Territori

Imatge reunió mesa

El sector de la bicicleta genera a Catalunya 1.300 milions cada any de manera directa

El Govern posarà en servei el proper any 10 quilòmetres nous de vies ciclistes a Catalunya corresponents a set actuacions per valor de 3,5 milions

query_builder   15 novembre 2016 19:50

event_note Nota de premsa

El sector de la bicicleta genera a Catalunya 1.300 milions cada any de manera directa

El Govern posarà en servei el proper any 10 quilòmetres nous de vies ciclistes a Catalunya corresponents a set actuacions per valor de 3,5 milions

  • El conseller Josep Rull ha participat en la reunió de la Mesa de la Bicicleta, on s’ha presentat el darrer estudi d’impacte econòmic del sector
  • El Departament de Territori i Sostenibilitat posarà en servei el proper any 10 quilòmetres nous de vies ciclistes a Catalunya corresponents a set actuacions per valor de 3,5 milions
Imatge de la mesa
El conseller Rull durant la seva intervenció en la reunió de la Mesa de la Bicicleta.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha participat aquest dimarts en la reunió de la Mesa de la Bicicleta, l’òrgan que treballa per promoure l’ús d’aquest mitjà de transport. Entre altres, la reunió ha servit per presentar les dades del darrer informe d’impacte econòmic del sector, que xifra en 1.300 milions el seu impacte directe anual a Catalunya.
 
L’estudi distingeix el sector del comerç i la indústria, el cicloturisme, l’esport i la inversió en infraestructures. D’una banda, l’informe determina que la venda de bicicletes i components dóna feina a 2.100 treballadors a Catalunya, i suposa prop de 580 milions de volum de negoci a l’any.
 
Pel que fa a la pràctica del cicloturisme, l’impacte econòmic associat (amb pernoctacions) supera els 285 milions l’any, mentre que l’excursionisme amb bicicleta genera uns 330 milions. L’ús de la bici amb què es recorren més km a l’any és l’esport, que genera prop de 40 milions d’impacte cada any, entre esdeveniments esportius (27 milions), ciclisme professional (4 milions), clubs esportius, escoles de ciclisme i federacions (7 milions).
 
Finalment, l’informe situa la inversió en infraestructures ciclistes i l’impuls de l’ús de la bicicleta al voltant dels 65 milions anuals, repartits entre infraestructures urbanes (25 milions), interurbanes (10 milions), sistema de bicicleta púbica i estratègies de foment de la mobilitat quotidiana en bici (17 milions, i inversió privada en projectes de vies ciclistes (13 milions).
 
 
90 milions d’estalvi vinculat al trànsit i el medi ambient
 
D’altra banda, l’informe també parla dels impactes indirectes, que fan referència a l’estalvi generat relacionat amb les externalitats que incideixen en l’economia d’un territori (contaminació de l’aire, soroll, canvi climàtic, congestió, etc.), suposant que aquests desplaçaments en bicicleta s’haguessin fet amb vehicle privat.
 
En aquest sentit, l’estudi xifra l’estalvi a Catalunya vinculat a l’accidentalitat, la contaminació de l’aire, el canvi climàtic, el soroll, la construcció de vehicles, la congestió, l’ús d’infraestructures viàries i altres impactes mediambientals en uns 90 milions.
 
 
10 quilòmetres nous de carrils bici el 2017
 
En el marc de la reunió, també s’ha fet balanç de les actuacions en marxa per ampliar la xarxa ciclista. En aquest sentit, el Departament de Territori i Sostenibilitat posarà en servei el 2017 Catalunya prop de 10 quilòmetres nous de carrils bici, corresponents a 7 actuacions al Baix Llobregat, el Vallès Oriental, el Bages, la Selva i el Ripollès. Alguns d’aquests carrils bici es construeixen en el marc d’obres de millora i condicionament d’alguns trams de carretera.
 
 
 
Actuació
Àmbit
Longitud
Inversió
Ampliació del viaducte C-31 sobre el riu Llobregat
Àrea de Barcelona (Baix Llobregat)
0,2 km
0,4 MEUR
Via ciclista a la B-204 Viladecans- El Prat de Llobregat
Àrea de Barcelona (Baix Llobregat)
0,9 km
0,8 MEUR *
Via ciclista a la carretera BV-5301 a Santa Maria de Palautordera
Àrea de Barcelona
 (Vallès Oriental)
2 km
0,8 MEUR
Condicionament de la carretera de Viladordis entre la Ronda de Manresa (C-55) i la C-16
Àrea de Barcelona (Bages)
0,9 km
2,3 MEUR*
Via ciclista del Ter (tram Sant Joan de les Abadesses-Colònia Llaudet)
Comarques gironines (Ripollès)
2,3 km
1,1 MEUR
Via ciclista del Ter (tram Camprodon- Llanars)
Comarques gironines (Ripollès)
1,7 km
0,3 MEUR
Condicionament de la C-25 Riudellots – Campllong
Comarques gironines (la Selva)
1,8 km
2,6 MEUR*
*  Cost global de l’actuació en què s’inclou la via ciclista
 
  • Ampliació del viaducte C-31 sobre el riu Llobregat: entre l’Hospital de Bellvitge i el Prat de Llobregat, abasta una longitud de 0,2 quilòmetres i 0,4 milions. Les obres comporten l’ampliació del pont per encabir un vial de 3 metres d’amplada per vianants i ciclistes, que enllaçaran amb els camins de l’entorn de la llera del Llobregat i milloraran la connexió entre l’Hospitalet de Llobregat i el Prat de Llobregat. Està previst licitar les obres durant les properes setmanes i tindran un termini de 6 mesos.

 

  • Via ciclista a la B-204 Viladecans - El Prat de Llobregat: en el marc de les obres de millora de la carretera, es construirà un carril bici al llarg de 0,9 quilòmetres. L’actuació té un cost de 0,8 milions, els treballs tindran un termini d’execució de 4 mesos.

 

  • Via ciclista del Ter (tram Sant Joan de les Abadesses-Colònia Llaudet): l’actuació permetrà habilitar 2,3 quilòmetres nous de via ciclista entre Sant Joan de les Abadesses i la Colònia Llaudet, amb una inversió d’1,1 milions i un termini de 6 mesos.
 
  • Via ciclista del Ter (tram Camprodon- Llanars): les obres per construir el tram d’1,7 quilòmetres de via verda del Ter entre Camprodon i Llanars s’han adjudicat recentment. Donarà continuïtat a la ruta del Ferro (Ripoll – Sant Joan de les Abadesses) fins a Setcases. Els treballs començaran durant el primer trimestre de 2017, amb un termini de dos mesos. La inversió prevista és de 0,3 milions.
 
  • Via ciclista a la carretera BV-5301 a Santa Maria de Palautordera: connectarà amb l’estació de ferrocarril, al llarg de 2 quilòmetres. Les obres tenen un cost de 0,8 milions, amb un termini d’execució de 5 mesos.
 

  • Condicionament de la C-25 Riudellots – Campllong: en el marc del condicionament d’aquesta carreta s’inclou un carril bici d’1,8 quilòmetres amb una inversió global de 2,6 milions, amb un termini d’execució de 9 mesos.
 
  • Condicionament de la carretera de Viladordis entre la Ronda de Manresa (C-55) i la C-16: inclou la creació d’un vial per vianants i bicis de 900 metres que connecta Manresa amb el nucli de Viladordis i els diferents itineraris ciclistes de l’entorn. La inversió global és de 2,3 milions i les obres tindran un termini d’execució de 8 mesos.
 
Altres actuacions en marxa
 
També a principis del 2017 es licitarà el projecte de senyalització del tram Lleida-Cervera de la ruta cicloturística Intercatalunya, que  unirà  Lleida  i  Girona  per  un  corredor  transversal  d’uns 300  quilòmetres,  aprofitant  carreteres  amb  baixa  intensitat  de  trànsit,  camins  rurals  i  vies  urbanes. El tram que es licitarà abasta 69 quilòmetres i compta amb una inversió prevista de 77.000 euros.
 
El darrer tram ciclista estrenat es va posar en marxa al setembre passat, en el marc de les obres de construcció d’un nou enllaç de l’Eix Transversal a Sant Julià de Vilatorta. Es tracta d’una nova via verda per a ciclistes i vianants, de 2,5 metres d’amplada, al costat de la carretera BV-5202, separada amb una barrera de fusta del trànsit de vehicles.
 
 
 
Un òrgan per promoure la bici
 
La Mesa de la Bicicleta de Catalunya està formada per representats d’institucions, administracions públiques, associacions d’usuaris, empreses i entitats, que des del 2007 treballen per l’ús de la bicicleta com a mitjà per a aconseguir una mobilitat més sostenible.
 
A més de la Generalitat, també la integren l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació de Barcelona, el Consorci de Vies Verdes (Diputació de Girona), l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM), FGC, Renfe, i associacions del sector com ara Mou-te en bici, Bicicleta Club de Catalunya, Federació Catalana de Ciclisme, Coordinadora Catalana d’Usuaris de la Bicicleta, Gremi de comerciants de bicicletes de Catalunya, o Promoció del Transport Públic, entre altres. Cada tres mesos, els seus membres es reuneixen per fer el seguiment de les mesures que impulsen i fixar nous objectius per continuar-hi avançant.

3  

Imatges

Imatge de la reunió

Imatge de la reunió 484

Plànol Santa Maria Palautordera

Plànol Santa Maria Palautordera 94

Via verda de la BV-5202

Via verda de la BV-5202 691

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 355

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia