Empresa i Treball

El secretari Joaquim Ferrer  i la directora Muntsa Vilalta en la visita al Salone del Mobile de Milà.

INDÚSTRIA

Joaquim Ferrer: "A Catalunya hi ha 1.500 empreses que es dediquen al sector de l'hàbitat que representen el 2,13% del PIB"

query_builder   10 abril 2019 13:00

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Joaquim Ferrer: "A Catalunya hi ha 1.500 empreses que es dediquen al sector de l'hàbitat que representen el 2,13% del PIB"

El secretari Joaquim Ferrer i la directora Muntsa Vilalta en la visita al Salone del Mobile de Milà.
El secretari Joaquim Ferrer i la directora Muntsa Vilalta en la visita al Salone del Mobile de Milà.
 
·         Són dades d’un nou estudi d’ACCIÓ que apunta que el sector de l’hàbitat a Catalunya està format principalment per pimes que agrupen 47.500 treballadors.
 
·         Les empreses d’aquest sector es dediquen als àmbits de les aixetes i sanitaris (41%), els mobles (26%), els paviments i revestiments (23%), la il·luminació (8%) i el tèxtil-llar (2%).
 
·         El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha donat a conèixer aquestes dades durant una missió a Milà per impulsar la internacionalització d’aquest sector en el marc de la Milano Design Week, el principal esdeveniment del món d’aquest àmbit que reuneix més de 370.000 professionals de 190 països.

El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, ha donat a conèixer que “a Catalunya hi ha 1.468 empreses dedicades al sector de l’hàbitat que facturen de manera agregada 5.006 milions d’euros, el 2,13% del PIB català, i donen feina a 47.584 treballadors”. Ferrer ho ha anunciat durant una missió a Milà amb l’objectiu d’internacionalitzar aquest sector en el marc de la Milano Design Week, l’esdeveniment més important del món de l’àmbit del disseny. “Aquest és un sector econòmic que aposta per la creativitat, la innovació i la sostenibilitat i on conflueix la producció artesanal i la industrial”, ha destacat el secretari.
 
Les dades sobre el sector de l’hàbitat a Catalunya que ha donat a conèixer el  secretari d’Empresa i Competitivitat a Milà recullen les principals conclusions d’un nou estudi elaborat per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa, depenent del departament d’Empresa i Coneixement-. Segons l’informe, es tracta d’una sector format principalment per pimes, que es dediquen a àmbits com ara les aixetes i sanitaris (41%), els mobles (26%), els paviments i revestiments (23%), la il·luminació (8%) i el tèxtil-llar (2%). El document també destaca que més d’una quarta part de les 1.468 empreses catalanes dedicades a l’hàbitat són exportadores.
 
Segons l’estudi, el sector de l’hàbitat pot beneficiar-se de diverses tendències socials que l’impacten, com el creixement de la població mundial que es traduirà en un augment de la demanda agregada. Això s’acompanyarà de l’augment de la població sènior, que requerirà mobles i solucions per a la llar que es puguin adaptar a les seves necessitats. Precisament, l’interès creixent per la personalització dels espais és una altra de les tendències que impactaran el sector, així com l’aposta per la sostenibilitat, que pot oferir noves solucions d’economia circular i estalvi energètic.
 
L’informe també subratlla que el sector de l’hàbitat català ja està incorporant, a través de la domòtica, innovacions tecnològiques com la hiperconnectivitat i l’IoT. Per la seva banda, la robòtica, la impressió 3D, la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, el 5G, la realitat augmentada i les neurociències són altres tecnologies emergents que l’estudi considera que generaran oportunitats d’innovació per a aquest sector.
 
Finalment, pel que fa a les oportunitats de negoci internacionals, l’informe identifica diferents mercats amb potencial per a les empreses catalanes. D’una banda, subratlla precisament Itàlia o Dinamarca com països d’interès per a l’empresa catalana especialment en l’àmbit del disseny de mobles. Per la seva banda, França ja està impulsant l’adaptació dels habitatges com a conseqüència de l’augment de la població sènior i ofereix oportunitats en aquest segment. L’estudi també assenyala Malàisia, un referent en sostenibilitat en aquest sector i Portugal, com a importador destacat d’aquest sector a Europa principalment per al segment contract (hotels, empreses, oficines...). 
 
Missió a Milà per impulsar el sector de l’hàbitat català

El secretari d’Empresa i Competitivitat -acompanyat de la directora general de Comerç i directora del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), Muntsa Vilalta- ha donat a conèixer aquestes dades després de visitar i reunir-se amb les empreses catalanes que compten amb un estand al Salone del Mobile de Milà. Precisament, el Departament d’Empresa i Coneixement –a través d’ACCIÓ- conjuntament amb l’Ajuntament de Barcelona i el BCD Barcelona Centre de Disseny i la col·laboració del Hàbitat Clúster Barcelona (HCB) ha organitzat aquesta setmana una exposició a Milà on s’exposen prop de 100 productes de mobiliari, il·luminació, tèxtil i objectes de decoració de 50 empreses i dissenyadors catalans.
 
L’exposició, sota el títol ‘Inspired in Barcelona: Mediterranean Design’, està ubicada al Brera Design District, una de les principals zones de la ciutat on tenen lloc les activitats que se celebren a Milà en el marc de la 58a edició del Salone del Mobile, un esdeveniment on hi participaran més de 370.000 visitants professionals de 190 països. En concret, la mostra catalana forma part de la programació del Fuorisalone, el conjunt d’esdeveniments distribuïts per diferents zones de Milà els mateixos dies que té lloc el Salone del Mobile.
 
En el marc del viatge institucional, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha mantingut una reunió de treball amb l’Instituto Europeo di Design, una xarxa internacional d’educació en disseny, comunicació visual, moda i management. Fundada a Milà l’any 1966, compta amb onze seus internacionals, una de les quals a Barcelona i una altra a Madrid, i és un dels centres formatius de referència en el camp del disseny a escala internacional.
 
D’altra banda, Ferrer també s’ha trobat amb l’empresa italiana Gerosa Group, dedicada al sector del packaging, que és present a Olèrdola (Penedès) des de fa 25 anys amb una planta de producció amb 170 treballadors de Cellografica Gerosa, que forma part del seu grup. A més, el secretari d’Empresa i Competitivitat ha mantingut una reunió amb la multinacional catalana Fluidra, dedicada al desenvolupament d’aplicacions per a l’ús sostenible de l’aigua i del sector de les piscines. Fluidra  té una delegació a Itàlia des de l’any 1977 i més de 5.500 treballadors a escala internacional.
 
Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia