Drets Socials

MGF

Govern i ajuntaments amplien les Taules locals de prevenció de la mutilació genital femenina a Catalunya

Avui se celebra el Dia internacional contra la mutilació genital femenina.

query_builder   6 febrer 2019 11:49

event_note Nota de premsa

Govern i ajuntaments amplien les Taules locals de prevenció de la mutilació genital femenina a Catalunya

Avui se celebra el Dia internacional contra la mutilació genital femenina.

L’any passat a Catalunya es van constituir 6 noves taules locals per a la prevenció de la mutilació genital femenina, coordinades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies amb la col·laboració d’ajuntaments i ens comarcals. Concretament, Palamós, Salou, Vidreres, Cervera, Tordera i Mollet del Vallès es van afegir a les 73 taules existents. Gràcies a la bona coordinació de professionals i entitats del territori i a l’abordatge integral del fenomen, es constata que el número de casos de risc tractats a les taules va baixar durant el 2018.
 
Les taules locals de prevenció de la mutilació genital femenina són reunions que permeten un treball coordinat entre professionals dels serveis públics que estan en contacte directe amb la població que podria ser practicant de l'ablació. Estan integrades per diversos perfils professionals (metges, professors, policies, treballadors socials, tècnics de ciutadania o de gènere, entre d’altres) que interactuen amb les comunitats. L'objectiu és facilitar la prevenció i la detecció precoç de situacions de risc i establir un protocol d'actuacions a escala local, que inclou el seguiment de casos concrets i les mesures que s'han d'emprendre des de la primera sospita.
 
Les xifres de 2018 de les Taules locals de prevenció constaten que s’han reduït els casos de nenes en situació de risc de patir una ablació. Concretament se n’han comptabilitzat fins a 72, mentre que l’any anterior es va superar el centenar. En conjunt, suposa un pas endavant per l’eliminació d’aquesta pràctica nociva per la salut de les dones, gràcies sobretot al focus que entitats i administracions han posat a les activitats de prevenció i sensibilització.
 
Posem en valor la formació i la prevenció
 
Des de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania s’ha traçat un pla en aquest àmbit, que apel·la a altres departaments de la Generalitat com Educació, Salut i Interior i que té per objectiu millorar la coordinació i l’impacte de les accions dissenyades per abordar el fenomen de la Mutilació Genital Femenina a Catalunya.  
 
La formació dels professionals ha centrat bona part dels recursos que la Generalitat destina a l’erradicació d’aquesta forma de violència contra les dones, concretament des de l’any 2015 s’han format 1.000 professionals de l’àmbit de la salut, 270 professionals de l’àmbit dels serveis socials i entitats socials i mig miler d’agents han seguit el curs bàsic de policia en què es tracta el protocol contra la mutilació genital femenina.
 
Activitats de sensibilització adreçades als homes
 
Per altra banda, el 2018 també es va fer un esforç per fomentar el treball comunitari i la promoció d’activitats de sensibilització, algunes d’elles pioneres, com ara un intercanvi d’experiències i coneixements entre un grup d’homes del Senegal i de gironins originaris d’aquest país, on es van plantejar els nous valors vinculats a l’equitat de gènere i noves masculinitats.
 
En la mateixa línia d’intervenció, la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, en col·laboració amb l’entitat Jokeere Endam i les Taules locals de prevenció de les comarques gironines, ha impulsat un taller de formació dirigit a homes de les comunitats originàriament practicants, perquè actuïn com a agents de prevenció de la mutilació genital. Aquesta activitat de formació, de 6 setmanes de durada, ha tractat temes com  els drets humans, la igualtat entre dones i homes, l’educació emocional, la salut, els drets sexuals, la conducció de grups i el treball comunitari, ha tingut molt bona acceptació i ha fet evident la necessitat de treballar amb tothom perquè la lluita contra la mutilació genital femenina implica a tota la societat, independentment de l’origen cultural o el sexe.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia