DTASF
La directora general d’Igualtat, Mireia Mata, ha presentat les dades de l’evolució de la bretxa salarial a Catalunya. Es tracta del tercer informe que elabora la Generalitat amb la voluntat de fer un seguiment i combatre la desigualtat retributiva entre homes i dones.
 
Mata ha presentat aquest matí les conclusions de l’informe Evolució de la bretxa salarial de gènere. L’ha acompanyat Manuela Redondo, cap de l’Observatori del Treball i Model Productiu, la unitat que ha elaborat l’informe. Aquest text actualitza l’estudi que l’any passat va publicar per segon cop la Generalitat de Catalunya i té la voluntat de fer un seguiment anual de l’evolució de la bretxa, així com de servir d’instrument per a promoure la seva reducció.
 
Amb motiu de la celebració del Dia europeu per a la igualtat salarial entre homes i dones, Mata s’ha referit també a les actuacions que porta a terme el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies en matèria d’igualtat per combatre aquesta xacra.
 
 
Evolució de la bretxa salarial de gènere 2008-2015
 
L’informe, elaborat amb les darreres dades disponibles, relatives a l’any 2016, constata que la bretxa salarial de gènere disminueix, per segon any consecutiu, en termes anuals, situant-se en el 23,4. Malgrat això, el guany dels homes continua superant en més de 6.000 euros el de les dones, en concret, és de 27.572,8 euros entre els homes i de 21.110,3 euros entre les dones.
 
La directora general d’Igualtat ha lamentat que tot i la millora, les dones encara són víctima de dos fenòmens en el mercat laboral. D’una banda, el que es coneix com a sol enganxós, que les situa a la part baixa de l’escala. Així, el 25% de les dones cobren 11.795 euros o menys, mentre que en el cas dels homes només un 10% guanyen 10.938,9 euros o menys. I, d’altra banda, el sostre de vidre, ja que, a més de les extremes dificultats per accedir a llocs directius, les dones més ben remunerades reben de mitjana un sou anual que és 9.000 euros inferior al dels seus companys.
 
L’estudi també posa de manifest que el nombre d’hores treballades té un impacte important en el guany anual i, per tant, en molts casos el menor salari femení s’explica per un major pes del treball a temps parcial (la taxa de parcialitat femenina se situa entorn del 22,6% davant del 7,5% de la masculina, d’acord amb les dades de l’EPA).
 
L’Enquesta anual d’estructura salarial de l’INE evidencia també que les diferències de guany brut anual tendeixen a créixer amb l’edat. Un fet que s’ha intensificat els darrers anys. No obstant això, el 2016 només ha crescut la bretxa en el grup de 45 a 55 anys.
 
Per origen, ha explicat Mata, la bretxa de gènere s’ha reduït lleument entre la població nacional (del 24,9% al 24,7%), gràcies a què els guanys de les dones s’han incrementat més que els dels homes (+0,9% davant del +0,7%). Per contra, la bretxa entre les persones estrangeres ha ascendit fins al 22,2% en 2016; en aquest cas s’ha produït un descens salarial en la població estrangera, el doble d’intens en les dones (-4,6%) que en els homes (-2%).
 
Pel que fa al tipus de jornada, la bretxa salarial a temps complet disminueix (15,1%) mentre la bretxa en el temps parcial continua creixent (+4,5 pp en 2016).
 
En referència al tipus de contracte, les dades constaten que a major estabilitat laboral, majors diferències salarials. En aquest sentit, les dones amb contracte temporal cobren un 11,4% menys que els seus companys, una diferència que s’amplia fins el 24,5 % en els contractes indefinits.
 
Finalment, per tipus d’ocupació, la bretxa més elevada s’observa en les ocupacions elementals (32,6%), seguida dels treballadors dels serveis de restauració, personals i venedors (29,4%). Aquests grups són els que requereixen un nivell de qualificació elemental, presenten els salaris més baixos i tenen una forta presència femenina. En l’altre extrem, la bretxa en el grup de tècnics i professionals científics i intel·lectuals s’ha escurçat des de 2013 i a hores d’ara és la més baixa de tots els grups ocupacionals (18,6%); col·lectiu en què les ocupacions tenen un nivell de qualificació elevat.
 
 
Actuacions de la Direcció General d’Igualtat
 
L’Àrea d’Igualtat d’Oportunitats de la Direcció General d’Igualtat, té com a principal objectiu promoure la igualtat d’oportunitats de dones i homes en l’àmbit laboral, mitjançant l’impuls de mesures de sensibilització, formació i suport tècnic a les empreses, administracions públiques i altres organitzacions públiques i privades, així com als agents socials i les persones treballadores.
 
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha prioritzat l’acció d’aquesta Àrea, fet que s’ha traduït en un increment del pressupost de 582.784 euros el 2017 fins a 865.260,17 euros.
 
Entre d’altres actuacions per combatre la discriminació salarial que pateixen les dones, l’Àrea participa activament en la Comissió d’Igualtat i Temps del Consell de Relacions Laborals, presidida per Mata. En el marc d’aquest organisme forma part del grup de treball dedicat a abordar la bretxa salarial i està elaborant una guia per a la igualtat retributiva.
 
En aquest punt, la directora general d’Igualtat ha volgut destacar la contribució de les organitzacions empresarials i sindicals al progrés social i econòmic del nostre país amb el seu compromís amb les polítiques d’igualtat, reflectit en l’Acord Interprofessional de Catalunya 2018-2020.
 
Així mateix, l’Àrea d’Igualtat d’Oportunitats treballa al costat de les empreses i organitzacions oferint assessorament, formació i acompanyament tècnic en l’elaboració de Plans d’Igualtat i mesures de prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe.
 
Durant 2018 s’han revisat i avaluat un total de 69 plans d’igualtat. D’aquests, s’han certificat i publicat al Registre de plans d’igualtat del Departament 58 nous plans que han repercutit en 55.509 treballadors i treballadores. Amb els plans inscrits el 2018, el nombre total de plans que consten al Registre ascendeix a 147, amb afectació directa a 93.382 persones.
 
D’altra banda, mitjançant el Contracte Programa amb els ens locals, Treball, Afers Socials i Famílies va subvencionar l’any passat amb un total de 501.613,97 euros que han permès subvencionar 153 projectes amb la finalitat de facilitar la implementació de plans i polítiques d’igualtat a les organitzacions públiques i empreses.
 
També a partir d’una nova línia de subvencions per a entitats socials, el Departament va finançar amb 264.700 euros accions d’entitats dirigides a fomentar la igualtat d’oportunitats de dones i homes en el treball.
 
Pel que fa a la formació, 1.367 persones, directives i representants sindicals principalment,  han participat en algun dels cursos, presencials o en línia, que ha coordinat l’Àrea durant el 2018.

1  

Fitxers adjunts

DTASF - Evolució de la bretxa salarial de gènere

DTASF - Evolució de la bretxa salarial de gènere
PDF | 129