- L’Executiu activa els departaments de Salut, de Benestar Social i Família, d’Empresa i Ocupació, de Territori i Sostenibilitat, de Justícia, d’Ensenyament i d’Interior, que articulen dispositius per atendre les persones, especialment les que es troben en situació de vulnerabilitat
- El Departament de Salut reforça els serveis sanitaris i d’urgències, incrementa el personal assistencial i fa un seguiment de la campanya de la grip
- Per evitar els efectes que podria comportar la suspensió del decret llei contra la pobresa energètica, impugnat per l’Estat, el Govern acorda amb entitats, institucions i companyies subministradores que no es tallarà ni el gas ni la llum a les persones que acreditin la seva situació de vulnerabilitat davant dels serveis socials
- Coincidint amb els mesos més crítics de l’any, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya habilita una nova línia d’ajuts per als aturats de llarga durada per pagar el lloguer o la hipoteca. Està dotada amb 7 milions d’euros i s’espera que se’n beneficiïn unes 4.000 famílies
- En l’àmbit de les emergències, Protecció Civil inicia el període de vigilància per perill d’allaus i posa en marxa el dispositiu de nevades per atendre possibles episodis i eventuals afectacions als ciutadans
El Govern de la Generalitat ha articulat el conjunt de serveis, prestacions i mitjans per fer front als mesos d’hivern i garantir una atenció adequada als ciutadans. A nivell assistencial, es reforcen els serveis sanitaris per fer front a l’increment de la demanda en centres i hospitals i es garanteix que no es tallarà ni la llum ni el gas a les persones en situació de vulnerabilitat. En la línia de garantir el dret a l’habitatge i pal·liar els efectes d’un eventual desnonament, especialment durant els mesos més crítics de l’any, s’ha habilitat una nova línia d’ajuts per a aturats de llarga durada per fer front al lloguer o a la hipoteca. En matèria d’emergències, Protecció Civil ha posat en marxa el dispositiu de nevades i ha iniciat el període de vigilància per perill d’allaus.
Reforç dels serveis sanitaris i d’urgències
Des de l’1 de desembre, el Departament de Salut ha destinat 30 milions d'euros a reforçar els serveis sanitaris i d’urgències, incrementar el personal assistencial, la vacunació de la grip i augmentar les campanyes de comunicació per fomentar un ús adequat dels serveis sanitaris i informar de l’evolució de la grip.
Entre els mesos de desembre i març, el Servei Català de la Salut augmentarà l’oferta d’hospitalització amb la incorporació de 12.018 noves altes en hospitals d’aguts i 2.500 en centres sociosanitaris. En paral·lel, alguns equips d’atenció primària incorporaran professionals de reforç per fer front als increments puntuals de demanda. Aquestes mesures estan previstes al Pla d’urgències de Catalunya, que coordina les urgències dels centres d’atenció primària, dels hospitals i dels centres sociosanitaris entre l’1 de desembre i el 31 de març. Per garantir un seguiment acurat del pla, diàriament es monitoritza l’activitat en hospitals, centres d’atenció primària i Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que es publica setmanalment al Canal Grip.
Per fer front al virus de la grip es manté la campanya de vacunació, iniciada a l’octubre, amb una previsió d’1,2 milions de dosis. A més, l’Agència de Salut Pública inicia la vigilància del grau d’activitat d’aquesta i altres infeccions respiratòries que poden ocasionar increments importants en la demanda assistencial per la seva freqüència i gravetat.
Lluita contra la pobresa energètica
La lluita contra la pobresa energètica és una de les prioritats en què ha treballat el Govern, tenint en compte que s’estima que entre 60.000 i 70.000 persones es podrien trobar actualment en aquesta situació.
En aquest sentit, i davant la suspensió del decret contra la pobresa energètica, impugnat per l’Executiu espanyol, el Govern, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha treballat amb entitats, institucions i companyies subministradores per garantir que aquesta suspensió no tingui conseqüències perjudicials per a les famílies catalanes en situació d’especial vulnerabilitat durant els mesos d’hivern. Així, les companyies de gas i d’electricitat no tallaran el subministrament a aquelles persones que acreditin la seva situació de vulnerabilitat davant dels serveis socials corresponents. El Govern també continua amb les gestions per crear un fons de solidaritat energètica que inclouria el finançament del Govern de la Generalitat i les aportacions voluntàries d’empreses i entitats per poder afrontar les situacions de pobresa energètica.
Facilitar eines als professionals
Conscients de la incidència creixent d’aquestes situacions arreu del país, el Departament de Benestar Social i Família i la Diputació de Barcelona ha posat en marxa uns tallers de formació per facilitar coneixements, recursos i eines als professionals encarregats de gestionar les situacions de pobresa energètica que arriben als serveis socials bàsics i poder respondre així de manera més eficient. El “Taller de coneixements i recursos per a situacions de pobresa energètica” tractarà sobre la informació i l’orientació que es pot donar als afectats en relació amb els consums d'electricitat, aigua i gas, i presentarà experiències i bones pràctiques susceptibles de ser replicades a d'altres territoris.
Ajuts per a l’habitatge per a aturats de llarga durada
Les polítiques socials d’habitatge són un dels eixos prioritaris en què treballa el Govern per garantir el dret a l’habitatge i pal·liar els efectes d’un eventual desnonament. De fet, des de l’any 2103 s’han evitat prop de 5.000 desnonaments a Catalunya.
Coincidint amb l’arribada dels mesos més crítics de l’any, el Govern ha habilitat una nova línia d’ajuts per als aturats de llarga durada d’entre 100 i 200 euros mensuals per pagar el lloguer o la hipoteca. S’estima que unes 4.000 famílies es podran beneficiar de la nova prestació, que té una dotació de 7 milions d’euros. En paral·lel, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya vehicula diverses prestacions per ajudar els ciutadans amb problemes econòmics a mantenir la seva llar. En total, prop de 25.000 famílies reben anualment algun tipus d’ajut públic.
Justament, amb l’objectiu d’evitar que les famílies quedin desemparades, des de l’any passat s’aplica un protocol pel qual es comunica prèviament als serveis socials qualsevol desnonament hipotecari de risc per la vulnerabilitat de les persones afectades. El protocol l’impulsen el Departament de Justícia, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), les quatre diputacions catalanes, els col·legis d'advocats i procuradors de Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Ajuntament de Barcelona.
Beques menjador per als escolars de primària
Des del Departament d’Ensenyament es garanteixen les beques menjador a tots els escolars de primària amb una situació socioeconòmica desafavorida. Gràcies a l’acord entre el Departament d’Ensenyament, Creu Roja i Càritas, també reben ajuts per dinar al centre els alumnes de secundària de famílies amb dificultats. Els serveis socials s’encarreguen també de garantir que disposin de plat a taula a casa seva.
En marxa el dispositiu de nevades i la vigilància per allaus
En l’àmbit de les emergències, Protecció Civil ha iniciat el període de vigilància per perill d’allaus i ha posat en marxa el dispositiu de nevades per atendre possibles emergències i les eventuals afectacions als ciutadans. Estan plenament operatius tots els mecanismes preventius dels agents implicats coordinats des del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya de Protecció Civil (CECAT), destaca enguany la incorporació d’Abertis Autopistes a la xarxa de radiocomunicacions RESCAT, que permetrà una comunicació permanent amb el Centre.
El Grup de Predicció d’Allaus, mentrestant, ha iniciat el període de seguiment i vigilància del perill d’allaus. Protecció civil recomana a la població que consulti el Butlletí de Perill d’Allaus abans d’anar a alta muntanya i especialment si viu en zones de risc d’allaus.
1