Direcció General de Comunicació

#101

El Govern obrirà 10 nous instituts i oferirà 3.515 places més el curs 2015-2016

L'Executiu ha posat en marxa també un seguit de mesures "qualitatives" per lluitar a favor de l'èxit escolar

query_builder   12 març 2015 21:15

event_note Nota de premsa

#101

El Govern obrirà 10 nous instituts i oferirà 3.515 places més el curs 2015-2016

L'Executiu ha posat en marxa també un seguit de mesures "qualitatives" per lluitar a favor de l'èxit escolar

Infografia
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va presentar el passat dilluns en roda de premsa l’oferta de places per al proper curs escolar, en què va destacar que el Departament d'Ensenyament oferirà 3.515 places i 110 grups més que el curs anterior per a les etapes d’educació infantil de segon cicle, educació primària i educació secundària obligatòria (ESO), que suposen una oferta total de 1.077.548 places i 40.060 grups. Rigau va afegir que hi ha “una disminució d’alumnes prevista a P3, que incrementa l’ESO i que hi ha un increment molt important a la postobligatoria que es fa a la segona fase de la preinscripció”. També va anunciar que Ensenyament obrirà deu instituts nous i quatre més comptaran amb una segona seu.
 
Per etapes educatives, l’oferta és: 242.573 places per al segon cicle d’educació infantil (de 3 a 6 anys), 510.675 places per a l’educació primària i 324.300 places per a l’educació secundària obligatòria. En l’elaboració d’aquesta oferta, va explicar Rigau que “busquem minimitzar els efectes d’una davallada demogràfica i poder fer una programació adequada a les necessitats dels alumnes”.
 
El segon cicle d’educació infantil –de 3 a 6 anys- continua decreixent a causa d’un decrement de naixements i d’una evolució negativa del padró. Per això, s’ofereixen el curs vinent menys places que l’anterior: 242.573, un total de 3.700 places menys.  Tal com va dir la consellera Rigau, “l’alumnat de 3 a 6 anys, de segon cicle d’infantil, disminueix en 6.500 alumnes però en canvi l’oferta de places només disminueix en 3.700”.
 
La titular d’Ensenyament va assenyalar que “és el quart curs que decreix l’alumnat de P3 i que l’impacte doncs es nota a la infantil, i que, per primera vegada baixa primer de primària. Però en canvi de 2n a 6è de primària continua creixent. Per tant, hi ha diferències a dins de les mateixes etapes”. Així, l’oferta a l’educació primària continua creixent en el seu conjunt, amb un total de 510.675 places, el que en suposa 2.125 més que el curs anterior.  
 
Aquest creixement es reflecteix en el mapa escolar. Tal com va anunciar la titular d’Ensenyament “es reobre l’Escola de Salàs de Pallars amb una desena d’alumnes” i
es creen tres nous centres per fusió d’escoles a Granollers, Lliçà d’Amunt i Sant Andreu de Llavaneres. També va explicar que l’Escola Tresfonts de Barcelona cessarà la seva activitat per falta de demanda i que l’Escola Pasifae de Vilanova i la Geltrú s’integra a l’Escola Sant Jordi. “Són modificacions fetes amb punta de coixí, cas per cas”, va aclarir la consellera.
 
L'etapa que més creix és l'educació secundària obligatòria, amb un total de 324.300 places, 5.090 més que l’oferta del curs 2014-2015. L’increment de la població escolar a l’ESO es tradueix en la creació de deu instituts de secundària, dos d’ells en municipis en els que no s’impartia ESO: l’Institut La Vall de Mediona a Sant Quintí de Mediona i l’Institut de Sant Pol de Mar. A més, hi ha quatre centres de secundària que obren una segona seu, dos d’ells també en municipis en què no hi havia ESO: l’Institut Vescomtat de Cabrera d’Hostalric a Breda i l’Institut Els Pallaresos a El Catllar. En aquest sentit, va avançar que “de cara al 16-17 hi haurà un creixement d’aquesta modalitat de segona seu. Tenim poblacions on els alumnes de 6è es podran continuar quedant a la seva població”.
 
 
Noves mesures a favor de l’èxit escolar
 
La consellera Rigau va explicat també un seguit de mesures “qualitatives” amb l’objectiu de lluitar a favor de l’èxit escolar. La primera que va remarcar la consellera de cara a la preinscripció 2015-2016 és sobre els infants que hagin nascut “prematurs”: podran incorporar-se a P3 a una edat diferent dels tres anys aquells infants amb un nivell de maduresa evolutiva que ho aconselli i a partir d’un informe facultatiu.
 
Una altra mesura, en coordinació amb el Departament de Salut, és “sobre el conjunt reduït però molt important de famílies amb infants de malalties minoritàries i/o neuromusculars”. S’oferirà, tal com va avançar Rigau, “la possibilitat que aquests nens puguin rebre la rehabilitació als centres educatius, que fins ara es rebia a casa. És un suport important a les famílies que l’adreça escolar també consti per a atendre els alumnes” per part dels serveis mèdics.
 
Rigau va detallar també un “nou instrument per poder lluitar contra la desigualtat escolar”. S’implementarà un nou instrument adreçat als centres de màxima complexitat: un informe mèdic per facilitar la detecció i la intervenció dels docents a l’entrada a P3 en relació amb les necessitats educatives dels alumnes. L'objectiu és poder donar resposta precoç a aquestes necessitats i evitar futurs trastorns. L'elaboració d'aquest informe, que la família presentarà en el moment de fer la matrícula, es coordinarà amb el Departament de Salut i la Societat Catalana de Pediatria.

També en els mateixos centres d’alta complexitat, es promouran actuacions d’informació a les persones adultes. S'informarà sobre els cursos d’Ensenyament per a adults a les famílies que no tinguin el graduat escolar per tal de reduir la desigualtat en les situacions familiars, en el moment de formalitzar la matrícula dels fills. “Sabem l’impacte del nivell d’instrucció de les famílies, que actua sobre el nivell d’aprenentatge dels alumnes i també sobre el nivell d’expectatives”, va subratllar la consellera.
 

Calendari de preinscripció

La preinscripció escolar va començar el 10 de març i acabarà el 17 de març. La majoria de sol·licituds de preinscripció seran pel primer curs de l’educació infantil de segon cicle (P3), que és quan els nens i nenes comencen a assistir a les escoles, i el primer curs d’ESO, que és quan inicien els estudis als instituts.

La matriculació s'haurà de realitzar del 8 al 12 de juny per als alumnes d’infantil, primària i primer d’ESO i, entre el 25 i el 30 de juny, per als de segon, tercer i quart d’ESO. En relació als criteris d’admissió dels alumnes, es mantenen els mateixos que els del curs anterior.

1  

Fitxers adjunts

Infografia en PDF

Infografia en PDF
PDF | 192

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia