Els premis s’han lliurat en el marc de la VII Jornada del PAAS. La Jornada recull les novetats i millors projectes de l’àmbit educatiu, comunitari, sanitari, laboral i de recerca
 
El PAAS és el Pla integral de l’Agència de Salut Pública de Catalunya per prevenir l’obesitat i promoure la salut a través de l’alimentació i l’activitat física
 
Malgrat que hi ha una tendència a la millora, encara 3 de cada 10 infants i 1 de cada 2 adults tenen excés de pes
Aquest matí s’ha celebrat la VII Jornada del Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS) al CaixaForum de Barcelona, amb la participació de més de 300 professionals de tot Catalunya.
 
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha presidit el lliurament de premis, i ha ressaltat la importància que té l’activitat física i l’alimentació saludable per al Departament de Salut i per a tot el Govern. Segons el conseller, "les accions de promoció de la salut tenen un impacte a llarg termini" i en aquest sentit s’ha mostrat compromès amb les polítiques de salut pública perquè "tenen grans resultats en la salut de la població i, en especial, en les persones més vulnerables".
 
El PAAS és la resposta de salut pública per prevenir i controlar l’epidèmia d’obesitat que estan vivint els països industrialitzats i que està en la base de molts dels problemes de salut crònics. L’enfocament del PAAS és integral i treballa, per un costat, la capacitació de les persones per prendre decisions informades sobre el seu estil de vida i la seva salut i, per l’altre, el desenvolupament d’entorns generadors de salut.
 
El PAAS forma part del Pla interdepartamental de salut pública (PINSAP) que treballa des de l’estratègia de "salut en totes les polítiques" i implica tot el Govern i tota la societat en la millora de la salut de la població. En aquest sentit, la primera taula ha aplegat personalitats com Carme Ruscalleda, xef del Restaurant Santa Pau i cuinera amb set estrelles Michelin; Xavier Vilalta, prestigiós arquitecte internacional especialitzat en sostenibilitat i innovació, que té nombrosos reconeixements, entre els quals el d'Arquitecte Jove de l'Any en els premis LEAF 2008, i Laura Borràs, professora de literatura comparada i directora de la Institució de les Lletres Catalanes.
 
Carme Ruscalleda ha destacat el paper de l’alimentació, la cuina i la taula per cuidar-se i per ser feliç, el valor del producte de proximitat, i ha donat idees factibles perquè la cuina ens ajudi a gaudir i cuidar-nos al mateix temps. Xavier Vilalta ha ressaltat com l’arquitectura i l’urbanisme poden ajudar-nos a mantenir un estil de vida actiu, potenciant el contacte amb la natura. Laura Borràs ha mostrat exemples de com la literatura i les altres arts ajuden a conservar i promoure la salut, i també a restablir-se o a sentir consol les persones malaltes.
 
La segona taula ha recollit els projectes guanyadors dels premis PAAS 2012, que inclouen des de programes de prevenció de l’obesitat infantil, la promoció de l’activitat física en parcs i en rutes saludables, programes de promoció d’hàbits saludables que utilitzen plataformes 2.0 i s’adrecen a adolescents, o experiències d’empreses promotores de salut.
 
Finalment, la tercera taula ha revisat les novetats PAAS en envelliment actiu, promoció d’alimentació saludable en situació de crisi, formació en línia de professionals sanitaris sobre activitat física, i també els projectes PINSAP de promoció del consum de fruita fresca i de mobilitat activa, i el de reducció del consum de sal i greixos en productes carnis.
 
En la cloenda, el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha ressaltat que el control del pes és un dels cinc reptes principals del PINSAP i una de les prioritats de salut pública tant a Catalunya com a escala global. Per a Antoni Mateu, "caminar, pujar escales, menjar fruita cada dia són petites accions que si es fan de forma constant afegeixen vida als anys, milloren la salut i la qualitat de vida. L’Agència de Salut Pública de Catalunya està compromesa a fer que aquestes accions siguin fàcils per a la població".
 
III Premis PAAS
 
S’han presentat 38 projectes de tot Catalunya en aquesta 3a. edició dels premis PAAS. Els projectes desenvolupats en els cinc àmbits propis del PAAS (educatiu, comunitari, sanitari, laboral i de recerca) han estat avaluats per un jurat integrat per representants de la Societat de Salut Pública de Catalunya i de Balears, el Consell Català de la Nutrició de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació, el Consell assessor de l’Activitat Física, la Secretaria General de l’Esport i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
 
Aquests són els guardons d’enguany:
 
Accèssit a l’àmbit sanitari
 
Programa DRACHS. Presentat per Serveis Sanitaris de la Mútua de Terrassa de Barcelona
Per la creació d’una xarxa funcional entre CAP per afavorir la detecció precoç i l’abordatge dels infants amb excés de pes.
 
Accèssit a l’àmbit laboral
 
Projecte "Viu saludable: Posa’t en forma, menja bé i fes exercici físic". Hospital de la Santa Creu i Sant Pau
Pel plantejament innovador a l’hora de promoure l’alimentació i l’activitat física saludables en un gran hospital, mitjançant formació teoricopràctica destinada a tots els treballadors amb avaluació de procés i resultats.
 
