• El conseller ha explicat avui al Parlament les estratègies de futur del Govern català per impulsar la indústria a partir del 2015.
 
  • L’estratègia industrial catalana s’alinea amb les propostes de la Comissió Europea 2020 per al creixement de les regions i ha estat consensuada amb els sectors econòmic, social i polític de Catalunya.
 
  • Puig ha destacat que “serà necessari abordar la reforma del sistema energètic, que és actualment una barrera per captar nous projectes d’inversió industrials”.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, aposta per la reindustrialització de Catalunya amb l’objectiu de recuperar l’activitat industrial fins assolir, l’any 2020, que el PIB industrial sigui del 25%. Puig ha explicat aquest dimecres al Parlament les estratègies de futur del Govern català per impulsar la indústria a partir del 2015, i ha dit que “Catalunya avui té un bon teixit industrial, una bona base per créixer i tornar a situar la indústria com a pilar fonamental de la nostra economia”.
 
L’estratègia de política industrial és, per primer cop, sectorial, i s’estructura al voltant de 7 àmbits que tenen massa crítica, avantatges competitius i potencial de creixement per generar nova activitat econòmica i crear ocupació. Per cada un dels 7 àmbits s’ha elaborat un programa d’impuls que ha comptat amb la col·laboració de les empreses de cada sector. Per implementar-los, Puig ha destacat que “el Govern haurà d’abordar la reforma del sistema energètic, que avui és una barrera per captar nous projectes industrials”. Ha afegit que l’energia “pot ser un factor de deslocalització, com ho han estat els costos laborals”.
 
Els 7 àmbits industrials identificats són: indústria alimentària; indústries de la química, energia i recursos; sistemes industrials; indústria del disseny; indústries de la mobilitat sostenible; indústries de la salut i ciències de la vida i indústries culturals i basades en l’experiència.
 
L’estratègia de política industrial s’alinea amb les propostes de la Comissió Europea per al creixement de les regions. És una aposta per fer de Catalunya un país capdavanter a Europa a partir d’una tradició i base industrial sòlides, per tal de recuperar l’activitat industrial fins assolir, l’any 2020, que la indústria sumi el 25% del PIB.
 
Cada un dels programes ha designat un Comitè d’Impuls format per representants de l’administració i per empreses catalanes. A partir d’ara, el pròxim pas és definir, a principis del 2015, un pla d’actuacions amb actuacions concretes per a cada àmbit.
 
Els programes d’impuls dels 7 àmbits industrials

Indústries de la Química, l’Energia i els Recursos: A Catalunya el sector dóna feina a 43.000 persones i les empreses que formen part d’aquest àmbit facturen prop de 27.000M€. Les estratègies tractores del sector passen, entre d’altres, per impulsar la internacionalització i l’atracció d’inversions a Catalunya, així com per afavorir la cooperació entre la indústria i el sistema d’R+D+i.
 
El Comitè d’Impuls de les Indústries de la Química, l’Energia i els Recursos està format, per part del món empresarial, per Abantia, Aqualogy, Dow Chemical, EcopolTech, Enertika, Fluidra, Gas Natural Fenosa, Masis, Nylstar, Simon i Technip.
 
Indústria Alimentària: aquest sector suma prop de 3.000 empreses a Catalunya que facturen conjuntament 24.000M€.  El programa d’impuls a la indústria alimentària vol crear una plataforma que millori la visibilitat conjunta del sector, potenciar la interrelació entre turisme i gastronomia i assolir cada cop més una major diferenciació de producte.
 
El Comitè d’Impuls de la Indústria Alimentària compta amb la participació de Gallina Blanca, Espuña, Balfegó, Salgot, Danone, BonÀrea, Torres, Actel, El Pastoret i l’IRTA.
 
Sistemes Industrials: aquest àmbit agrupa les empreses que són proveïdores dels processos productius d’altres empreses manufactureres: components, sistemes i béns d’equip. Suma prop de 70.000 treballadors i 10.000M€ de facturació. Les estratègies definides busquen millorar l’estructura i la visualització del sector i aportar solucions cap al client, integrals i personalitzades.
 
Formen part del Comitè d’Impuls, junt amb l’administració, les empreses Aranow Packaging Machinery, Aritex Cading, Girbau, Antonio Matachana, Promaut, Rovalma, Sensofar Tech, Schneider Electric, Metalquimia, Bachiller i GPO.
 
Indústria del Disseny: comprèn els sectors de la moda i l’hàbitat, àmbits que han demostrat que la recuperació econòmica és possible sobre la base d’innovar, internacionalitzar i aplicar noves estratègies de negoci. Més de 6.500 empreses formen part d’aquest sector que factura 17.000M€. Les estratègies tractores passen, entre d’altres, per l’adaptació al gust del client amb productes personalitzats i amb rapidesa i per incrementar el nombre de dissenyadors orientats a treballar amb la indústria.
 
Al Comitè d’Impuls de la Indústria del Disseny hi participen Escorpión, Desigual, Lamp, Kibuc, Nice Things, Hallotex, Figueras, Curtidos Badia, CETEMMSA i Nani Marquina.
 
Indústries de la Mobilitat Sostenible: aquest sector suma 188.000 treballadors i 42.000M€ de facturació. El programa d’impuls busca adaptar els vehicles i els sistemes de mobilitat a la Smart City, desenvolupar la indústria del vehicle elèctric, construir infraestructures que s’adaptin a aquests objectius amb una regulació àgil i aprofitar al màxim la capitalitat mundial del mòbil de Barcelona.
 
El Comitè d’Impuls de les Indústries de la Mobilitat Sostenible compta amb la participació de Comsa Emte, Ficosa, Idiada, Circutor, Transports Treserras, Abertis, Grup Moventia, ASCAMM, Consorci Circuit de Catalunya, Sener, Telvent, Worldsensing, Doga i Urbaser.
 
Indústries de la Salut i Ciències de la Vida: àmbit que representa prop de 21.000 treballadors i un volum de negoci de 20.000M€. El pla d’impuls d’aquest sector contempla el desenvolupament de segments en expansió com la nutracèutica o la dermocosmètica, obrir nous mercats internacionals a través de productes propis o de l’atracció de pacients estrangers i millorar els processos de transferència tecnològica.
 
El Comitè d’Impuls de les Indústries de la Salut i Ciències de la Vida està format per les empreses Ferrer, Reig Jofré, Kern Pharma, Bioiberica, Iberhospitex, Palex, Biokit, l’Hospital Sant Joan de Déu, Hospital Clínic, MOEHS, Gutmar, Natura Bissé, Biocat i IN2.
 
Indústries Culturals i basades en l’Experiència: aquest sector agrupa tota l’activitat econòmica al voltant de la cultura, la comunicació, el turisme, l’esport i la creativitat funcional. Suma 62.000 empreses, 303.000 treballadors a Catalunya i un volum de negoci de 24.000M€. Les estratègies tractores passen per innovar en els formats culturals, turístics i creatius; valoritzar el punt de trobada entre esport i turisme i monetitzar els nous models de negoci i cercar un millor retorn econòmic dels continguts culturals.
 
Integren el Comitè d’Impuls de les Indústries Culturals i basades en l’Experiència Advance Leisure Services, Fundació Gala-Dalí, Groupalia, Grup Serhs, Grupo Alesport, Havas Media Group, Televisió de Catalunya, Barcelona Media, Derby Hotels, Grup 62 (Grupo Planeta), Eurofitness, Orthos, Pontas Literary & Film Agency, BRB i Digital Legends.
 
 

2  

Fitxers adjunts

Dossier de Premsa

Dossier de Premsa
PDF | 3675

El conseller Felip Puig en la presentació al Parlament.

El conseller Felip Puig en la presentació al Parlament.
JPG | 1258