos del conductor mitjançant la informació, la diagnosi, la posada en comú dels participants i la reflexió en grup per afavorir l’anàlisi i la sensibilització dels assistents. En concret, el curs es basa en la realització d’activitats que parteixen de les idees i les experiències prèvies dels participants.
 
L’acció formativa, que té una durada de sis hores, es repartirà en els següents quatre mòduls:
 
1-    Magnitud del problema dels accidents de trànsit en l’entorn laboral
En aquest punt s’analitzaran les estadístiques de la sinistralitat viària a Catalunya i a través d’un vídeo els participants podran veure les conseqüències dels accidents de trànsit.
 
2-    Els factors de risc del conductor en l’entorn laboral
S’explicarà les diferències entre accidents en jornada i “in itinere” així com els factors de risc tant els relacionats amb les condicions de treball (gestió dels desplaçaments) com amb la pròpia mobilitat (via, vehicle, factor humà –fatiga, distracció, velocitat..-).
 
3-    Diagnòstic dels factors de risc
S’analitzaran els propis hàbits de mobilitat en els desplaçaments de treball.
 
4-    Mesures de prevenció
Es donaran pautes bàsiques de seguretat viària i salut laboral a través d’un pla de mobilitat i dels recursos, tant de l’empresa com dels treballadors.
 
Els dos departaments ja treballen conjuntament en aquest àmbit. En concret, han participat en diferents comissions; han organitzat seminaris, jornades i ponències de sensibilització; s’han editat publicacions específiques per a treballadors i empreses; i s’han realitzat diferents estudis amb l’objectiu de millorar l’eficàcia de les polítiques públiques que es desenvolupin.
 
Accidents laborals relacionats amb el trànsit
 
Si s’analitza de forma conjunta —accidents “in itinere” i durant la jornada— durant el període 2009-2013, els accidents laborals relacionats amb el trànsit van suposar un 11,34% del total d’accidents de treball.
L’any 2013, darrer exercici amb dades tancades, aquest percentatge va ser del 11,79%, el 3,1% van ser accidents de trànsit durant la jornada de treball, i el 8,69% van ser accidents de trànsit “in itinere”. A més, les 10.772 persones que van patir un accident de trànsit en desplaçaments motivats per feina a Catalunya durant el 2013 van representar un 33,23% del total de víctimes d’accidents de trànsit. Convé destacar també que gairebé la meitat dels morts per accident laboral van ser a causa d’un sinistre viari:
 2013
Total
%
Accidents de treball mortals no trànsit
41
51
Accidents de treball mortals de trànsit
39
49
 
 
 
 
 
Si tenim en compte la gravetat de les lesions, durant el període 2009-2013, el 42,93% dels accidents mortals en el treball van ser deguts a accidents de trànsit.
 
L’any 2013, darrer exercici amb dades tancades, aquest percentatge va ser del 48,75 % d'aquests, el 16,25% van ser accidents de trànsit durant la jornada laboral i el 32,50% ho van ser “in itinere”.
 
Segons dades elaborades pel Departament d’Empresa i Ocupació en relació als costos que representen els accidents laborals relacionats amb el trànsit de l’any 2010, aquests suposaven el 30,59% de la despesa, mentre que, en el seu conjunt, tan sols representaven el 10,51% del total d’accidents.

2  

Fitxers adjunts

Gràfics del conveni

Gràfics del conveni
DOCX | 796

EMO-Interior

EMO-Interior
JPG | 1108