• Materfad, centre de materials de Barcelona, co-organitza l’exposició que s’obre al públic el pròxim dimecres 27 de març a la sala d’exposicions d’Artesania Catalunya i que es podrà visitar fins el proper 19 de maig

 

  • La mostra té l’objectiu donar a conèixer materials innovadors alternatius per als artesans, que poden esdevenir part activa en la creació i transformació dels materials.
Exposició «Neomatèria»
Interwoven, de Diane Scherer, realitzat amb patrons vegetals

 

El pròxim dimecres 27 de març al centre d’Artesania Catalunya de la Generalitat (C/ Banys Nous, 11) es presenta l’exposició «Neomatèria», una mostra realitzada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda ( CCAM) de la Generalitat, en col·laboració amb Materfad, centre de materials de Barcelona, que ha estat comissariada per l’expert en materials Iván Rodríguez. L’exposició vol mostrar nous materials i tecnologies que podrien ser utilitzats pels artesans, tant procedents de la natura, com dels residus o, inclús, materials vius.

 
Robert Thompson, responsable de formació de Materfad, impartirà una conferència inaugural a les 18:30 h. a la mateixa sala d’exposicions. Sota el títol «L’artesà, mestre del segle XXI», Thompson partirà de les mostres i projectes exposats per inspirar els assistents en el seu ús en nous projectes. A continuació  es presentarà l’exposició, amb la intervenció de la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta, acompanyada de Victòria Rabal, presidenta de l’Associació d’Artistes i Artesans del FAD, i Valérie Bergeron, directora de Materfad. També estarà present el responsable de l’àrea d’artesania del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), Xavier Villas.
 
La mostra, que comptarà amb prop d’una quarantena de materials, molts dels quals materialitzats en objectes, romandrà oberta al públic fins el 19 de maig.
 
Neomatèria

L’artesania ha acompanyat la humanitat des del principi de la seva existència, sostenint i reflectint l’evolució de les societats. No obstant això, els canvis viscuts en les últimes dècades han estat més ràpids i profunds que en qualsevol altre moment de la història. Tant és així que algunes veus han proposat de batejar els nostres dies amb el nom d’Antropocè (del grec anthropos, ‘ésser humà’, i kainos, ‘nou’), una nova era geològica marcada pel substancial impacte de l’ésser humà en el seu entorn.
 
En aquest context, el vincle entre l’artesà i la societat afronta una nova transformació, una revolució en la qual la matèria es reformula i obre la porta a una nova manera de crear. Aquesta exposició pretén donar veu a alguns dels materials que representen aquest canvi, en un recorregut que abasta des d’una nova mirada al món natural fins als nous camins oberts per la ciència i la tecnologia. I al centre, el paper vital de l’artesà com a creador i transformador de la neomatèria.
 
L’exposició fa un recorregut per vuit tipologies de neomatèries:
 
Neomatèria vegetal:

En un moment en el qual comencem a ser conscients del veritable valor (i fragilitat) d’aquesta riquesa material, les iniciatives que proposen una nova relació amb els recursos vegetals estan desenvolupant un ampli ventall de materials alternatius amb un gran potencial d’aplicació en l’artesania.
 
Neomatèria animal:

Creadors de diferents disciplines estan desenvolupant materials alternatius que fan un ús responsable de recursos que fins ara havien passat desapercebuts i que conserven, o fins i tot superen, el valor dels materials d’origen animal més tradicionals.
 
Neomatèria humana:

L’imparable creixement demogràfic preveu que la població mundial augmentarà en més de mil milions de persones en els pròxims quinze anys. El que d’una banda ens posa en un compromís quant a proveïment, obre l’oportunitat per explorar una de les poques fonts de recursos naturals que continuarà augmentant: el mateix ésser humà. Recursos inesgotables com el cabell, l’orina o fins i tot les llàgrimes poden ser explotats per una artesania sense prejudicis.
 
Neomatèria residual:

A Catalunya, un ciutadà mitjà genera més de 500 kg d’escombraries a l’any, als quals cal sumar els centenars de milers de tones de residus generats per la indústria. Siguin derivats de la producció alimentària, tèxtil o de la construcció, existeix una gamma de materials disponibles tan vasta com la que ens ofereix la natura, i la disponibilitat de la qual ens permet considerar-los materials «locals» en qualsevol part del món.
 
Neomatèria reformulada:

Posant els processos de transformació al servei de la imaginació es poden aconseguir tota mena de solucions singulars que reformulen la percepció que tenim dels materials més universals.

Neomatèria digital:

Ens trobem a l’avantsala d’un canvi disruptiu en la manera de fabricar els objectes. La democratització de les noves eines de fabricació retorna l’artesania al primer pla i obre la porta a una xarxa distribuïda de fabricants locals. En aquesta nova revolució industrial els materials es reinventen per explotar al màxim les oportunitats que ofereix la fabricació digital.
 
Neomatèria reactiva:

Alguns materials presenten la sorprenent capacitat d’interactuar activament amb les persones i el seu entorn. Aquests materials «actius» o «intel·ligents» són capaços de modificar algunes de les seves característiques (canviar de color o de forma, emetre llum, generar electricitat, etc.) de manera reversible i controlada. Com a resultat, habiliten un diàleg entre objecte i usuari que por permetre a l’artesà explorar codis expressius inèdits fins ara.
 
Neomatèria viva:

Un nombre creixent d’investigadors i creadors estan desenvolupant materials diversos a partir de sistemes vius, i plantegen un model de cooperació amb la natura alternatiu a l’explotació. Organismes com els fongs o els bacteris són els actors clau d’una prometedora metodologia de producció, Do It Yourself («faci-ho vostè mateix»), que, imitant els cicles naturals, planteja un sistema circular, tancat i eficient.
 
-> Fulletó de l'exposició aquí
 
-> Imatges de l'exposició aquí
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
CCAM-Artesania Catalunya

El centre d’Artesania Catalunya és l’espai on el Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més de la Botiga Empremtes de Catalunya, una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.
 
El CCAM té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa.
 
Sobre Materfad, centre de materials de Barcelona

Creat pel FAD el 2008 i amb seu a la planta -1 del Disseny Hub, Materfad, Centre de materials de Barcelona té tres missions: la generació, la transferència i la divulgació de coneixements sobre materials innovadors. Al showroom de mostres físiques i a la base de dades de Materfad es poden consultar milers de materials, tecnologies i processos innovadors comercialment disponibles que faciliten la transferència tecnològica entre sectors tan diferents com la biotecnologia, la construcció, el transport o el tèxtil, entre d’altres.

Sobre el FAD, Foment de les Arts i del Disseny

El Foment de les Arts i del Disseny és una associació sense ànim de lucre de professionals i empreses vinculades al disseny. Creiem que el disseny pot millorar la vida de les persones. Per això dediquem els nostres recursos a promoure la cultura creativa, a donar suport a les noves generacions i a estimular l’excel·lència en el disseny de producte, l’arquitectura, la moda, el disseny gràfic, la comunicació visual, l’artesania i les arts en general. Dins el FAD conviuen cinc associacions de les diferents disciplines creatives i un centre de materials: A-FAD: Associació d’Artistes i Artesans; ADG-FAD: Associació de Directors d’Art i Dissenyadors Gràfics; ADI-FAD: Associació de Disseny Industrial; ARQUIN-FAD: Associació Interdisciplinària del Disseny de l’Espai; MODA-FAD: Associació per al Foment de la Moda, i MATERFAD: Centre de materials de Barcelona.
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

«Neomatèria» Crèdits:

Concepte original: David Places (CCAM-Artesania Catalunya) i Valérie Bergeron (Materfad)
Comissariat: Ivan Rodríguez
Assistència al comissariat: Ona Bombí i Cristina del Pozo (Materfad)
Gestió del projecte: Dani Crespo
Disseny gràfic: Noelia Felip
Traducció i correcció de textos: Ester Arana i Carmen Mactley
 
Acte presentació: 27/03/2019

Lloc: Artesania Catalunya. C/ Banys Nous, 11
18:30 - Conferència inaugural, a càrrec de Robert Thompson
19:30 – Presentació
 
Del 28/03 al 19/05: De dilluns a dissabte de 10 h a 20h. Diumenge de 10 h. a 14 h.
 
 
----> Segueix-nos a les xarxes a través de:

 
Instagram CCAM/ Artesania Catalunya: https://www.instagram.com/artesaniacat/
 
A Twitter Empresa i Coneixement: @empresacat
 
 


1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 493