• Aplega principalment els fons conservats a la Biblioteca de Catalunya i a l’Arxiu Nacional de Catalunya, però també a d’altres institucions
 
  • El web conté actualment 27 registres d’editorials, 4 d’editors literaris i 591 registres d’editats
 
  • Mascarell: “El sector editorial ha tingut una importància cabdal a Catalunya des de la seva aparició, ara fa 500 anys; forma part, i ha de seguir fent-ho, de la columna vertebral de la cultura del nostre país: el portal és una proposta de futur”
Presentació del portal Patrimoni Editors i Editats de Catalunya
El Departament de Cultura ha presentat avui el nou portal Patrimoni d'editors i editats de Catalunya, que per primer cop reuneix en un mateix web informació detallada sobre el patrimoni editorial d’editors, autors, il·lustradors, etc. de Catalunya. El portal ha estat desenvolupat per la Biblioteca de Catalunya, que el gestionarà, i ha comptat amb el suport del Gremi d’Editors de Catalunya i amb  l’assessorament desinteressat de Sergio Vila-Sanjuán, periodista i escriptor, expert en el sector del llibre i la lectura.
 
El portal aplega principalment els fons conservats a la Biblioteca de Catalunya i a l’Arxiu Nacional de Catalunya, però també a d’altres institucions. Actualment conté 27 registres d’editorials; 4 d’editors literaris; 591 registres d’editats (524 d’autors i 67 il·lustradors); registres de 289 col·leccions; 36 premis; 27 revistes, i està il·lustrat amb 291 imatges. La intenció és que el nou portal incorpori regularment els fons nous que s’identifiquin per tal d’informar del seu contingut i de la seva localització.
 
Totes les editorials consultables al portal tenen seu a Catalunya. Els editats, en canvi, poden tenir procedències i orígens molt diversos. En tots els casos s’informa de la localització dels fons quan s’ha pogut esbrinar. Aquesta identificació facilita la tasca de recerca a l’investigador i promou la preservació de la memòria dels editors i dels editats a Catalunya.
 
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha destacat que “el sector editorial ha tingut una importància cabdal a Catalunya des de la seva aparició, ara fa 500 anys”. Mascarell ha ressaltat que “forma part, i ha de seguir fent-ho, de la columna vertebral de la cultura del nostre país. El sector editorial té una presència molt important a la cultura catalana, a l’espanyola i també als països llatinoamericans. Per això el portal és una proposta de futur”.
 
La directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, ha apuntat que el nou portal “és una eina en actualització constant”, per la qual cosa ha fet “una crida a tots a aquells que disposin de fons perquè col·laborin amb el projecte, per tal d’enriquir-lo”.
 
L’escriptor Sergio Vila-Sanjuán ha ressaltat que “amb el nou web Catalunya entra a  formar part al grup de referència en edició a nivell internacional. Amb aquest projecte, el país se situa al primer nivell en l’àmbit dels arxius d’edició, tant per fons, com per la informació que s’ofereix”.
 
El Portal promou la preservació i el descobriment del patrimoni editorial; proporciona un accés únic als fons i arxius d’editors i autors; contribueix a la internacionalització del patrimoni i la    cultura catalana a través de les seves indústries culturals; posa en valor els fons personals d'autors i editorials a través de la seva vinculació,  i garanteix la disponibilitat de l'edició històrica per a futures publicacions
 

2  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Portal Patrimoni d'editors i editats de Catalunya

Dossier de premsa: Portal Patrimoni d'editors i editats de Catalunya
PDF | 718

Fotografia: Presentació del nou portal Patrimoni d'editors i editats de Catalunya (autor: Oriol Miralles)

Fotografia: Presentació del nou portal Patrimoni d'editors i editats de Catalunya (autor: Oriol Miralles)
JPG | 869