Territori

Imatge

Calvet: "La nova ATL pública invertirà 150 milions en cinc anys per modernitzar les instal·lacions i millorar l'eficiència de la xarxa"

query_builder   2 juliol 2019 14:19

event_note Nota de premsa

Calvet: "La nova ATL pública invertirà 150 milions en cinc anys per modernitzar les instal·lacions i millorar l'eficiència de la xarxa"

  • El Consell de la xarxa d’abastament Ter Llobregat ha aprovat avui el pla d’inversions per al període 2019-2023
 
Imatge
 
  • Una gran part de les inversions aniran destinades a millorar i modernitzar les potabilitzadores del Llobregat (Abrera) i Ter (Cardedeu), a més d’adequar diverses conduccions i dipòsits de la xarxa en alta
  • També contempla la redacció dels projectes per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera i la millora de la conducció que abasteix les comarques del Penedès i el Garraf, des de la xarxa Ter-Llobregat
  • S’incorporen les primeres inversions del nou pla de sostenibilitat d’ATL, que “relliga amb la idea d’emergència climàtica i transició energètica”
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat avui el pla d’inversions de la nova ATL pública per als propers cinc anys. Acompanyat de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marta Subirà; del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, i del director de l’Ens d’abastament ATL, Josep Andreu Clariana, el conseller ha detallat el pla aprovat a la sessió número 26 del consell de la xarxa d’abastament Ter Llobregat.
 
Durant el període 2019-2023, s’invertiran 150 milions d’euros mitjançant més de 170 actuacions que tenen l’objectiu de modernitzar la xarxa i les instal·lacions de la companyia, incorporant les noves tecnologies per fer una gestió més eficient. D’aquests 150 milions d’euros, 15 corresponen a actuacions que ja estan en curs.
 
Calvet ha assegurat que “l’objectiu és modernitzar, mantenir i millorar la seguretat tant de les instal·lacions com del sistema d’abastament d’aigua”, perquè, ha insistit que “la voluntat del Govern és seguir disposant d’una molt bona xarxa de qualitat al voltant de tot el cicle de l’aigua”.
 
Entre les inversions més destacades, Calvet ha parlat de l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, una obra que permetrà “complir els compromisos adoptats a la Taula del Ter i recuperar el cabal ecològic al riu”. Calvet ha explicat que el pla d’inversió preveu una inversió de 300.000 euros en la redacció del projecte, per passar d’una capacitat actual de 20 hm3 a l’any a 80 hm3. El conseller ha apuntat que “la previsió és que el projecte estigui acabat el 2022, i que les obres s’allargaran durant un parell d’anys, amb una inversió de prop de 250 milions”. Així, ha afirmat que a principis del 2025 l’ampliació podrà ser una realitat.
 
Pel que fa a la dessalinitzadora del Llobregat, es preveu destinar 1,7 milions d’euros en les actuacions definitives per a protegir la seva captació d’aigua de mar davant de possibles temporals marítims. Cal recordar que a principis de 2018 la captació va quedar malmesa i es va aconseguir reparar en poques setmanes. Ara, l’actuació seria per protegir la captació d’aigua de mar de manera definitiva i donar estabilitat a la zona costera circumdant. Sobre aquesta actuació, Calvet ha recordat que es tracta “d’una obra en zona de domini públic que requereix d’una autorització del Ministeri de Transició Ecològica, encara pendent”.
 
Prop de 30 MEUR a les potabilitzadores
 
Les principals inversions previstes per als propers cinc anys es duran a terme a les dues principals potabilitzadores d’ATL, concretament la del Llobregat (Abrera) i la del Ter (Cardedeu). En la primera es destinaran 14,7 milions d’euros per a modernitzar les seves instal·lacions, mentre que a la del Ter s’invertiran en una primera fase  16 milions d’euros en diversos àmbits com la construcció de nous filtres de carbó i la redacció de projectes constructius de nous tractaments a la potabilització (ozó, membranes, etc.). Aquestes actuacions han de donar resposta a les noves condicions derivades del canvi climàtic i les  noves legislacions sanitàries que això implica.
 
Millores en l’eficiència i seguretat de la xarxa
 
En l’àmbit de millores de l’actual xarxa d’abastament en alta, destaca la inversió de la primera fase de 3 milions d’euros per millorar la conducció que transcorre entre la potabilitzadora del Ter i l’estació distribuïdora de la Trinitat, així com els 5,7 milions d’euros per adequar la canonada que transcorre des de la potabilitzadora del Llobregat fins al bombament de l’arteria Abrera, Esparreguera, Hostalets de Pierola i El Bruc. Així mateix en aquest apartat cal destacar la renovació de l’arteria Sant Quirze – Can Llong (Sabadell ) amb un import de 14 milions d’euros.
 
També es farà una important inversió en la rehabilitació de diversos dipòsits de capçalera, garants de l’abastament en cas de possibles interrupcions en el subministrament. Els dipòsits de Can Llong, a Sabadell (4,5 MEUR), Mataró (673.800 euros), Sant Quirze del Vallès (2,7 MEUR),i Masquefa (2,6 MEUR) entre d’altres, són les principals inversions en aquest àmbit.
 
També es preveu la construcció de nous dipòsits com el de Sant Andreu de la Barca, amb una inversió prevista de 3,3 milions d’euros.
 
En 20 estacions remotes que controlen el cabal d’aigua que circula per les conduccions de la xarxa d’ATL en alta, es preveu instal·lar 22 nous cabalímetres, mitjançant una inversió d’1,4 milions d’euros, per a millorar el control de l’aigua subministrada.
 
Es destinen 3,7 milions d’euros a la primera fase del pla director d’automatització que contempla l’adequació i actualització del sistema de telecomandament incloent la incorporació de noves tecnologies pels sistemes scada i PLC’s.
 
S’incorporen 6,4 milions d’euros per l’adequació de les instal·lacions d’ATL als requeriments de seguretat corporativa a conseqüència de la designació d’aquesta empresa com a operador crític.
 
Finalment, el conseller Calvet ha posat en valor la importància del nou pla de sostenibilitat d’ATL, que “relliga amb la idea d’emergència climàtica i transició energètica necessària”. Així, ha explicat que s’inicia aquest pla, amb una inversió d’un milió d’euros, que incorpora la construcció, entre d’altres mesures, de parcs fotovoltaics per autoconsum i aprofitaments hidroelèctrics.
 
L’increment de la garantia
 
Tot i que la majoria d’actuacions de l’actual pla d’inversions se centraran en actualitzar i modernitzar la xarxa, també es preveuen mesures per a incrementar la garantia en l’abastament d’aigua. En aquest sentit, es preveu destinar 3,7 milions d’euros per activar l’abastament d’aigua des de la Llosa del Cavall a les comarques del Solsonès, el Bages i l’Anoia.
 
Entre 2019 i 2023 també es faran les inversions inicials per a la millora de la conducció que abasteix l’àmbit del Penedès-Garraf des de la xarxa Ter Llobregat (350.000 euros), per a la redacció del projecte constructiu.
 

1  

Imatges

Imatge

Imatge 110

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 138

Pla Inversions i reposicions 2019-2023

Pla Inversions i reposicions 2019-2023
PDF | 1152

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia