Salut

El Fòrum de Diàleg Professional conclou el primer full de ruta de polítiques de professionals de salut de Catalunya

El Fòrum de Diàleg Professional conclou el primer full de ruta de polítiques de professionals de salut de Catalunya

query_builder   4 novembre 2019 21:05

event_note Nota de premsa

El Fòrum de Diàleg Professional conclou el primer full de ruta de polítiques de professionals de salut de Catalunya

  • La consellera Alba Vergés n’ha destacat la voluntat d’impulsar el paper clau dels professionals de l’atenció primària i la salut comunitària, amb la redefinició i reordenació dels rols de totes les seves professions sanitàries
  • Quant a la formació dels professionals del futur, es valorarà la possibilitat d’implantar una prova d’aptitud personal per a l’accés als graus sanitaris
  • Representants de 80 entitats de la salut s’han reunit avui al tercer plenari del Fòrum de Diàleg Professional, on han presentat 185 accions per donar resposta als reptes de salut de Catalunya ens els pròxims quatre anys
El Fòrum de Diàleg Professional conclou el primer full de ruta de polítiques de professionals de salut de Catalunya

El Fòrum de Diàleg Professional ha presentat avui un document amb les conclusions que han de servir com a primer full de ruta en matèria de polítiques de professionals de la salut a Catalunya. Es tracta de 185 accions específiques que s’han plantejat per donar resposta a les necessitats de professionals del país.

La consellera Alba Vergés, que ha assistit a la reunió, ha posat l’accent, un cop més, en la voluntat de Departament de Salut d’enfortir el paper de l’atenció primària i salut comunitària com a eix vertebrador del sistema de salut. I ha dit que “enfortir la primària passa per enfortir les professions existents i de potenciar-ne de noves, per fer-la el màxim de resolutiva”. També pel que fa a la primària, Vergés ha remarcat que, “els acords que s’han pres al Fòrum implicaran redefinir i reordenar dels rols de totes les seves professions sanitàries, com els rols que cal que pivotin entre metges i infermeres per donar resposta a les necessitats de la ciutadania”.

Representants de les 80 entitats de la salut i del món formatiu i universitari han treballat durant sis mesos per definir aquestes mesures, presentades en aquesta  la tercera reunió plenària del Fòrum de Diàleg Professional, l’espai estratègic de reflexió i treball per abordar els reptes professionals –de present i de futur– del sistema sanitari català.

L’altre focus rellevant d’aquest full de ruta posa l’accent en la formació, on sobretot se centra en treballar per l’adquisició de valors, tant professionals com humanístics, dels programes de grau que condueixen a professions sanitàries. En aquest sentit, es valorarà la possible implantació d’una prova d’aptitud personal, que aplicarien els centres formatius i que serviria per seleccionar les i els estudiants amb un perfil de valors més humanístics en l’admissió a aquests graus sanitaris. “Volem uns professionals que tinguin coneixements però també valors humans, i aquesta prova ens possibilitarà poder-los conèixer més profundament”, ha sentenciat Vergés.

A més, també es treballarà per planificar juntament amb el sistema universitari el nombre d’estudiants dels seus graus, per garantir d’aquesta manera que queden cobertes a mig i llarg termini les necessitats de professionals del sistema de salut.

En aquesta IIIa edició del Fòrum de Diàleg Professional hi han participat entitats i agents del sector de la salut, des de col·legis professionals, agrupacions de pacients, societats científiques, organitzacions sanitàries i docents, sindicats i representants del Departament.

Treballar per al desenvolupament dels professionals

Fa poc més d’un any, el setembre de 2018, el Departament de Salut va iniciar un procés de participació per identificar les necessitats dels i les professionals del sistema sanitari per afrontar reptes com l’envelliment, cronicitat, integració de l’atenció i noves necessitats de la població. En aquest sentit, durant els primers sis mesos de treball, es va elaborar el diagnòstic i la definició acurada dels 17 reptes del sistema de salut. Uns reptes que es van presentar en la segona reunió plenària del Fòrum, celebrada el 5 de març d’aquest any.

Des d’aleshores, diverses comissions de treball han definit les accions per abordar les necessitats de professionals de salut a Catalunya, unes  comissions integrades per professionals de la infermeria, medicina, farmàcia, fisioteràpia, odontologia, psicologia, biologia, podologia, logopèdia, òptica, optometria i el treball social; així com per dietistes, nutricionistes, terapeutes ocupacionals, higienistes i protètics dentals.

3  

Imatges

Foto 1: Un moment de la intervenció d'avui de la consellera Alba Vergés en la 3a reunió plenària del Fòrum de DIàleg Professional

Foto 1: Un moment de la intervenció d'avui de la consellera Alba Vergés en la 3a reunió plenària del Fòrum de DIàleg Professional 921

Foto 2: 3a reunió plenària del Fòrum de Debat Professional. Pla general

Foto 2: 3a reunió plenària del Fòrum de Debat Professional. Pla general 1083

Foto 3: Foto dels integrants de la 3a reunió plenària del Fòrumd e Debat Professional

Foto 3: Foto dels integrants de la 3a reunió plenària del Fòrumd e Debat Professional 972

1  

Fitxers adjunts

Principals conclusions del 3r plenari del Fòrum de Diàleg Professional, 4 de novembre de 2019

Principals conclusions del 3r plenari del Fòrum de Diàleg Professional, 4 de novembre de 2019
PDF | 731

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia