El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies ha presentat al Parlament el pressupost 2020 del Departament, que arriba als 3.448,6 milions d’euros, amb un increment de 542,42 milions (+18,7%) respecte al 2017

D’entre les actuacions del Departament, El Homrani ha destacat l’atenció a la dependència i la promoció de l’autonomia personal, el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania, l’augment d’inspectors i subinspectors de Treball, el reforç de la xarxa d’atenció integral a les víctimes de violència masclista i la creació de la Unitat integral d’atenció als abusos sexuals infantils

El conseller Chakir el Homrani en comissió parlamentària

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat aquesta tarda al Parlament de Catalunya el pressupost consolidat del Departament per al 2020, que assoleix els 3.448,6 milions d’euros, el que suposa un increment respecte al 2017 de 542,42 milions d’euros, un 18,7% més. Segons El Homrani, amb la xifra assolida “hem superat les retallades i tenim el pressupost més alt d’aquest Departament per acompanyar les persones més vulnerables”.

El conseller ha explicat que les actuacions previstes pel Departament segueixen deu objectius principals: impulsar polítiques que millorin l’ocupabilitat de les persones, fomentar una societat cohesionada, promoure polítiques preventives i d’inclusió social, promoure l’autonomia personal i les polítiques d’envelliment de quilòmetre zero, garantir els drets de la infància i l’adolescència, impulsar un país d’acollida, d’inclusió i d’interacció intercultural, enfortir el model català d’associacionisme i voluntariat, fomentar polítiques per a la igualtat efectiva, promoure la planificació i l’avaluació estratègiques i generar oportunitats per a la gent jove.

“Aquest pressupost aposta per la infància del país”, ha dit Chakir el Homrani, i ha explicat que aplicant la metodologia de càlcul de la inversió en infància desenvolupada amb UNICEF, la xifra global d’inversió de la Generalitat de Catalunya és del 25,9% del total de la despesa, i de 5.534 euros per infant. Tenint en compte que la infància representa el 18,5 % del total de la població a Catalunya, l’índex de focalització se situa en el 140% (mesura si el pes del que es gasta en infància és superior al pes d’aquesta en la població).

Polítiques d’atenció a la dependència i autonomia personal

Destaca del pressupost del Departament la partida per al finançament de les polítiques d’atenció a la dependència i la promoció de l’autonomia personal, amb 1.594,21 milions d’euros, un 8,2% més que el 2017. Es tracta de la inversió més alta de la història en aquest àmbit, sufragada bàsicament per la Generalitat, ja que l’Estat incompleix de manera reiterada el finançament que li pertoca.

“Mai en un pressupost hi ha hagut una inversió tan elevada i una aposta tan gran pel sector de dependència. L’envelliment és el repte més gran que tenim com a societat, però per avançar necessitem honestedat. El sistema no se sostindrà si es continua incomplint la base de finançament de 50% Estat – 50% Generalitat que recull la llei de dependència. Recordem que dels 1.500 milions d’euros destinats a dependència l’any passat, l’Estat només en va aportar 172”, ha reblat el conseller.

Aquesta partida inclou un increment de 34,5 milions d’euros per als Serveis d’Atenció Domiciliària (SAD) a la dependència destinats al finançament del contracte programa amb els ens municipals. I també una dotació inicial per a la progressiva millora de tarifes de les residències de gent gran i persones amb discapacitat: 15 milions d’euros el 2020 i un total de 90 milions d’euros en 4 anys, en el marc d’un procés negociador amb el sector. Aquesta actualització de tarifes haurà de revertir necessàriament en la millora de les condicions laborals dels treballadors i treballadores del sector, i se sumen a les millores ja portades a terme al llarg de l’any 2019.

Renda Garantida de Ciutadania i Inspecció de Treball

En l’àmbit de treball destaca la partida de 388 milions d’euros destinats al desplegament del tram final de la Renda Garantida de Ciutadania, tal com preveu la llei, el que significa un increment de 125 milions d’euros respecte a fa tres anys, i que juntament amb el desplegament reglamentari -en fase final-, ha de comportar l’enfortiment d’aquesta prestació com a eina d’activació, d’inclusió social i integració laboral.

El Homrani ha explicat que “mantenim una línia de continuïtat amb la consellera Dolors Bassa i el seu lema: el treball de qualitat és la millor de les polítiques socials. Aquest és un dels objectius clau d’aquest Departament. Apoderar les persones i que tinguin les regnes de la seva vida per fomentar una societat cohesionada.”

En aquesta línia, el conseller ha anunciat que també s’ha previst el reforç de la Inspecció de Treball per lluitar contra la precarietat i la sinistralitat laboral. S’ha previst 1 milió d’euros per dotar la Inspecció de Treball en els propers dos anys de 10 places addicionals a les ja previstes d’inspectors, així com l’habilitació de 35 subinspectors més.

Més pisos i serveis d’atenció a víctimes de violència masclista

“Aquest pressupost incorpora la perspectiva de gènere, absolutament necessària”, ha dit Chakir el Homrani. I ha afegit que “fem un salt endavant pel que fa a la lluita contra la violència masclista per atendre més i millor a moltes dones d’aquest país que han patit violència masclista i als seus fills i filles. Però també per lluitar contra la bretxa salarial i la xacra de la discriminació que encara pateix el 51% de la població”.

Enguany el Departament també reforçarà la xarxa d’atenció integral a les víctimes de violència masclista amb l’obertura de nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) i nous pisos pont per a dones i els seus fills i filles.

Concretament es dedicaran 3,2 milions d’euros a obrir 8 nous SIE per a la recuperació de dones que han patit violència masclista, per tal d’acabar el 2020 amb 15 SIE en funcionament més un servei ambulatori amb les mateixes funcions per a dones que estan en situació de consum de drogues. Aquests nous serveis ens permetran fer créixer les persones ateses, que l’any passat van ser 4.933 dones i 1.144 infants.

També es destinaran 1,5 milions d’euros a obrir 15 nous pisos pont per a dones que han patit violència masclista i els seus fills i filles, dins els quals n’hi haurà un especialitzat en dones trans i un altre per a dones que estan en situació de consum de drogues. Amb aquests, el Departament disposarà d’un total de 28 habitatges per a un mínim de 112 dones i els seus infants, el que permetrà acabar amb la llista d’espera.

Atenció a víctimes d’abusos sexuals infantils

Els pressupostos del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies inclouen una partida de 305,8 milions d’euros per a polítiques d’atenció a la infància (increment del 29,7%) i un dels projectes novedosos, amb un finançament de 0,5 milions d’euros, és la Unitat integrada d’atenció als abusos sexuals infantils (barnahus).

Es tracta del desplegament del projecte pilot d’una Unitat integrada d’atenció als abusos sexuals infantils a Tarragona i, condicionat als resultats de l’avaluació d’aquest projecte, desplegar-ne més arreu del territori per tal de donar resposta a les recomanacions de Save the Children.

Ampliació de la prestació per a joves extutelats i lluita contra el sensellarisme

El pressupost també inclou 8,9 milions d’euros per a l’ampliació de la prestació per a joves extutelats fins als 23 anys i per la reducció a un any del requisit temporal d’haver estat sota tutela de la Generalitat (previsió pressupostària inicial de dret subjectiu), així com 1 milió d’euros per a l’impuls de l’Estratègia Catalana de lluita contra el sensellarisme.

Economia social i cooperativa

Una altra de les prioritats per crear riquesa al territori i ocupació estable i de qualitat és l’economia social i cooperativa. Per això s’ha incrementat el pressupost en 2,1 milions d’euros per a la promoció i consolidació de cooperatives i empreses d’economia social arreu del país.

Pressupost dels principals programes del Departament:

  • Treball, autònoms i cooperatives: 472,19 M€ (+16,2%).
  • Treball i inclusió laboral: 449,74 M€ (+33,3%).
  • Promoció de l’autonomia personal: 1.594,21 M€ (+8,2%).
  • Inclusió social, voluntariat i lluita contra les desigualtats: 350,47 M€ (+40,8%).
  • Suport a les famílies: 10,81 M€ (+11%).
  • Atenció a la infància i l’adolescència: 305,88 M€ (+29,7%).
  • Joventut: 34,12 M€ (+11%).
  • Migracions, ciutadania i interculturalitat: 13,09 M€ (+3,98 M€, +43,7%).
  • Igualtat, diversitat i lluita contra les violències masclistes: 20,01 M€ (+65,2%).
  • Suport al tercer sector:
    • En base al 0,7% de l’IRPF: 32 M€.
    • Convocatòria ordinària de subvencions de projectes i activitats per a entitats (COSPE): 32,4 M€.

1  

Fitxers adjunts

Presentació dels pressupostos

Presentació dels pressupostos
PDF | 1204