• Aquest migdia, un gran acte central amb el conseller de Cultura ha permès rememorar les dues dècades de vida del centre
Miniatura
El conseller de Cultura, Santi Vila, ha obert la celebració, aquest cap de setmana, dels 20 anys del Museu d’Història de Catalunya, que avui i demà ofereix jornades de portes obertes plenes d’activitats molt especials i per a tots els públics.
 
Aquest migdia ha tingut lloc l’acte central de l’aniversari, al qual s’hi ha convocat a tota la ciutadania a acompanyar les autoritats, els treballadors i ex-treballadors del museu i tothom que hi ha col·laborat, en la felicitació al museu i per fer un brindis de celebració.
 
Després dels discursos, a càrrec del conseller de Cultura, Santi Vila, i del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Jusèp Boya, s’ha ofert un espectacle que ha repassat el passat, el present i el futur de la nostra història i de la nostra cultura a partir de la dansa tradicional i popular i els nous llenguatges artístics. A la trobada, també hi ha estat presents anteriors directors del museu, com Jaume Sobrequés i Agustí Alcoberro, i altres personalitats com el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i la presidenta de la Comssió de Cultura del Parlament, Irene Rigau. L’acte s’ha clos amb una pluja de globus.
 
El 29 de febrer de 1996, el Museu d’Història de Catalunya obria les seves portes, era la culminació d’un projecte de llarg recorregut que pretenia dotar al país d’un espai on explicar i difondre la seva història i la seva cultura. Des de la seva inauguració, ara fa 20 anys, el museu s’ha consolidat com un centre cultural obert al món i accessible a tots els públics, que ofereix possibilitats de formació, debat, reflexió i delectació. 20 anys dedicats a la recerca, la conservació i la difusió de la història de Catalunya com a patrimoni col·lectiu, així com a enfortir la relació dels ciutadans amb la seva història nacional.
 
Sota el lema ‘Vint anys construint la nostra memòria’, el museu ha volgut posar l’accent en la tasca realitzada durant aquest temps, en l’experiència adquirida, en la seva vocació d’institució pública d’abast i projecció nacional, i finalment, en la seva aspiració a seguir contribuint en el desenvolupament social i cultural del nostre país.
 
Per dur a terme aquesta gran tasca, el Museu d’Història de Catalunya ha programat per aquest 2016 diverses exposicions adreçades a diversos públics. Destaquen la dedicada al Marroc i la seva tradició mil·lenària; les aventures de Tintín al Tibet; una mostra commemorativa del 80 aniversari de l’inici de la guerra civil i, finalment, la gran exposició sobre la història i el mite dels templers.
 
Jornades de portes obertes molt especials
Durant el cap de setmana, personatges de diferents èpoques de la història prendran vida. Una ocasió difícil de repetir per l’ampli marge cronològic que abastaran. Des de visigots fins a persones del segle XIX i XX, passant per carolingis, almogàvers i mercaders, entre molts altres, desfilaran i ens explicaran qui són i com viuen i, fins i tot, n’hi haurà que es casaran. Els grups de recreació històrica permeten aproximar-se, gràcies a la seva recerca, a les diferents èpoques de la història –recreant la indumentària, les armes, etc.,– i també ens apropen la quotidianitat dels personatges. Entre els grups que participaran en les jornades hi ha Barcino Oriens Hereus de la Història, els Miquelets de Girona i l’Associació Medieval de la Llegenda de Sant Jordi de Montblanc.
 
A les sales de la permanent del museu, un grup de persones grans expliquen les seves vivències i els seus records de la història més propera, com l’escola republicana, la Guerra Civil o la dictadura feixista, entre altres. Es tracta dels membres del Consell dels Savis, un grup de persones voluntàries que col·laboren amb el museu transmetent la història en primera persona, especialment als grups escolars.
 
També hi ha espai per als més petits, que podran viatjar en el temps acompanyats d’un personatge molt especial, gairebé màgic: la Polsina. Es tracta d’una volva de pols molt bellugadissa que va néixer fa més de cinc mil anys i ja en fa molts que viu al Museu d'Història de Catalunya. Explicarà a tots els nens i nenes què menja, com creix, com es vesteix i, tot passejant per les sales del museu i saltant de segle en segle, els presentarà les amistats que ha fet al llarg de la seva vida. La Polsina és un personatge present al museu pràcticament des dels seus inicis, acompanyant amb les seves històries als més menuts, ja sigui en activitats d’educació infantil i primària o familiars.
 
Altres activitats que arrodoniran la festa són l’espectacle de foc, que tindrà lloc aquest vespre, a càrrec dels Diables de la Barceloneta, una ruta pels escenaris de la Guerra de Successió a Barcelona i un taller de pentinats i maquillatge romans.
 
Durant totes dues jornades també s’ofereixen visites guiades a l’exposició permanent del museu, que amb el títol Catalunya, un viatge en el temps, ens convida a conèixer de primera mà quines són les arrels de la nostra història, com va néixer i com es va expandir la nostra nació, els seus períodes de prosperitat i decadència i el seu esdevenir fins a arribar als nostres dies.
 
Durant aquestes setmanes, i coincidint amb les jornades de celebració, també es pot visitar l’exposició “T’estimo? Una història de l’amor i el matrimoni”. El museu aprofita per oferir visites guiades a l’exposició i l’activitat familiar ‘Com ens hem estimat?’, que permet descobrir com han canviat les famílies, l’amor i el matrimoni al llarg del temps.

1  

Imatges

Moment final de l'acte

Moment final de l'acte 1183

3  

Fitxers adjunts

El conseller Santi Vila ha estat rebut pel Miquelets

El conseller Santi Vila ha estat rebut pel Miquelets
JPG | 1074

Foto de grup amb les autoritats

Foto de grup amb les autoritats
JPG | 1527

Dossier de Premsa

Dossier de Premsa
PDF | 1299