Accèssit a l’àmbit comunitari
 
Caminades autònomes en una ABS. Experiència als 4 anys. CAP Manresa
Per la consolidació i els bons resultats obtinguts en l’avaluació dels quatre anys de caminades autònomes, instaurades amb el suport del CAP amb l’objectiu d’incrementar l'activitat física en la població atesa al CAP de Manresa.
 
Premi a l’àmbit educatiu
 
Programa d’oci actiu "Vols Jugar amb nosaltres"? al municipi de Sant Andreu de la Barca
Destaca el treball interdisciplinari orientat a millorar la pràctica d’activitat física entre els infants del municipi, generant espais lliures i zones esportives segures i fomentant la cohesió social mitjançant l’oci actiu al municipi.
 
Premi a l’àmbit laboral
 
Construint un entorn de treball saludable. Generalitat Girona
Pel treball transversal i interdepartamental que potencia els beneficis de la promoció de l'activitat física i l'alimentació saludable a l’entorn laboral, a partir de propostes concretes i sostenibles en l’àmbit del benestar físic, mental i social de les persones treballadores.
 
Premi a l’àmbit sanitari
 
Programa de tractament integral per a l’obesitat infantil. Nens en moviment. Hospital de la Vall d’Hebron
Pels bons resultats del programa de tractament de l’obesitat infantil, adreçat als infants i a les seves famílies, amb un abordatge biopsicosocial i amb especial èmfasi en els factors conductuals i emocionals.
 
Premi a l’àmbit comunitari
 
Projecte de suport a l’alimentació familiar. Creu Roja
Pel suport a famílies en situació de vulnerabilitat social, a través de targetes precàrrega per a la compra d’aliments, i de formació en relació amb estils de vida saludables, tant d'alimentació com d'activitat física, així com en relació amb l’optimització de l’ús dels recursos dels quals disposen.
 
Premi a l’àmbit de recerca
Projecte Sedestactiv. Unitat de Recerca de Barcelona ICS-IDIAP Jordi Gol
Per proposar recerca innovadora i factible sobre com cal abordar el problema del sedentarisme en pacients amb sobrepès i/ o obesitat moderada, amb la participació d’un equip multidisciplinari i des de les consultes d'atenció primària.
 
El Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS)
 
El PAAS va ser elaborat per un grup d’experts coordinat des de la Direcció General de Salut Pública i assessorat pels professors Carles Vallbona i Lluís Serra a finals del 2004. Des de la seva posada en marxa a començaments de 2005 ha portat a terme o donat suport a més de 65 accions en els àmbits escolar, comunitari, sanitari i laboral, amb la participació d’altres departaments de la Generalitat, ajuntaments i ens locals, fundacions, centres universitaris i de recerca, indústria, entitats ciutadanes i institucions i altres recursos de la comunitat.
 
Dades rellevants
 
Segons dades de l’Enquesta de salut de Catalunya (ESCA) 2013, a Catalunya la prevalença de sobrepès en persones de 18 a 74 anys és del 34,3% i la d’obesitat del 14,2%. El sobrepès és més freqüent en homes (41,8%) que en dones (26,8%), tot i que aquesta diferència entre sexes desapareix en l’obesitat.
 
L’11,7% de la població adulta (el 10,3% dels homes i el 13,0% de les dones) fa la ingesta recomanada de 5 o més racions de fruita i verdura al dia. La prevalença d’activitat física saludable en la població de 15 a 69 anys és del 68,6% (el 72,8% en homes i el 64,4% en les dones) Al mateix temps, el percentatge de persones majors de 15 anys sedentàries, tant a la feina com durant el lleure, és del 20,3% (el 19,2% dels homes i el 21,4% de les dones).
 
Pel que fa a nens i adolescents, un 31,1% de la població de 6 a 12 anys (30,5% dels nens i un 31,8% de les nenes) te excés de pes. El sobrepès afecta més les nenes (22%) que els nens (20,1%), mentre que l’obesitat afecta més els nens (10,4%) que les nenes (9,8%). Un 28,8% dels infants entre 6 i 14 anys¡¡practica esports o joc actiu cada dia. Un 7,7% de la població de 3 a 14 anys menja 5 peces de fruita i verdura al dia (el 8,8% dels nens i el 5,5% de les nenes). Un 88% de la població de 3 a 14 anys esmorza, tal com està recomanat, dues vegades (el 83,6% dels nens i el 90,0% de les nenes). Un 75,3% de la població de 3 a 14 anys fa un baix consum de productes hipercalòrics (el 74,6% dels nens i el 76,0% de les nenes).
 
Tant en població adulta com infantil, en la distribució de l’excés de pes, s’observa un gradient social important.
 
Més informació:
 

1  

Fitxers adjunts

Infografia Jornada PAAS

Infografia Jornada PAAS
PDF | 599