La consellera Àngels Chacón avui en la seva intervenció al Parlalement
La consellera Àngels Chacón avui en la seva intervenció al Parlalement
  • La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha presentat avui al Ple de Parlament el projecte de llei de facilitació de l’activitat econòmica
  • La norma, que ha superat avui aquest primer tràmit de debat a la totalitat, es tramitarà per la via d’urgència extraordinària
  • El projecte de llei proposta un nou model de relació entre administracions i empresa, basat en els principis de supressió de càrregues administratives innecessàries, celeritat en la tramitació a partir d’una confiança mútua, estandardització dels procediments, i relació digital per defecte
  • La futura llei beneficiarà 564.000 empreses i suposa un estalvi de més de 38M d'€ anuals als agents empresarials


La consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha defensat avui al Ple del Parlament el projecte de llei de facilitació de l’activitat econòmica, on ha assegurat que “aquesta norma eliminarà burocràcia i farà la vida més fàcil a qui genera riquesa i llocs de treball”. La titular d’Empresa i Coneixement ha afegit que “aquesta necessitat s’ha accentuat amb la pandèmia del coronavirus i justifica la seva tramitació per la via d’urgència extraordinària”.

La Consellera ha remarcat que “tots som conscients que vivim una crisi social i econòmica molt important, amb una situació inèdita, primer amb un xoc en l’oferta i ara, un xoc en la demanda”. En aquest escenari, Chacón ha assenyalat que “ara, més que mai, cal aparcar prejudicis i estigmes i estar al costat d’empreses i autònoms, que són els qui generen llocs de treball i creen riquesa”.

Chacón ha recordat que el teixit productiu català no està integrat majoritàriament per grans empreses sinó per pimes i microempreses: “A Catalunya fem empresa de petita dimensió, gairebé el 95% de les més de 620.000 empreses del país tenen menys de 10 treballadors, i ocupen el 72% de la població”, ha explicat. En aquest sentit, ha afegit que “especialment aquestes empreses, amb menys recursos econòmics i de personal  i amb més dificultats d’accés al finançament, necessiten que els posem les coses fàcils”.

“No és cap secret que una de les principals preocupacions de les empreses i els autònoms és la burocràcia”, ha continuat la Consellera. A aquest respecte, ha explicat que Espanya ocupa una “discreta posició” en el 30è lloc del rànquing Doing Business, que mesura el grau de burocràcia associada a l’activitat econòmica, “molt lluny de països del nostre entorn com Dinamarca (4rt), Regne Unit (8è), Noruega (9è) o Suècia (10è), i fins i tot de les repúbliques bàltiques com Lituània (11è), Estònia (18è) o Letònia (19è) que estan demostrant que una manera ràpida i efectiva de generar creixement econòmic i benestar per als seus ciutadans és facilitar l’activitat econòmica”.

Segons ha apuntat, “el projecte de llei que presentem, encara que amb totes les limitacions que suposa el marc legal espanyol, és un pas més per acostar-nos als països més rics i cohesionats socialment, que són els que simplifiquen i faciliten l’activitat econòmica, encara més en un moment on la prioritat és la reactivar l’economia”.

Així mateix, Chacón ha assenyalat que la futura llei “crearà un entorn per impulsar encara més l’activitat econòmica i empresarial” mitjançant “una ‘autopista administrativa’  per a projectes d’inversió estratègics”. Sobre aquest extrem ha volgut recordar que en els últims 4 anys el Financial Times ha reconegut Catalunya com la millor regió on invertir del sud d’Europa, tot afegint que “no podem deixar de ser atractius per una administració que dificulti les coses, i mesures com aquesta llei han d’ajudar-nos a consolidar aquesta tendència; la d’una Catalunya oberta a la inversió productiva”.

D’altra banda, la Consellera ha explicat que la futura llei contribuirà a “reforçar” el projecte de “la Finestreta Única Empresarial (FUE), una iniciativa que des de fa molts, treballa en la simplificació i la digitalització, i que ha demostrat que ha estat molt útil durant la pandèmia”. En aquests mesos, Canal Empresa, el portal web de la FUE, ha incrementat la seva activitat un 400%, atenent entre el 15 de març i el 31 de maig més de 10.000 consultes i gestionat gairebé 170.000 expedients.

La Consellera ha reivindicat l’ampli consens assolit en l’elaboració del projecte de llei  “fruit d’un treball llarg i intens de col·laboració de gairebé dos anys amb tots els agents empresarials i de l’administració local”.

 

Principals continguts del projecte de llei de facilitació de l’activitat econòmica

El projecte de llei aposta per un nou model de relació entre administracions i empresa, basat en els principis l’eliminació de les càrregues administratives innecessàries, la celeritat en la tramitació a partir d’una confiança mútua, estandardització dels procediments, i una relació digital per defecte.

1 - Relació més àgil i eficient – criteri “only once”:  Es tracta d’una normativa pionera a l’Estat i a Europa en la gestió de les dades empresarials sota el criteri “Only once”, que implica que empreses i professionals només hagin de donar les seves dades un sol cop a l’administració, amb l’estalvi de temps i recursos.

2 - “Autopista administrativa” per a projectes estratègics: S’afavorirà la implantació d’empreses que aportin valor afegit, innovació tecnològica i ens ajudin a mantenir i impulsar el teixit productiu. Els projectes considerats estratègics passaran per procediments agilitzats de tramitació, amb la reducció a la meitat dels terminis legals.

3 - Consolidació FUE – estalvi per a les empreses. El Projecte de Llei també consolida la Finestreta Única Empresarial i redueix la càrrega administrativa a les empreses i els professionals del nostre país, simplificant el marc d’intervenció pública. Aquest únic punt on realitzar tots els tràmits, el web del Canal Empresa, es reforça per ser l’espai que integrarà totes les relacions de l’empresa amb l’administració.

4 – Règim de comunicació per a totes les activitats econòmiques: El projecte de llei regula totes les activitats econòmiques, no tan sols les innòcues i de baix risc, a través del règim de comunicació. Aquest canvi de règim implicarà que en el 90% de les activitats es podrà aplicar aquest règim de comunicació per poder posar en marxa l’activitat sense esperar la llicència de l’Ajuntament.

5 – Governança i transparència: Aquest nou model de relació empresa-administracions pivota sobre la Comissió per a la Facilitació de l’Activitat Econòmica. El projecte de llei estableix un nou model de relació entre l’empresa i les administracions basat en la confiança mútua, la relació digital per defecte, la celeritat, i l’eliminació de les càrregues administratives innecessàries.

 

Segueix-nos a les xarxes_________________________________________________________