- El text recull 920 compromisos de tots els departaments del Govern per contribuir a assolir els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) fixats per Nacions Unides per a l’any 2030
El Govern ha aprovat el Pla nacional per a l’Agenda 2030 a Catalunya aquest dimecres, assumint el mandat que Nacions Unides va aprovar el 2015 per al desenvolupament sostenible i per al qual va marcar 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) a assolir el 2030. En la resolució que aprova l’Agenda 2030, s’encoratja a adoptar respostes nacionals que concretin els ODS segons les característiques de cada territori. En aquest sentit, el Pla nacional aprovat pel Govern conté 920 compromisos o objectius programàtics, dels quals 810 s’implementaran a Catalunya i 110 tindran una repercussió a nivell global, refermant així el compromís amb la comunitat internacional per contribuir a l’assoliment dels ODS a escala global. El Pla ha estat elaborat amb la participació dels tretze departaments de la Generalitat.
El Pla és un instrument de planificació dinàmic i que vol contribuir a incrementar la coherència de polítiques públiques: del document aprovat, que estarà disponible en dades obertes, se’n faran revisions anuals per mantenir-lo actualitzat fins al 2030. Es preveu, així, que en els propers anys es pugui incorporar la vinculació amb l’Agenda Urbana de Catalunya, que està en procés d’elaboració, i amb els pressupostos de la Generalitat. També s’obriran canals de participació d’experts i dels actors de la societat civil mitjançant el òrgans de participació i consulta de la Generalitat de Catalunya.
Un procés de treball llarg i complex
El camí fins a l’aprovació d’aquest Pla nacional ha comportat un llarg i complex procés de treball, que es va iniciar formalment el febrer del 2017 amb l’aprovació de l’elaboració del document. Aquell any es va començar a treballar en el Pla, prenent com a referència l’informe “L’Agenda 2030: transformar Catalunya, millorar el món” del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS) i una prova pilot del Departament de Territori i Sostenibilitat. Amb l’aplicació de l’article 155, el procés va quedar interromput i es va reprendre a finals de setembre del 2018, fins a la seva aprovació en aquest Consell Executiu.
Els ODS cobreixen la dimensió social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i aborden cinc grans àmbits: el planeta, les persones, la prosperitat, la pau i els partenariats o aliances. Les Nacions Unides van aprovar l’Agenda 2030 l’any 2015 com a resposta a la necessitat internacional de disposar d’un marc consensuat per afrontar els reptes globals de la humanitat. Així, els ODS apareixen com una responsabilitat compartida entre una multitud d’actors a nivell global, i Catalunya es compromet a contribuir amb la comunitat internacional a assolir l’any 2030 els ODS marcats a escala global.
2