Drets Socials

DTASF

El Govern obre 60 noves places residencials, un nou servei d'urgència i 3 nous serveis per a la recuperació de les dones en situació de violència masclista

query_builder   17 juny 2020 00:42

event_note Nota de premsa

El Govern obre 60 noves places residencials, un nou servei d'urgència i 3 nous serveis per a la recuperació de les dones en situació de violència masclista

  • El Departament destina 2,9M€ a un pla de mesures de lluita contra la violència masclista per fer front als efectes del confinament per la crisi de la covid-19. Aquests recursos se sumen a l’increment de 4,7M€ que ja s’havia fet en els pressupostos 2020 planificats abans de la crisi sanitària
  • El Departament quadruplica en dos anys les places als serveis residencials substitutoris de la llar per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, i la subdirectora general de Lluita contra la Violència Masclista, Montse Sánchez Aroca, han presentat avui un pla de mesures de lluita contra la violència masclista per fer front als efectes del confinament per la crisi de la covid-19.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies dedicarà 2,9 milions d’euros més a serveis per a l’atenció, recuperació i reparació de dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles. Concretament, obrirà 3 nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), un nou Servei d’Atenció i Acollida d’Urgència titularitat del Departament i 60 noves places de Serveis Substitutoris de la Llar –el que suposa quadruplicar les places de serveis residencials en només 2 anys.

El Govern de la Generalitat destinarà en total 16,4 milions d'euros al llarg d'aquest any a serveis específics destinats a combatre i pal·liar els efectes de la violència masclista.

Aragonès ha argumentat que “davant d’aquestes noves necessitats punyents de violència masclista, aportem  més recursos i més compromís. Donem més cobertura territorial al conjunt del país, i com a societat avançada que som, hem de fer emergir aquest compromís col·lectiu i fer front a una realitat que no ens agrada, però que cal visibilitzar, cal atendre i cal transformar. Per això presentem aquest Pla de xoc, amb 2,9 milions d’euros més, perquè necessitem totes les eines perquè cap víctima de violència masclista se senti sola”.

El vicepresident ha insistit en què “aquesta xacra de la violència masclista no ha desaparegut durant el confinament, sinó que ha augmentat. I per això, cal prendre mesures excepcionals. Per tal que se’n facin una idea, durant les primeres setmanes de confinament, les atencions telefòniques dels Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies van duplicar-se respecte als mesos anteriors, i les darreres 3 setmanes gairebé s’han triplicat”.

Segons el vicepresident, “durant aquestes setmanes, els SIE han atès més de 500 dones que s’hi adreçaven per primera vegada. De fet, abans de la crisi sanitària havíem aconseguit acabar amb la llista d’espera per als pisos substitutoris de la llar i ara, tornem a tenir dones a l’espera d’una plaça en un pis”.

Per la seva banda, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha explicar que “tant els pressupostos del 2020 com els nous serveis que vam obrir a començaments d’aquest any demostren que la violència contra les dones i els seus fills i filles ha estat una de les nostres principals preocupacions durant aquests mesos, i ara ampliem el pressupost en 2,9 milions d’euros i crearem nous recursos per augmentar la nostra capacitat de resposta després de la situació de confinament per la crisi sanitària de la covid-19”.

Segons El Homrani “aquest pla de xoc suposa un esforç obligatori, necessari, que hem de fer com a societat. El canvi que es produirà en el mapa dels serveis d’atenció a les dones víctimes de violència masclista del 2019 a finals del 2020 serà radical i mostra la voluntat del Govern de ser punta de llança en la lluita contra aquesta xacra, en àmbits que van des de la prevenció fins a l’acompanyament i la recuperació. L’objectiu és l’arrelament i la capil·laritat a tot el territori, assegurar el dret de qualsevol dona a tenir un recurs a prop per sortir de la situació de violència masclista”.

 

3 nous Serveis d’Intervenció Especialitzada

El Departament obrirà 3 nous Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), que ofereixen atenció integral durant el procés de recuperació i reparació a dones en situació de violència masclista i també a les seves filles i fills a càrrec. Els 3 nous SIE estaran ubicats a l’Alt Empordà, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental. Amb l’obertura dels 3 nous serveis, es dupliquen en un any el nombre de recursos, passant de 8 SIE a principis de 2019 a 16 a finals de 2020. Aquest recurs actualment ja és present a Lleida, Girona, Baix Llobregat, Terres de l’Ebre,  Mataró-Maresme, Tarragona, l’Anoia, l’Alt Pirineu- Aran, Barcelonès Nord, Garraf-Penedès, Catalunya Central, Vallès Oriental i Vallès Occidental.

L'accés a aquest servei es fa per iniciativa de les pròpies dones o a través de la xarxa d'atenció i recuperació integral per a dones en situació de violència, els serveis de salut d'atenció primària, els serveis socials i les organitzacions i grups de dones.

 

60 places més als serveis residencials

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies compta amb dos tipus de serveis residencials, on les dones i els seus fills i filles en situació de violència masclista compten amb suport personal, psicològic, mèdic, social, jurídic i de lleure per a facilitar la seva plena integració. D’una banda, els  6 Serveis d’Acolliment i Recuperació (SAR), un recurs residencial amb equips les 24 hores, i d’altra banda, els Serveis Substitutoris de la Llar (SSL), que actuen com a substitució de la llar i compten amb suport personal, psicològic, mèdic, social, jurídic i de lleure.

A finals de 2018, el Departament comptava amb 9 Serveis Substitutoris de la Llar que representaven un total de 36 places per a dones i els seus fills i filles als SSL, i a principis de 2020 es va arribar als 24 serveis, és a dir 96 places. Amb aquest augment es va acabar la llista d’espera, però amb el confinament i la convivència amb els agressors torna a haver-hi dones a l’espera d’una plaça. És per això que el Departament obrirà 15 nous Serveis Substitutoris de la Llar amb 60 places, arribant a un total de 39 serveis i 156 places per a dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles.

Els nous recursos s’ubicaran a les següents comarques: 3 nous recursos al Baix Llobregat, 2 al Barcelonès i un a les comarques del Bages, Osona, Baix Ebre, La Selva, Alt Empordà, La Noguera, Maresme, Vallés Occidental, Alt Penedès i Baix Camp.

A més a més, obrirem dos serveis especialitzats amb un total de 8 places: un per a dones en situació de prostitució i un per a dones amb problemes associats al consum de drogues que han patit violència, que se sumaran als serveis especialitzats ja existents per a dones transgènere i per a dones en situació de prostitució.

Aquest augment de pisos significa que el Departament quadruplicarà les places de serveis residencials en només dos anys. 

 

Serveis d’Acollida i Urgència

Els Serveis d’Acollida i Urgència ofereixen un espai d'acollida immediat i temporal a les dones en situació de violència masclista i els seus fills i filles, per tal de garantir-ne la seguretat personal. Es vetlla per la integritat i seguretat física de la dona i infants a càrrec i se’ls acompanya en les diferents gestions que hagi d'efectuar durant la seva estada al servei. Actualment hi ha un Servei d’Acollida i Urgència de titularitat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, i se’n obrirà un més.

A més, el Departament finança els serveis municipals d’acollida i urgència; el 2019 prestaven aquest servei 76 de les 104 àrees de serveis socials que hi ha a Catalunya i està previst que durant 2020 el servei arribi a totes les àrees i, per tant, a tot el territori i la població.

 

Atenció de les dones en situació de violència masclista durant el confinament

Abans de l’emergència sanitària ja es va reforçar la xarxa d’atenció integral a les víctimes de violència masclista, però després del confinament el Departament preveu un augment molt considerable de les demandes de serveis en l’àmbit de la violència masclista per l’efecte de la convivència amb els agressors. Durant les primeres setmanes de l’estat d’alarma, les atencions telefòniques dels serveis del Departament van duplicar-se respecte als mesos anteriors, i les darreres 3 setmanes gairebé es van triplicar. Durant aquestes setmanes, els Serveis d’Intervenció Especialitzada han atès gairebé 500 dones que s’hi adreçaven per primer cop.

Durant l’any 2019, els SIE d’arreu de Catalunya van atendre 4.933 dones i 1.144 infants. Des de l’inici del confinament, el 16 de març, i fins al 31 de maig s’han atès 469 dones de nova entrada.

Des que va començar el confinament, s’han fet 9.633 atencions telemàtiques a dones en situació de violència masclista, és a dir, setmanalment s’han atès una mitjana de 803 dones. Pel que fa a les atencions a infants i adolescents, les professionals han fet 1.968 atencions, una mitjana de 165 per setmana. Les atencions telefòniques han arribat a triplicar la mitja d’atencions presencials que es feien en un mes anterior al confinament.

Pel que fa als serveis residencials, han continuat la seva activitat habitual seguint les indicacions relatives al confinament i han atès 167 dones i 196 fills i filles

D’altra banda, des del 16 de març, 17 dones i 21 infants s’han incorporat al Servei d’Atenció d’Urgència o d’altres equipaments residencials d’urgència previstos pel Departament durant l’Estat d’Alarma.

 

Formacions per a la prevenció i detecció de les violències masclistes a les persones treballadores dels serveis i equipaments del Departament

El Departament de Treball, Afers Social i Famílies ha reprès una formació en línia dirigida a 4.134 persones professionals de Serveis Socials Bàsics i Serveis Especialitzats de Catalunya en perspectiva de gènere i per a la millora de la intervenció en casos de violència masclista. La formació es va haver d’aturar a causa del confinament i es reprendrà durant el mes de juny en línia. La primera àrea bàsica en rebre la formació serà la de Lleida. La formació tindrà una durada de 10 hores i té com a objectiu reforçar les eines pràctiques de les persones professionals del Sistema Català de Serveis Socials per a la prevenció de les desigualtats de gènere i les violències masclistes, la detecció de casos, les derivacions a la xarxa d’atenció especialitzada i el seguiment dels processos i dotació d’eines a les dones per a la seva recuperació i reparació.

D’altra banda, durant el confinament s'ha iniciat la formació en línia "Violències masclistes, un problema social", adreçada a les gairebé 700 persones que gestionen els diferents equipaments i serveis de la Direcció General Acció Cívica i Comunitària (DGACC): 127 persones dinamitzadores de la Xarxa Òmnia, 336 persones que treballen a la xarxa d’equipaments cívics, 208 persones que presten serveis a les Oficines d’Afers Socials i Famílies i 23 persones dinamitzadores de les ludoteques. L'objectiu és incorporar la perspectiva de gènere, detectar situacions de violència masclista, propiciar el debat i oferir als/les professionals recursos pràctics.

Així mateix, el Departament ha programat la formació  "Violències masclistes en dones grans" promoguda per la DGACC que s'ofereix ara en format en línia, amb 6 sessions de 2 hores en directe, adreçada a professionals de l'administració o entitats que s'hi dediquen.

 

En aquest enllaç us podeu descarregar l’àudio i el vídeo de la roda de premsa:

https://drive.google.com/open?id=16EU8nYn2XW4kNPoXWzeDXcAhQT5DarRN

 

1  

Fitxers adjunts

Infografia: Pla de xoc contra la violència masclista

Infografia: Pla de xoc contra la violència masclista
PDF | 455

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia