• Desenes de persones expertes debaten com minimitzar els accidents de fauna amb infraestructures, a les Jornades del Grup de treball de fragmentació d'hàbitats causada per infraestructures de transport, que se celebren avui i demà
Imatge jornades

El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha participat avui en la presentació de les Jornades del Grup de treball de fragmentació d'hàbitats causada per infraestructures de transport, organitzades pel Departament de Territori i Sostenibilitat, i el Ministeri de Transició Ecològica, amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, Infrastructure and Ecology Network Europe (IENE) i ADIF.

Durant la seva intervenció, Miralles ha posat de relleu la feina feta durant els 20 anys del Grup de treball, en els quals Catalunya ha mostrat el seu lideratge “celebrant tres de les sis Jornades Tècniques del grup al nostre territori”. Tanmateix, Miralles ha ressaltat les actuacions per mitigar els efectes de la fragmentació d’hàbitats i la mortalitat de fauna classificades en tres àmbits.

En aquest sentit, ha explicat, “les accions de gestió preventiva dutes a terme en el marc dels procediments d’Avaluació d’Impacte Ambiental dels projectes com  ara l’exigència de passos de fauna”. Pel que fa a la gestió activa, el director ha posat l’èmfasi en el Programa d’Infraestructura Verda (2017-2021) “que inclou unes 40 actuacions de desfragmentació, adequació d’estructures transversals existents i construcció d’altres de noves, entre d’altres”. I, per últim, Miralles ha explicat la col·laboració amb la Direcció General d’Infraestructures de Mobilitat, amb qui “s’estableixen mesures per mitigar les col·lisions en trams de concentració d’accidents amb fauna salvatge com és la gestió de marges, la senyalització, el condicionament d’estructures transversals (drenatges) o el tancament perimetral, entre d’altres.

Dos dies per debatre mètodes innovadors

Desenes de persones expertes de la Universitat de Lisboa, la Universitat de Porto, el CSIC, la Universitat d’Évora, la Universitat de Castella-la Manxa, la Universitat Autònoma de Madrid, l’Institut Català d’Ornitologia, la Diputació Foral de Bizkaia, i la Junta d’Extremadura, entre altres, participen durant dos dies en aquestes jornades tècniques, per compartir experiències i debatre sobre les tècniques innovadores per millorar aquesta problemàtica.

La cita, en la qual s’han inscrit més d’un centenar de persones, vol servir per conèixer la magnitud i transcendència de la mortalitat de fauna en carreteres i vies fèrries a diverses àrees de la península Ibèrica, així com els sistemes de monitoratge de la mortalitat d'espècies més adequats per a la seva aplicació en la planificació, gestió i conservació d'infraestructures de transport i en la definició de mesures de mitigació d'impactes.

També es posarà l’accent en la importància de contrastar i consensuar l'estandardització de la recollida de dades (i metadades) mitjançant aplicacions de mòbils o altres sistemes, i en la identificació de metodologies per localitzar trams de concentració d'atropellaments i de col·lisions amb risc per a les persones, i determinar patrons espacials i temporals per grups de fauna. Finalment, es vol fixar les bases per a una prospecció de mortalitat de fauna en infraestructures de transport a escala estatal.

Per tant, les persones participants abordaran la importància de la mortalitat faunística i els accidents en les infraestructures de transport i la seva monitorització, compartiran els avenços metodològics i la necessitat d’estandarització dels sistemes de recollida d’informació a la península Ibèrica, per poder comparar, i coneixeran especialment del projecte LIFE LINES. També debatran sobre la identificació de trams de concentració d’atropellaments, i s’organitzarà una taula rodona sobre prospecció de mortalitat faunística en infraestructures de transport.

Divendres 25, les persones assistents podran gaudir d’una visita de camp a la carretera BV-5114 per a conèixer sobre el terreny les mesures de mitigació i el seguiment de la mortalitat d’amfibis al Parc Natural de Montseny. També les mesures de mitigació de l’impacte sobre fauna en la línia del TAV Barcelona-frontera francesa.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 69