Servei Català de Trànsit

Dia Mundial en Record de les Víctimes d'Accident de Trànsit

El Servei Català de Trànsit, al costat de les víctimes de sinistres viaris

query_builder   17 novembre 2019 13:30

event_note Nota de premsa

El Servei Català de Trànsit, al costat de les víctimes de sinistres viaris

Dia Mundial en Record de les Víctimes d'Accident de Trànsit
  • Des de l’SCT ens sumem a la celebració, avui diumenge, del Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accident de Trànsit

 

  • 157 persones ja han mort enguany en accidents de trànsit a les carreteres i autopistes de Catalunya i 650 han resultat ferides de gravetat

 

 

El Servei Català de Trànsit (SCT) s’adhereix a la commemoració del Dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accident de Trànsit, que se celebra aquest diumenge, 17 de novembre. L’objectiu d’aquest dia és oferir un reconeixement  públic a les víctimes de sinistres viaris i als seus familiars, i a les difícils situacions que han d’afrontar.  Enguany, el lema oficial d’aquesta jornada és “Vehicles més segurs”, el tercer dels cinc eixos principals del Decenni d’Acció per a la Seguretat Viària 2011-2020; un pla mundial establert per les Nacions Unides i que insta els països a disminuir en un 50% el nombre de víctimes mortals el 2020.

 

El director de l’SCT, Juli Gendrau, ha participat aquest matí en els actes commemoratius organitzats per les associacions de víctimes P(A)T i STOP Accidentes amb motiu d’aquest Dia Mundial.

 

Gendrau ha explicat que tot i que el tercer diumenge de novembre és quan es commemora el dia Mundial en Record de les Víctimes d’Accident de Trànsit, cal tenir-les present cada dia i treballar conjuntament amb tots els agents implicats per eliminar les morts per sinistres viaris a les nostres carreteres i ciutats.  “Des del Servei Català de Trànsit continuarem posant tot allò que està a les nostres mans per assolir aquest objectiu. De fet, ho hem començat a fer amb el Pacte Nacional per a la Mobilitat Segura i Sostenible” –un compromís transversal entre el Govern de la Generalitat, les Diputacions, el món local i la societat civil i econòmica que té per objectiu implantar una mobilitat més segura i al mateix temps sostenible, saludable, connectada i automatitzada a Catalunya, així com l’assoliment de la Visió Zero en víctimes de trànsit.

 

El director del Servei Català de Trànsit també ha destacat la renovació del Servei d’Atenció a les Víctimes de Trànsit (SIAVT). A més, ha agraït “la feina constant i contínua de les associacions pel bé de la reducció de les víctimes en sinistres viaris”. Gendrau ha afirmat que hem de renovar el nostre compromís amb les persones que perden la vida a la carretera “perquè, en un futur, puguem parlar de zero víctimes”.

 

L’any 2005, les Nacions Unides va declarar el tercer diumenge de novembre com a Dia Mundial en Memòria de les Víctimes de Trànsit. Des de llavors, aquesta és una jornada de record a les víctimes i de recolzament a les que pateixen seqüeles a conseqüència d’accidents de trànsit. També vol sensibilitzar i donar a conèixer el patiment i les necessitats de les famílies que han perdut algun ésser estimat o bé han de tenir cura de víctimes amb danys greus.

 

157 víctimes mortals i 650 ferits greus aquest 2019

 

Entre l’1 de gener i el 16 de novembre d’enguany, han mort 157 persones i 650 han resultat ferides de gravetat a les carreteres i autopistes catalanes. Això representa una disminució d’un 11,3% de persones mortes i d’un 6,2% de ferits greus respecte del mateix període de l’any anterior. Aquestes estadístiques poden resultar fredes però darrere de cada xifra hi ha una vida perduda o esquinçada i famílies que passen per una autèntica tragèdia. Per aquest motiu, cal continuar treballant per reduir les víctimes d’accidents de trànsit i aconseguir una mobilitat cada vegada més segura.

 

Tot i que des de l’any 2010, el nombre de persones mortes a Catalunya en accidents de trànsit s’ha reduït, encara hi ha molt camí a recórrer per tal d’assolir els objectius marcats per la Unió Europea i alineats amb la Visió Zero, per arribar a l’horitzó de l’any 2050 sense víctimes mortals ni ferits greus amb seqüeles per a tota la vida.

 

Impuls de la difusió del SIAVT (Servei d’Atenció a les Víctimes d’Accident de Trànsit)

 

L’SCT té entre les seves prioritats les polítiques de seguretat viària adreçades a l’atenció a les víctimes de sinistres viaris i per aquest motiu ha endegat recentment una estratègia comunicativa amb l’objectiu de reforçar la difusió i la visibilitat del Servei d’Atenció a les Víctimes d’Accident de Trànsit (SIAVT), un servei pioner a l’Estat espanyol i que es va posar en marxa l’any 2012. El SIAVT ofereix orientació jurídica, legal, psicològica, sanitària i assistencial a totes les persones víctimes o afectades per un accident de trànsit a través d’atenció telefònica, presencial o telemàtica.

 

En concret, les accions que s’han posat en marxa han estat les següents:

 

  • Renovació del web del SIAVT amb un nou disseny i continguts actualitzats sobre els recursos disponibles per orientar els familiars i les víctimes directes d’un accident de trànsit. Com a novetat, la web permet fer una sol·licitud de cita prèvia amb un professional del Servei.

 

  • Edició de 7.000 díptics per promoure l’activitat del servei i les vies de contacte. Aquest material divulgatiu es distribuirà a les associacions de víctimes, a ajuntaments i consells comarcals, comissaries de Mossos d’Esquadra, centres de salut i als serveis territorials de trànsit de l’SCT.

 

  • Distribució de cartells informatius que recullen la informació bàsica sobre l’activitat del Servei i que es mostraran a associacions de víctimes de trànsit, comissaries de Mossos, l’Institut Guttmann i als serveis territorials de Trànsit.

 

  • Millora de la prestació de l’atenció psicològica presencial i telefònica. Per tal d’assolir aquest objectiu s’han realitzat unes jornades de treball amb psicòlegs adscrits a aquest Servei i les associacions de víctimes de trànsit.

 

  • Renovació del conveni entre l’SCT i el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), per d’una banda, perquè des del SEM es continuï prestant atenció psicològica in situ a les víctimes directes i indirectes de sinistres viaris mortals i als afectats en cas de sinistres amb ferits greus que siguin infants menors de 12 anys. I d’altra banda, perquè professionals del SEM també donin suport psicològic en cas que s’hagi de comunicar a una familiar directe una mort, i l’assistència al lloc de l’accident en sinistres amb múltiples víctimes.

 

Des de la seva posada en funcionament el març del 2012 fins al 31 d’octubre d’enguany,  el SIAVT ha rebut  2.926 consultes, entre les quals el 92% han estat telefòniques, el 5,4% presencials i el 2,5% a través del web. Els usuaris del SIAVT puntuen amb un 9 el grau de satisfacció l’assistència que n’han rebut; nota que indica que el Servei ha estat de màxima utilitat per a les persones que ha atès.


Cal destacar que quatre professionals del SIAVT donen resposta als usuaris mitjançant el telèfon gratuït 900 100 268, tots els dies de l’any de nou del matí a vuit del vespre.

1  

Imatges

Dia Mundial en Record de les Víctimes d'Accident de Trànsit

Dia Mundial en Record de les Víctimes d'Accident de Trànsit 304

1  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA EN PDF

NOTA DE PREMSA EN PDF
PDF | 101

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia