·        El nombre d’empreses catalanes participants al congrés de la mà de la Generalitat de Catalunya s’ha multiplicat per cinc respecte la primera edició, l’any 2006
 
·        El conseller Puig destaca que “la suma d’esforços multiplica resultats. I això, pensar en gran, és molt important per a un país petit com el nostre”
 
·        Segons l’alcalde Trias, “tenim l'oportunitat de mostrar al món com la tecnologia mòbil ha transformat la nostra manera de viure”
 
 
La participació d’empreses i entitats catalanes gràcies al suport del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya en el Mobile World Congress, la fira més important del món sobre telefonia mòbil que tindrà lloc del 2 al 5 de març a Barcelona, es manté en aquesta desena edició al mateix nivell que l’any passat, amb 52 empreses i 8 centres tecnològics repartides en els seus dos estands.
 
D’aquesta manera es confirma la important aposta que el Govern català ha fet per consolidar aquest gran esdeveniment com a motor tractor i plataforma d’oportunitats i internacionalització per a les empreses del sector TIC català. Aquest esforç es tradueix en el nombre d’empreses catalanes participants al congrés gràcies a la Generalitat, que s’ha multiplicat per 5 respecte la primera edició, l’any 2006, i també en la xifra total d’empreses catalanes que, sumant les deu edicions del MWC, la Generalitat de Catalunya haurà ajudat a participar en el congrés: 311.
 
Així ho ha explicat avui el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, en una roda de premsa al Mobile World Centre de Barcelona, en què ha exposat les principals dades i novetats de la participació catalana en aquesta desena edició del MWC. Puig ha destacat l'esforç de les administracions i les empreses per "la millora permanent de la nostra competitivitat" i ha recordat que “el Mobile World Congress és una magnífica oportunitat per anar incrementant el valor afegit de Barcelona i Catalunya al món”.
 
En aquest sentit, Puig ha afegit que l’èxit del MWC és un mostra evident que “la suma d’esforços multiplica resultats”. “I això, pensar en gran, és molt important per a un país petit com el nostre”, ha afegit el conseller.
 
Al congrés hi participen enguany 95 empreses catalanes, un 4,4% més que a l’edició anterior, en què van participar-hi 91 empreses catalanes, 53 de la mà de la Generalitat. La presència d’empreses catalanes en aquesta desena edició del MWC, doncs, suposa aproximadament un 4,75% del total d’empreses participants.
 
Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona i president de la Barcelona Mobile World Capital, Xavier Trias, ha dit durant la seva intervenció que “tenim l'oportunitat de mostrar al món com la tecnologia mòbil ha transformat la nostra manera de viure, millorant el benestar i la qualitat de vida de les persones".
 
A la roda de premsa també hi ha intervingut el vicepresident executiu de la Barcelona Mobile World Capital, Agustí Cordón, que ha destacat que els projectes de la Barcelona Mobile World Capital que presentem els propers dies coincidint amb la setmana de la mobilitat són només una mostra de la Barcelona mobile que estem cosntruint entre tots i el llegat que volem deixar més enllà del Mobile World Congress”.
 
 
Amb accent català
 
Un any més, la Generalitat de Catalunya, mitjançant el Departament d’Empresa i Ocupació, és present al MWC en dos espais destacats: l’Estand Catalonia i l’App Planet. L’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana ACCIÓ i la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) s’han encarregat de la selecció dels participants tenint en compte el seu perfil innovador i la seva visió internacional.
 
L’Estand Catalonia (antic Pavelló Català) acollirà en aquesta edició un total de 38 empreses catalanes del sector de les telecomunicacions: Bismart, Ledmotive Technologies, Red Points Solutions, Intesis Software, Medtep, Manduka Games, Beabloo, Xplica't, Qustodio Technologies, Shoulderpod, Lhings, Starlab Barcelona,  Ad Telecom, Openshopen, Effilogics Technologies, Doonamis, Accent Advanced Systems, Aparca&Go, Whiplash Entertainment, Agile Contents, Sitmobile, Wavecontrol, Xopik Mobile Marketing, Nexus Geografics, Berepublic Networks, Coditramuntana, Signaturit, Flumotion Services, Validated Id, Eyetok, Fonyou Telecom, Tu Pediatra Online - Online Medicus, Advanced Automotive Antennas, Inatlas, Yup Charge, Digital Legends Entertainment, Guru'S System i Incubio.
 
A més, l’estand acollirà 6 centres tecnològics i de recerca (Ascamm, Neàpolis, Barcelona MediaBarcelona Digital Centre Tecnològic - Bdigital i Centre de Visió per Computador - CVC i Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya - CTTC) i destinarà un espai equivalent al que ocupen les empreses a la xarxa Enterprise Europe Network (EEN), de la qual ACCIÓ és membre coordinador. En aquest espai, s’oferirà assessorament i es facilitarà informació sobre cerca de socis internacionals per a projectes d’R+D i innovació, cooperació tecnològica i comercial, entre d’altres.
 
