• El conseller de Cultura inaugura l’exposició “Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977” al MNAC
Segon origen
El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha afirmat avui que, “amb l’exposició ‘Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977’ del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), comencem a resoldre una assignatura pendent com a país: el relat de la segona meitat del segle XX des del punt de vista artístic”. “Aquesta exposició serà rellevant per a la nostra història cultural, avui fem visible l’activitat artística i creativa de pràcticament mig segle del nostre país.”, ha afegit.
 
El conseller Mascarell i el president del MNAC, Miquel Roca, han inaugurat avui l’exposició, que es pot visitar al del 2 de juliol al 25 d’octubre al MNAC. La mostra proposa un apropament al desenvolupament de l’art a Catalunya des de 1950 i fins a 1977, i prefigura com el MNAC podria desplegar el segle XX a les seves col·leccions.
 
El conseller de Cultura ha destacat que “la segona part del segle XX ha tingut dos problemes: el primer és que es va viure sense llibertat i el segon és ha costat molt fer-lo visible des del punt de vista artístic”. Mascarell ha ressaltat “que cap museu públic havia aconseguit organitzar aquest període de la manera que correspon. L’enhorabona a tots els que ho he fet realitat. Fem un pas endavant en la configuració de la mirada sobre nosaltres mateixos. En el rerefons de l’exposició hi ha la feina de tants i tants creadors que van treballar en la segona meitat del segle, que avui tenen l’oportunitat de ser visibles en la nostra vida cultural”.
 
Mascarell, ha apuntat que “queda molta feina per fer, el MNAC s’ha compromès a fer-la i és una tasca que realitzarà: es desplegarà el relat de tot el que ha succeït en els darrers 50 anys”. “També vull destacar la bona col·laboració del MNAC i el MACBA. La meitat de les peces que avui es presenten són del MACBA. I això no s’hauria de remarcar perquè és lògic i avui es plasma en aquest exposició”, ha afegit.
 
Miquel Roca, per la seva banda, ha destacat que “avui el MNAC és més museu que mai”.”Hi ha dies especials i avui és un d’ells. Des del MNAC volem donar tota la transcendència que l’exposició es mereix. Avui marquem l’inici d’una nova etapa, perquè comencem un procés valorització de l’art de la segona meitat del segle XX. Treballarem amb aquest gran llegat artístic per situar-lo on mereix”, ha subratllat.
 
“Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977”
 
L’exposició aplega 194 obres de 109 artistes i col·lectius, a més d’una gran quantitat de materials que treuen a la llum els fons documentals del museu. “Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977” està organitzada i produïda  pel MNAC i està comissariada per Pepe Serra, Juan José Lahuerta i Valentín Roma. La mostra ha estat realitzada amb la col·laboració especial del Museu d’Art Contemporani de Barcelona  i compta amb el patrocini d’Agrolimen i Fundació Abertis.
 
La mostra arrenca amb el clima de revitalització estètica de principis dels cinquanta, on el visitant troba artistes com Josefa Tolrà, Esther Boix o Antoni Clavé, entre d’altres; col·lectius com ara Cobalto 49 o Dau al Set; esdeveniments com els Salons d’Octubre i els Cicles Experimentals d’Art Nou, a més de publicacions com Ariel o la revista Algol. La mostra acaba amb el multitudinari míting de la CNT a les portes de l’actual Museu Nacional, celebrat el 2 de juliol de 1977, en un moment de gran puixança dels llenguatges conceptuals, que conviuen amb tres generacions diferents de pintors, així com alguns noms propis del camp de la fotografia. Al mig d’aquest marc cronològic, tenen lloc nombrosos episodis significatius: la performance pictòrica del Grup Gallot de Sabadell a la plaça Catalunya; les experiències povera d’Antoni Llena, Jordi Galí, Sílvia Gubern i Juan Carlos Pérez Sánchez al Jardí del Maduixer; el mural efímer de Joan Miró a la façana del Col·legi d’Arquitectes, etc.
 
Amb motiu de l’exposició es publica un llibre-álbum que conté una cronologia i una bibliografia exhaustives dels esdeveniments artístics que van tenir lloc a Catalunya durant aquests 27 anys. El llibre conté, a més, la reproducció facsímil d’una gran quantitat de documents de tot tipus -articles, fullets, catàlegs, manifestos, declaracions...-, el que el converteix en una antologia imprescindible de l’època. Cal ressaltar que la immensa majoria dels documents reproduïts provenen de la biblioteca del museu. 
 
“Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977” complementa i perllonga cronològicament la nova presentació d’art modern de la col·lecció del museu, tot prefigurant una possible permanent que abastaria fins a finals de la dècada de 1970; al mateix temps que assenyala, també, visions monogràfiques futures. Del segon origen és un punt de partida, un pas endavant en la tasca de revisar i recuperar la rica i complexa creació artística de la segona meitat del segle XX a Catalunya. L’objectiu d’aquesta primera exposició col·lectiva és plantejar un estat de la qüestió, no pretén establir una tesi, només assenyalar la necessitat de treballar en profunditat un període, els seus artistes i seus corrents diversos.

1  

Fitxers adjunts

Dossier de premsa: Segon origen, arts a Catalunya, 1950-1977

Dossier de premsa: Segon origen, arts a Catalunya, 1950-1977
PDF | 1056