Pel que fa a l’App Planet, pavelló destinat al món de les aplicacions mòbils i on hi exposen més de 200 empreses de tot el món, la Generalitat hi ubicarà 14 empreses més (La Factoria D'Imatges, Innovae Augmented Reality Agency, Globalcomm Europe, Health App, Surf The Web, Movintracks Barcelona, Dinube, Flirtie, Upptalk, King Of App, Ads Media Mobile Advertising, Innoquant Strategic Analytics, Imaxel Lab, Moddity Mobile) i 2 centres tecnològics (Catalunya Apps i Fundació i2Cat). 
 
Activitats a l’Estand Catalònia
 
Una de les activitats destacades que acollirà l’Estand Catalonia en aquesta desena edició serà la presentació, a càrrec del conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, de la nova aplicació Cobertura Mòbil, un projecte participatiu de la  Generalitat de Catalunya a través de la Direcció General de Telecomunicacions i Societat de la Informació (DGTSI) per crear un mapa que permeti conèixer quina és la cobertura de la xarxa de telefonia del país.
 
El mapa s’elabora amb la col·laboració dels usuaris de dispositius mòbils, que esdevenen així partícips d’una iniciativa que permet millorar l’eficiència dels serveis bàsics per a la ciutadania.
 
Igualment, l’Estand Catalònia serà un any més l’escenari de les trobades internacionals entre empreses de l’àmbit de les tecnologies de la comunicació mòbil, el Brokerage Event, que aquest 2015 també celebra la seva desena edició.
 
El Brokerage Event,  que consisteix en un seguit d’entrevistes bilaterals de trenta minuts de durada entre empreses que busquen socis comercials i tecnològics, està organitzat per ACCIÓ com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea, que juntament amb els altres membres de 30 països diferents, reuneix una mitjana de 500 companyies a cada edició del MWC.
 
Ja hi ha inscrites 422 empreses de 30 països diferents per participar en el Brokerage Event d’aquesta edició. Des de la primera vegada que es va celebrar aquest esdeveniment, fa deu anys, hi han participat de més de 4.000 empreses de tot el món que han mantingut prop de 9.500 entrevistes.
 
 
La Generalitat, present al 4FYN i a la jornada d’mSchools
 
A més d’impulsar la participació d’empreses catalanes al MWC, la Generalitat és present en altres activitats destacades d’aquesta desena edició del congrés: la segona edició de la trobada internacional d’emprenedors 4 Years From Now (4FYN) i la jornada Changing Education Together del programa mSchools.
 
La iniciativa 4YFN (Four Years From Now) és una trobada internacional organitzada per la GSMA i Barcelona Mobile World Capital adreçada a emprenedors, professionals, empreses emergents, acceleradores, incubadores i inversors de tot el món i que aglutina els millors líders de la indústria, emprenedors d’èxit i experts digitals. Enguany és la segona edició de l’esdeveniment.
 
La Generalitat de Catalunya, a través del Catalunya Emprèn, i l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa són presents al 4YFN amb un estand que compta amb nou empreses catalanes i 5 agents del sector. Així, Catalunya donarà a conèixer què es fa al nostre país en l’àmbit de l’emprenedoria i reforçarà el seu posicionament per atreure talent a nivell internacional.
 
Per la seva banda, el Changing Education Together és una jornada organitzada per Barcelona Mobile World Capital en el marc del programa mSchools, que promou l’ús de tecnologies mòbils a l'escola com a eina d’aprenentatge i que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.
 
La jornada reunirà al recinte de Gran Via, l’últim dia del congrés, 500 docents de centres d’educació secundària catalans convidats per la GSMA amb experts i representants de la indústria TIC per debatre com la tecnologia pot ajudar en la docència i l’aprenentatge. La trobada comptarà amb diferents ponències i presentacions sobre la introducció de metodologies i millors pràctiques per a la integració de les tecnologies mòbils en l'educació i també mostrarà iniciatives pioneres de les escoles catalanes en aquest àmbit, com ara  el projecte “SmartHort” del Centre d’Educació Especial Escola Rel, desenvolupat dins del programa mSchools. 
 
 
El sector TIC a Catalunya
 
El sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) ocupa a Catalunya uns 81.800 treballadors, xifra que suposa prop del 2,9% de la població catalana ocupada, segons dades de l’EPA del quart trimestres del 2014.
 
El de les TIC és un sector que concentra el 70% de la seva activitat al voltant de la ciutat de Barcelona i que, malgrat la crisi, genera riquesa i ocupació de qualitat. Així, el nombre d’empreses TIC que actualment hi ha a Catalunya és de 12.471, cosa que representa un increment del 3,91% respecte de l’any anterior (12.001 empreses) i que suposa un pes relatiu del 2,1% respecte del total d’empreses catalanes.  Aquestes empreses facturen anualment més de 17.000 milions d’euros  i destinen més de 500 milions d’euros anuals a inversió en R+D.
 
Dins del sector de les TIC, cada cop despunta amb més força el subsector de la mobilitat, i més concretament, el d’aquelles empreses que desenvolupen solucions mòbils.
 
 
 
 

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa MWC_cat

Dossier de premsa MWC_cat
PDF | 1578

Dossier de premsa MWC_eng

Dossier de premsa MWC_eng
PDF | 1606